Μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» (Μπ. Αγρολάμπος) ο βουλευτής Βʼ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Όπως όλες οι εξαγγελίες θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Ιδιαίτερα στην οικονομία δεν αρκούν οι προθέσεις, σημασία έχει τι γίνεται στην πράξη και τελικά στο ταμείο. Τα μέτρα πχ για τον περιορισμό των πελατειακών και γραφειοκρατικών δαπανών, ή οι εξαγγελίες για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, μακάρι να υλοποιηθούν. Εμείς θα πιέσουμε για να φέρουν περισσότερο αποτέλεσμα. Αν αυτά αποδώσουν τότε θα την γλιτώσουν φθηνότερα αυτοί που συνήθως «πληρώνουν το μάρμαρο», οι κοινωνικά ασθενέστεροι –μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι- και οι συνεπείς φορολογούμενοι.
Υπήρχαν επίσης ορισμένα σημαντικά κενά. Δηλαδή, πώς θα βγει η οικονομία από την ύφεση και θα περάσει στην ανάπτυξη. Τι θα γίνει με τη στήριξη των ανέργων. Η κυβέρνηση μιλά ήδη για ισπανικά ποσοστά ανεργίας και όλοι προβλέπουν ότι το 2010 και το 2011 θα έχουμε αύξηση της ανεργίας. Τι θα γίνει λοιπόν με την στήριξη των ανέργων, που είναι οι μισοί στην Ελλάδα από την Ιρλανδία –το νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα. Επίσης τι θα γίνει με τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, δηλαδή εκείνες που δημιουργούν θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα δίνει τέσσερεις φορές λιγότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης για τη στήριξη των ανέργων και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
Για την ανάπτυξη, δεν είναι μόνο τα κενά, είναι και το μέχρι τώρα δείγμα γραφής. Η Νέα Δημοκρατία άφησε το ΕΣΠΑ με απορρόφηση 3% τρία χρόνια μετά την έναρξή του. Αλλά και στους δυόμιση μήνες που έχουμε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί ο Γενικός Γραμματέας, αρμόδιος για να τρέξει το ΕΣΠΑ, οι περιφερειάρχες που θα τρέξουν τα 2/3 του ΕΣΠΑ τοποθετήθηκαν μόλις προχθές και είναι στελέχη του «καραπασόκ», δεν είναι τεχνοκράτες της αγοράς. Πολλοί από αυτούς δεν ξέρω κατά πόσο είναι έτοιμοι να «τρέξουν» τέτοιου είδους σύνθετα προγράμματα. Συζητώντας χθες με τον αρμόδιο Υφυπουργό στη Βουλή, φάνηκε ότι δεν είναι έτοιμοι ούτε για την ωρίμανση των έργων και την απλούστευση του διοικητικού και νομοθετικού πλαισίου. Μιλάμε για 26 δισ. ευρώ τα οποία μπορούν να πέσουν στην αγορά, να δημιουργήσουν υποδομές, να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και να δημιουργήσουν και χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε κάτι επικοινωνιακά έξυπνο, αλλά πολιτικά νομίζω ότι δεν πάει πολύ μακριά. Ήταν πάρα πολύ συγκεκριμένος σε αυτά που αρέσουν στον κόσμο και ακούγονται καλά –τα μπόνους, τα γραφεία τύπου κλπ. Αυτά αν τα μαζέψει κανείς όλα μαζί, αυτό που αποδίδουν, είτε ως αύξηση εσόδων είτε ως περιορισμός των δαπανών, είναι σταγόνα στον ωκεανό. Είναι πολύ λίγα σε σχέση με τα 25 δισ. ευρώ, τα οποία πρέπει να μαζευτούν με ορίζοντα τετραετίας.
Πολύ φοβούμαι –μακάρι να πέσω έξω- ότι τελικά, περισσότερο θα «πληρώσουν το μάρμαρο» οι κοινωνικά ασθενέστεροι και οι συνεπείς φορολογούμενοι, παρά οι ισχυροί, η φοροδιαφυγή και οι πελατειακές δαπάνες.
Στην Ελλάδα υπάρχουν τεράστιες δαπάνες που δεν πηγαίνουν για το δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό κράτος. Η αποτελεσματικότητα των δημοσίων δαπανών στην Ελλάδα είναι 62% μετρημένα. Αυτό σημαίνει ότι από τα 100 που ξοδεύει το κράτος και πληρώνουμε εμείς οι φορολογούμενοι, τα 62 πιάνουν τόπο και τα 38 πάνε ως «λίπος» που τρέφει ένα πελατειακό σύστημα, το κόμμα που εκάστοτε ασκεί την εξουσία, τα συμφέροντα και τα κυκλώματα που αναπαράγουν την εξουσία του. Επίσης, στο θέμα των εσόδων, από τη μια έχουμε έσοδα τέσσερεις με πέντε μονάδες του ΑΕΠ κάτω από το μέσο όρο στην ευρωζώνη και την ίδια ώρα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πληρώνουν αναλογικά περισσότερα από τους Ευρωπαίους ομόλογούς τους».
«Για τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων θα έχουμε πραγματικές μειώσεις. Αν συνδυάσει κανείς την εισοδηματική πολιτική, που ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ακριβώς πώς θα είναι μαζί με την μη αναπροσαρμογή των φορολογικών κλιμακίων και το πόσο τρέχει ο προϋπολογισμός, θα έχουμε πραγματική μείωση του εισοδήματος.
Τι είχε ανακοινώσει προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ; Αυξήσεις πάνω από την πληθωρισμό. Μέχρι τώρα έχει πει αυξήσεις 1,5% και πάγωμα από 2.000 ευρώ και πάνω. Αλλά ο πληθωρισμός, που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες, τρέχει ήδη με 2%. Σε μια χώρα που η οικονομία της είναι σε ύφεση, έχουμε ένα πληθωρισμό που τρέχει με 2%. Άρα και η ανακοινωμένη αύξηση, είναι κάτω από τον πληθωρισμό, χωρίς κανείς να λογαριάζει τη διάβρωση του εισοδήματος που προκύπτει από τη μη αναπροσαρμογή των φορολογικών κλιμακίων.
Στο φορολογικό έχουμε, με ευθύνη και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, όλα αυτά τα χρόνια, μια διάβρωση της προοδευτικότητάς του. Είχαμε, για τα φυσικά πρόσωπα, 19 φορολογικά κλιμάκια που ξεκινούσαν από το 3% και έφταναν στο 63% για τα υψηλά εισοδήματα. Αυτά τα 19 κλιμάκια έγιναν 13, ξεκινούν από το 15% και φτάνουν στο 40%. Για δε τα κέρδη των επιχειρήσεων, είχαμε συντελεστή 50% και έπεσε στο 25%. Με ποιο επιχείρημα; Με το επιχείρημα των κυβερνήσεων, ότι αν κατεβάσουμε τους φορολογικούς συντελεστές για τους πλούσιους –φυσικά και νομικά πρόσωπα- θα υπαχθεί η παραοικονομία στη νόμιμη οικονομία και θα παταχθεί η φοροδιαφυγή. Στην Ελλάδα οι συντελεστές κατέβηκαν για τους ισχυρούς, αλλά η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία φούντωσε.»
«Λάθος και απαράδεκτη η θέση των δικαστικών, για άρνηση αλλαγής στον τρόπο φορολόγησης των επιδομάτων. Ένα κόμμα της αριστεράς δεν μπορεί να στηρίζει τέτοιες εγωιστικές και συντεχνιακές πρακτικές ενός κλάδου, που χρειάζεται να αμείβεται καλά για να υπερασπίζεται τη δική του ανεξαρτησία, αλλά δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με τέτοιον τρόπο. Σας θυμίζω ότι οι δικαστές έχουν πολλές φορές επιδικάσει για τους ίδιους τρομακτικές αυξήσεις και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Όταν έχουμε αυτή την ανεργία, αυτές τις εισοδηματικές ανισότητες και αυτά τα επίπεδα φτώχιας, το θεωρώ λάθος και υπερβολικό.
Είμαι αντίθετος με τη λογική «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», είτε αφορά στις αυξήσεις των δικαστικών είτε στον έλεγχο του πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων. Θα προτιμούσα να είχαμε μια δικαιοσύνη που πιο συχνά να βγάζει νόμιμες και όχι καταχρηστικές και παράνομες τις απεργίες των εργαζομένων, πιο συχνά να δικαιώνει συμβασιούχους που για χρόνια εργάζονταν καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες και διεκδικούν τα δικαιώματά τους, παρά να βαφτίζουν το κρέας ψάρι και να δίνουν στους εαυτούς του αυξήσεις της τάξης του 80% και μάλιστα αναδρομικά».
To Γραφείο Τύπου