Κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στην ώρα των ερωτήσεων προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Μπαρόζο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, πήρε τον λόγο τονίζοντας ότι από τις τοποθετήσεις του κ. Αλμούνια σχετικά με τα μέτρα της Ελληνικής Κυβέρνησης, προκύπτει το ερώτημα τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει η Κομισιόν προκειμένου να συνδράμει την Ελλάδα ώστε να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα και την υψηλή ανεργία.
Στην απάντησή του ο κ. Μπαρόζο, τόνισε, εκτός των άλλων, ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει μακροοικονομική δημοσιονομική πειθαρχεία και να επωφεληθεί από το Ταμείο Συνοχής.
Η ακριβής ερώτηση του Νίκου Χουντή έχει ως εξής:
"Σας άκουσα και πριν αλλά θέλω να δούμε το θέμα πιο συγκεκριμένα. Ενώ συζητάμε φιλόδοξους στόχους για την Ευρώπη της επόμενης δεκαετίας μια χώρα-μέλος, η Ελλάδα, εισέρχεται σε αυτή με δυσμενείς όρους αφού υπάρχουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα και υψηλή ανεργία που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Χθες ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναφέρθηκε στα μέτρα που προτίθεται να λάβει προκειμένου, όπως ελπίζει, να περιορίσει τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας . Όπως διαβάζω σε σημερινές ελληνικές εφημερίδες σήμερα, μετά την ανακοίνωση του πακέτου των μέτρων, η Αθήνα περιμένει την αντίδραση των αγορών ενώ υπάρχει αγωνία ενόψει νέων οικονομικών αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας από διάφορους «οίκους». Καθώς χθες αυξήθηκε περαιτέρω το σπρεντ δανεισμού του ελληνικού ομολόγου σε σχέση με το γερμανικό από 2,09 την περασμένη Παρασκευή σε 2,36% χθες.
Διαβάζοντας και τις σημερινές δηλώσεις του Επιτρόπου κ. Αλμούνια για τα μέτρα της Ελληνικής Κυβέρνησης, θα ήθελα κύριε Πρόεδρε να γνωρίζω:
Με ποιο τρόπο προτίθεται η Κομισιόν να συνδράμει την Ελλάδα, εκτός από την παρακολούθηση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, για την αντιμετώπιση των οικονομικών της προβλημάτων; Εν γένει, πως θα αντιμετωπιστούν τέτοιες εθνικές ιδιαιτερότητες στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ευρώπη 2020;"
Ο κ. Μπαρόζο στην απάντησή του είπε τα εξής:
"Στη Στρατηγική της Ευρώπης 2020 θα υπάρχουν τα εθνικά προγράμματα σε οριζόντιο επίπεδο, με συγκεκριμένους στόχους για κάθε χώρα, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές συνθήκες. Είναι γνωστό πως η Ελλάδα είναι σε μια ιδιάζουσα κατάσταση κι ότι θα επωφεληθεί από τα ταμεία συνοχής, είναι μία από τις χώρες που επωφελούνται από το Ταμείο. Πρέπει η Ελλάδα, προς το συμφέρον της πρέπει να μειώσει το δημόσιο χρέος της προς όφελος των νοσοκομείων, των σχολείων κλπ, Πρέπει να γίνει αυτό και για να έχει μακροοικονομική δημοσιονομική πειθαρχεία αλλά και προς όφελος των πολιτών της".
To Γραφείο Τύπου