«Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση. Η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής έχουν να κάνουν με την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας και του πολιτικού συστήματος. Πρώτα απʼ όλα, όμως, χρειάζονται αποφάσεις και όχι λόγια. Αποφάσεις για τολμηρές παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο.
Είναι ένα θέμα που και εμάς μας απασχολεί, το κατά πόσο αυτές οι παρεμβάσεις για τολμηρές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, είναι σε θέση να αποφασιστούν. Δηλαδή αν είναι σε θέση τα κόμματα εξουσίας να προβούν σε αυτές τις αποφάσεις, διότι χάθηκαν δυο μεγάλες ευκαιρίες, με τις αντίστοιχες τελευταίες συνταγματικές αναθεωρήσεις και γιατί σε μεγάλο βαθμό η διαφθορά και η διαπλοκή δεν έχει να κάνει μόνο με τους νόμους αλλά και με την εφαρμογή των νόμων.
Θα ήθελα, εκ των προτέρων, να κάνω ένα διαχωρισμό. Η σημερινή συζήτηση έγινε στο φόντο, στο κάδρο της οικονομικής κρίσης. Είναι σημαντικό να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά όμως δεν είναι προαπαιτούμενο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Θα φέρω το παράδειγμα της Ισλανδίας. Μια χώρα που είναι πολύ προηγμένη σε νόμους, σε θεσμούς διαφάνειας από άλλες χώρες του κόσμου, όμως χρεοκόπησε.
Με αυτή την έννοια πρέπει να αντιληφθούμε ότι πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις και στο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς όμως δεν θα μας σώσουν αυτές οι παρεμβάσεις από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα, από το μεγάλο θέμα της ανεργίας, της συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.
Χρειάζεται αλλαγή του οικονομικού μοντέλου. Χρειάζεται αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης. Με αυτή την έννοια νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα το επόμενο διάστημα στη βουλή να καταθέσουμε συγκροτημένα τις θέσεις και τις προτάσεις μας.
Στη σημερινή συνάντηση καταθέσαμε ένα πλαίσιο πέντε αξόνων για την καταπολέμηση της διαφθοράς που έχει να κάνει:
• Mε την αναγκαία αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για να σταματήσει αυτή η ατιμωρησία.
• Tην αλλαγή του νόμου για την χρηματοδότηση των κομμάτων.
• Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις προμήθειες του δημοσίου.
• Την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Θωρούμε ότι πρέπει να πάμε σʼ ένα νόμο απλής και ανόθευτης αναλογικής και όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού.
• Και το σημαντικότερο για εμάς, την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Είναι αδιανόητο να είμαστε διαρκώς σε μια μεταβατική κατάσταση.
Θα έχουμε τη δυνατότητα όμως στη Bουλή, δεδομένου ότι και ο κ. Σαμαράς ζήτησε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την διαφθορά, να καταθέσουμε συγκεκριμένα τις προτάσεις μας ενδεχομένως και με τη μορφή πρότασης νόμου αργότερα, διότι χρειάζονται έργα και όχι λόγια».
To Γραφείο Τύπου