Το 1990-92 προγραμματίστηκαν δύο λιμνοδεξαμενές στην περιοχή Χρυσοσκαλίτισσας και στην περιοχή Αγίων Θεοδώρων και σε και σε απόσταση τριών χιλιομέτρων η μία από την άλλη. Σκοπός των έργων αυτών ήταν να αρδευτούν μεγάλες γόνιμες εκτάσεις σε μια περιοχή ξηροθερμική χωρίς άλλη σημαντική δυνατότητα άρδευσης (γεωτρήσεις - επιφανειακά ύδατα).
Το 2000 μετά από καθυστερήσεις πολλών ετών ολοκληρώθηκαν τα τεχνικά έργα (λιμνοδεξαμενές και αρδευτικό δίκτυο) χωρίς όμως ποτέ να υλοποιηθεί ο περιβαλλοντικός όρος φυτεύσεων και αποκατάστασης τοπίου σε καμία από τις δύο λιμνοδεξαμενές.
Η λιμνοδεξαμενή Αγίων Θεοδώρων λειτούργησε και λειτουργεί με σημαντικά οφέλη για τους κατοίκους, Η λιμνοδεξαμενή Χρυσοσκαλίτισσας, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, υπέστη βύθιση ενός τμήματος αναχώματος.
Από τότε, με διάφορες ενέργειες, ο Δήμος Ιναχωρίου προσπαθεί να προωθήσει το θέμα για το πρώτο στάδιο το οποίο είναι η χρηματοδότηση της μελέτης αποκατάστασης.
Τον 11/2001 έγινε σύσκεψη στο Υπουργείο με συμμετοχή του Δήμου Ιναχωρίου για το θέμα. Στις 24-5-04 με το Α.Π. 11320 έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Δ/νση Σχεδιασμού, σε απάντηση σχετικού ερωτήματος του Δήμου Ιναχωρίου, ενημερώνει ότι η πρόταση με Α.Π. 8912/10-2-04 προς ΥΠ0Ι0 για εγγραφή στο ΠΔΕ- ΣΑΜ 081 της μελέτης με τίτλο «Μελέτη αποκατάστασης, λειτουργικότητας της Λιμνοδεξαμενής Χρυσοσκαλίτισσας Ν, Χανίων» με προϋπολογισμό 590.000 ? δεν εγκρίθηκε και ότι θα γίνουν νέες προσπάθειες.
Το 2008 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρότεινε και έγινε αποδεκτό από το ΥΠΟΙΟ για το ΠΔΕ- ΣΑΜ 081 για προϋπολογισμό μελέτης 150.000 ? (Μελέτη Αποκατάστασης). Ωστόσο, ο διαγωνισμός για τη μελέτη δεν έγινε.
Το 2009 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρότεινε ξανά στο ΥΠΟΙΟ την χρηματοδότηση της μελέτης. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από το ΥΠΟΙΟ με ένταξη στο ΠΔΕ -ΣΑΜ για προϋπολογισμό μελέτης 150.000?.
Με βάση τα παραπάνω:
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Προτίθεστε να προχωρήσετε στις διαδικασίες αποκατάστασης της ζημίας ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία της Λιμν/νης Χρυσοσκαλίτισσας, για την οποία έχουν δαπανηθεί μεγάλα ποσά;
2. Προτίθεστε να προχωρήσετε στην υλοποίηση του περιβαλλοντικού όρου φύτευσης και αποκατάστασης τοπίου και στις δύο Λιμνοδεξαμενές;
3. Ποια είναι η υπάρχουσα πίστωση για το έτος 2009.
4. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες:
α) Χρηματοδότησης της μελέτης αποκατάστασης
β) Ανάθεση της μελέτης αποκατάστασης και
γ) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκπόνησης και έγκρισης της μελέτης.
Ο ερωτών βουλευτής
Μιχάλης Κριτσωτάκης