Επί δεκαετίες η Δυτική Αττική, και ειδικότερα η ευρύτερη περιοχή του Θριάσιου Πεδίου, αποτελεί το μοναδικό αποδέκτη των παντός είδους απορριμμάτων. Μεγάλο μέρος αυτών των απορριμμάτων είναι ανεπεξέργαστα βιομηχανικά κατάλοιπα, τα οποία, είτε «μεταμφιεσμένα» ως οικιακά οδηγούνται στον ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων-Φυλής, είτε απορρίπτονται χύδην στα ρέματα ή την ύπαιθρο της περιοχής. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η ανεπανόρθωτη βλάβη του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής. Διοξίνες και βαριά μέταλλα μεταφέρονται μέσω του υδροφόρου ορίζοντα και ανιχνεύονται ακόμα και στην θάλασσα του κόλπου της Ελευσίνας, εκατοντάδες μέτρα από την ακτή.
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η πολιτεία έχει καθυστερήσει υπερβολικά να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Υπάρχει άμεση ανάγκη να υπάρξει επιστημονικά άρτια και κοινωνικά αποδεκτή και δίκαιη λύση.
Η πολιτεία, όμως, και σε αυτό το ζήτημα, ακολούθησε την πεπατημένη: Ό,τι είναι δυσάρεστο, δύσοσμο, επιβλαβές και ρυπογόνο χωροθετείται στην Δυτική Αττική. ΄Ετσι ως χώρος για την διάθεση των βιομηχανικών καταλοίπων έχει οριστεί η θέση «Μελετάνι» του Δήμου Μάνδρας. Χώρος ο οποίος ευρίσκεται μέσα σε δασική έκταση.
Το τελευταίο διάστημα διάφορες διοικητικές πράξεις και ενέργειες δείχνουν ότι ο σχεδιασμός για την διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων δεν έχει αλλάξει παρά το γεγονός ότι στην προεκλογική περίοδο κορυφαίοι παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος υποσχέθηκαν ότι θα υπάρξει συνολικός επανασχεδιασμός των πολιτικών που ακολουθούνται στα θέματα απορρίμματα-απόβλητα-βιομηχανικά απόβλητα και ότι το θέμα «Μελετάνι» θα επανεξεταστεί εξ αρχής.
Είναι γνωστή και με πολλούς τρόπους εκφρασμένη η κατηγορηματική αντίθεση όλων των κοινωνικών φορέων της περιοχής, της Νομαρχίας, των Δήμων και όλων των πολιτών. Η αντίθεση αυτή θα εκφραστεί και πάλι αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές και οι σχεδιασμοί και δεν αποκλείεται να λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις γιατί προκαλούν δίκαιη αγανάκτηση.
Με βάση όλα τα παραπάνω ερωτάται η κα Υπουργός:
• Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στην διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων στην περιοχή του Θριάσιου Πεδίου και της Δυτικής Αττικής;
• Με ποιες πολιτικές θα εξασφαλιστεί η απαλλαγή του Θριάσιου Πεδίου και της Δυτικής Αττικής από το τεράστιο περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος που προκαλεί η εναπόθεση χιλιάδων τόνων κάθε λογής αποβλήτων καθημερινά;
• Ποιες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν ώστε να εγκαταλειφθεί ο σχεδιασμός για την εγκατάσταση μονάδας διάθεσης βιομηχανικών αποβλήτων στην θέση «Μελετάνι» Μάνδρας;
Ο ερωτών Βουλευτής
Θανάσης Λεβέντης