ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει η Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κυρία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τι έχουμε; Έχουμε μία νέα Κυβέρνηση, νέα καθήκοντα, έναν, όμως, παλιό Προϋπολογισμό.
Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., έχετε αναλάβει τα νέα σας καθήκοντα, με το βάρος των προεκλογικών σας δεσμεύσεων και καταθέσατε έναν Προϋπολογισμό θεμελιωμένο στην παλιά αντίληψη που δεν ανταποκρίνεται ούτε στις αντικειμενικές ανάγκες της οικονομίας ούτε στις προεκλογικές σας εξαγγελίες περί ρηξικέλευθων αλλαγών και μετασχηματισμών.
Χθες ο εισηγητής μας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο ειδικός αγορητής μας κ. Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρθηκαν εκτενέστερα με συγκεκριμένες προτάσεις σε μία διαφορετική αναπτυξιακή λογική, που έχουμε εμείς ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και κάναμε με τους δύο συναδέλφους την κριτική μας στο σύνολο του Προϋπολογισμού που καταθέσατε.
Εγώ θα επικεντρωθώ στις παραγωγικές τάξεις της χώρας μας, αυτές που πλήττονται εδώ και χρόνια από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές των εναλλασσόμενων κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέας Δημοκρατίας, όπως βέβαια και το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας, με την κατάρρευση μισθών, συντάξεων, εισοδήματος και αυξημένης, βέβαια, ανεργίας.
Στους μικρομεσαίους γεωργοκτηνοτρόφους και αλιείς θα είναι η πρώτη μου αναφορά. Το αγροτικό εισόδημα παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση ανάμεσα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η συμβολή της συνολικής παραγωγής στο Α.Ε.Π. βαίνει συνεχώς μειούμενη. Είναι απώτερος στόχος η εκμηδένιση της αγροτικής παραγωγής σε μία παραδοσιακά αγροτική χώρα και η κάλυψη των διατροφικών αναγκών με εισαγωγές αγροτικών, κτηνοτροφικών και αλιευτικών προϊόντων από τρίτες χώρες; Δεν έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα;
Είναι χαρακτηριστικό το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο του αγροτικού τομέα, που από 2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2006 έφτασε στα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2007, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 24%, που οφείλεται στη μείωση των εξαγωγών -κυρίως του ελαιολάδου- με σημαντική αύξηση των εισαγωγών περίπου στο 12%. Έτσι, εκτός από το πλήγμα στη μειούμενη ανταγωνιστικότητα των προϊόντων, επιτείνεται μακροπρόθεσμα το σοβαρότατο πρόβλημα διατροφικής εξάρτησης της χώρας μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα επόμενα χρόνια τα ζητήματα της αγροτικής πολιτικής θα αναχθούν σε κομβικά για το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών και ειδικότερα για τη χώρα μας, εφόσον είναι εκπεφρασμένη η διάθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συρρικνωθεί η αγροτική στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφενός γιατί δεν απέδωσε η πολιτική των υψηλών επιδοτήσεων και αφετέρου γιατί θεωρείται από τους εταίρους εξαιρετικά δαπανηρή και ασύμφορη.
Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ επιμένουμε στη ριζική αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προς όφελος της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Όπως είναι γνωστό η χρηματοδότηση της ΚΑΠ έχει εξασφαλιστεί μόνο μέχρι και το 2013. Από εκεί και πέρα ο κοινοτικός προϋπολογισμός θα πληρώνει τμήμα μόνο των άμεσων ενισχύσεων στη γεωργία και το υπόλοιπο θα το αναλαμβάνουν οι εθνικοί προϋπολογισμοί. Το πρόβλημα ωστόσο είναι σημαντικό, ειδικότερα για ορισμένους κλάδους ελληνικού ενδιαφέροντος, που η ΚΑΠ έχει μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής στο εισόδημα, παραδείγματος χάρη βαμβάκι και καπνός.
Τα παραπάνω δημιουργούν εκ των πραγμάτων την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της εθνικής αγροτικής πολιτικής με την εισαγωγή διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς το μέγεθος των πόρων που θα κληθεί να διαθέσει η Κυβέρνηση στη γεωργία, σε περίπτωση επανεθνικοποίησης και διατήρησης του επιδοματικού χαρακτήρα της, θα θεωρηθεί απαγορευτικό και σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορεί να είναι συγκρίσιμο με άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οδηγώντας αναπόφευκτα στον εκτοπισμό των ελληνικών προϊόντων από τις διεθνείς αγορές.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για την κατάρτιση ενός ουσιαστικού εθνικού σχεδίου για την αγροτική ανάπτυξη. Τα οικονομικά δεδομένα του Δʼ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και η έλλειψη εναλλακτικών προτάσεων το καθιστούν προφανές.
Επιγραμματικά να αναφερθώ αφενός στις άμεσες ενισχύσεις, όπως το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλντατζής» ή την στήριξη των νέων αγροτών, που δεν υπάρχει και αφετέρου στην παντελή έλλειψη πρόνοιας για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο άλλωστε ότι δεν προβλέπεται ούτε αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενός διαλυμένου ουσιαστικά υπουργείου, ώστε να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την αγροτική πολιτική.
Ξεκληρίζεται η μικρή και μεσαία αγροτική εκμετάλλευση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ζω στην περιφέρεια, το γνωρίζω πολύ καλά. Και όποιος μας κατηγορεί για καταστροφολογία, ας δει το γενικό δείκτη τιμών, εκροών στη γεωργία και στην κτηνοτροφία για το Σεπτέμβριο του 2009, όπου σημειώνεται μείωση 13,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του 2008. Πού οφείλεται η κατάρρευση; Στην περιορισμένη αύξηση των τιμών παραγωγού, σε σχέση με την εξαιρετικά μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής. Και είναι σκάνδαλο το γεγονός ότι οι καταναλωτές δεν επωφελούνται από τη μείωση των τιμών «παραγωγού», αλλά αντιθέτως συνεχίζουν να αγοράζουν πανάκριβα τα αγροτικά προϊόντα, ακόμα και όταν οι αγρότες πουλάνε κάτω από το κόστος. Αυτή είναι η γνωστή σε όλους μας ψαλίδα παραγωγού-καταναλωτή που συνεχώς μεγαλώνει.
Πέραν του αναπτυξιακού ζητήματος, όμως, ο προϋπολογισμός παρουσιάζει έλλειμμα όσον αφορά τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος και συγκεκριμένα την κάλυψη της απώλειας της παραγωγής.
Η κυρία Υπουργός εντόπισε το πρόβλημα του χρέους του ΕΛΓΑ, που ανέρχεται στα 4.000.000.000 ευρώ, καμία όμως ανάλογη πρόβλεψη δεν υπάρχει στον υπό συζήτηση κρατικό προϋπολογισμό του 2010. άρα μπορούμε ευλόγως να υποθέσουμε ότι δεν προβλέπεται καμία εξυγίανση. Και βέβαια οι λόγοι είναι προφανείς, οι πελατειακές σχέσεις πρέπει να συντηρηθούν και το καθεστώς των κατʼ εξαίρεση αποζημιώσεων να διαιωνίζεται. Και το ΠΑΣΟΚ πάντως ως αντιπολίτευση είχε αποδεχθεί την ανάγκη αναμόρφωσης του κανονισμού και την πρόβλεψη ενός κονδυλίου για την κάλυψη των αποζημιώσεων της αγροτικής παραγωγής.
Θέλω να αναφέρω ότι το πρόβλημα που υπάρχει στο συνεταιριστικό κίνημα και η κατάρρευση όλων των συνεταιρισμών, τι σημαίνει; Σημαίνει μία διαφορετική κατάσταση στον αγροτικό κόσμο, μία κατάρρευση, διότι όλα έχουν διαλυθεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρία Πασχαλίδου, παρακαλώ ολοκληρώστε.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Και βέβαια οι συνεταιριστικές οργανώσεις αυτό που θα έπρεπε να είχαν κάνει, θα ήταν να στηρίξουν το αγροτικό εισόδημα. Θα έπρεπε να ήταν υπέρ των ανεβασμένων τιμών παραγωγού, ώστε να μπορεί να καλύπτει το κόστος παραγωγής ..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ολοκληρώστε, κυρία Πασχαλίδου, τώρα μαζί με τις τιμές. Ο χρόνος σας έχει λήξει.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε. Το καταλαβαίνω, αλλά …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Δεν υπάρχει αλλά, κυρία Πασχαλίδου, διακόσιοι είκοσι ένας ομιλητές περιμένουν. Σας παρακαλώ, ολοκληρώστε.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Έχετε δίκιο, κύριε Πρόεδρε.
Μόνο ένα τελευταίο να πω. Περιμένουν αυτές τις ημέρες τις αγροτικές επιδοτήσεις οι αγρότες μας. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκονται σε μία μεγάλη αγωνία και θα πρέπει να δοθούν …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρία Πασχαλίδου, βρέστε την καταληκτική σας φράση, σας παρακαλώ.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ.