Μια νέα τραγωδία έχει αναστατώσει την Κρήτη ξανά. Στις 22 Δεκεμβρίου 2009, το πυρηνελαιουργείο «Ανδρουλάκη» που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Άνω Καστελλιανά και Φιλίπποι, στο Δήμο Αρκαλοχωρίου, τυλίχθηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα αλυσιδωτές εκρήξεις σε δεξαμενές με εύφλεκτα υλικά.
Από τη φωτιά και τις εκρήξεις τραυματίστηκε πολύ βαριά ένας εργαζόμενος ο οποίος μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε κρίσιμη κατάσταση στο ΠΑΓΝΗ, και από κει στο ΚΑΤ (μετά από πολιτική παρέμβαση) όπου τελικά υπέκυψε στα τραύματά του, και πιο ελαφρά ένας ακόμη εργαζόμενος.
Ο Δήμος Αρκαλοχωρίου έχει προχωρήσει σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της λειτουργίας του συγκεκριμένου πυρηνελαιουργείου, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ρυπογόνο για την περιοχή.
Σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) το 2008 συνέβησαν 6.657 εργατικά ατυχήματα στη χώρα μας. Δεδομένου ότι συμβαίνουν 4 φορές περισσότερα εργατικά ατυχήματα απʼ όσα δηλώνονται στο ΣΕΠΕ (Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας), δεν θα ήταν ανακρίβεια να πει κανείς πως το 2008 συνέβησαν περίπου 26.657 εργατικά ατυχήματα και έχασαν τη ζωή τους 142 άνθρωποι. Υπολογίζεται πως κατά μέσο όρο, περίπου 130 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε ώρα εργασίας, κάθε χρόνο.
Επειδή οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ μειώνονται, αντί να αυξάνονται και μάλιστα, τώρα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, με πιέσεις προς τους εργαζόμενους για εντατικοποίηση της εργασίας. Συγκεκριμένα, το 2008 για το οποίο υπάρχει έκθεση πεπραγμένων, πραγματοποιηθήκαν 24.600 έλεγχοι σε επιχειρήσεις (3.295 λιγότεροι σε σχέση με το 2007). Αντίστοιχα, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν ήταν 4.047, μειωμένες κατά 601 σε σχέση με το 2007 και κατά 880 σε σχέση με το 2006.
Για όλα αυτά και
Επειδή και πριν από 3,5 περίπου χρόνια είχε σημειωθεί ανάλογο ατύχημα και σε άλλο πυρηνελαιουργείο της περιοχής (στο Γαζέπη Μύλο) με θύματα πάλι εργαζομένους.
Επειδή επαναλαμβανομένη σύμπτωση παύει να ΄ναι σύμπτωση.
Επειδή ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων και στη χώρα μας είναι ανησυχητικά υψηλός.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1. Τι πρωτοβουλίες θα λάβετε προκειμένου να σταματήσουν οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στους χώρους δουλειάς;
2. Είναι στις προθέσεις σας η ουσιαστική στελέχωση των αρμόδιων Υπηρεσιών πρόληψης και ελέγχου (από τη χορήγηση άδειας λειτουργίας έως και τον έλεγχο κατά τη λειτουργία) ώστε να επιβληθεί επιτέλους η τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας για να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα;
3. Σε τι στάδιο βρίσκονται οι έρευνες για τα αίτια του ατυχήματος στο πυρηνελαιουργείο «Ανδρουλάκη»;
4. Τι μέριμνα θα ληφθεί για την οικογένεια του θανούντος και ιδιαίτερα για το μέλλον των παιδιών του;
Ο ερωτών Βουλευτής
Μιχάλης Κριτσωτάκης
.