Σε αναβρασμό βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού καθώς πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα δεν προβλέπεται να καταβάλουν το δώρο Χριστουγέννων εντός του 2009 στους εργαζόμενους, μετά μάλιστα την καθυστερημένη καταβολή μισθοδοσιών και του επιδόματος αδείας. Η ειδεχθής αυτή αντεργατική συμπεριφορά, εμφανίζεται πιο έντονα σε περιοχές όπως η Ρόδος (όπου μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου οι εργοδότες δεν είχαν καταβάλει τουλάχιστον ένα μισθό στο 62% περίπου των ξενοδοχοϋπαλλήλων, γύρω στα 9000 άτομα) η Χαλκιδική, η Κρήτη και η Κέρκυρα.
Μάλιστα σε ορισμένες ξενοδοχειακές μονάδες των περιοχών αυτών δεν έχουν καταβληθεί ακόμα δεδουλευμένες μισθολογικές απολαβές, η καταβολή των οποίων όπου διενεργήθηκε, έλαβε χώρα μόνο μετά την κινητοποίηση των οικείων συνδικαλιστικών φορέων.
Σε ακόμα πιο δεινή θέση είναι όσοι από τους συγκεκριμένους ξενοδοχοϋπαλλήλους δεν έχουν άλλους πόρους ή είναι οικονομικοί μετανάστες αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να βασιστούν προσωρινά για την επιβίωση τους σε πηγές άλλες από την εργασία τους.
Επειδή δεν είναι δυνατόν οι επιχειρήσεις στο χώρο του Τουρισμού να βρίσκουν στην κρίση μια υπαρκτή η ανύπαρκτη αφορμή, για να καταληστεύουν τους εργαζόμενους.
Επειδή δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να εμφανίζεται αδρανής ή ακόμα χειρότερα να καλύπτει στην πράξη τέτοιου είδους πρωτοφανείς αντεργατικές τακτικές.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιες κινήσεις έχουν προβεί οι αρμόδιες Υπηρεσίες και ειδικότερα οι Επιθεωρήσεις Εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα καταβολής δεδουλευμένων και δώρου Χριστουγέννων, στον κλάδο του Τουρισμού; Ποια μέτρα έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν σε βάρος επιχειρήσεων και επιχειρηματιών που παραβιάζουν κάθε ίχνος εργατικής νομοθεσίας με τη μη καταβολή δώρου και δεδουλευμένων; Τι σκοπεύουν να πράξουν στην κατεύθυνση της άμεσης καταβολής του δώρου των Χριστουγέννων και των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους;
2. Στην περίπτωση που κάποιες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κηρύξουν πτώχευση συνεπεία της οικονομικής κρίσης, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προσφύγει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η καταβολή των δεδουλευμένων μισθοδοσιών στους εργαζόμενους, αλλά και η απασχόλησή τους;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Παναγιώτης Λαφαζάνης