Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Κομισιόν, το ύψος των αναλογούντων αλλά μη εισπραχθέντων από το κράτος εσόδων ΦΠΑ στην Ελλάδα το 2006, ανέρχεται στο 30% του συνολικά οφειλόμενου ποσού. Πρόκειται για ποσοστό δυόμιση φορές μεγαλύτερο από τον κοινοτικό μέσο όρο (12%) για το ίδιο έτος, ενώ τα υπολογιζόμενα χαμένα έσοδα του κράτους ανέρχονται σε περισσότερα από 6,5 δις ευρώ ετησίως (περίπου στο 3,4% του ΑΕΠ!).
Με βάση τα στοιχεία αυτά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βʼ Περιφέρεια της Αθήνας, Δ. Παπαδημούλης, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών ρωτώντας πού οφείλεται αυτή η μεγάλη απόκλιση μεταξύ των αναλογούντων και των τελικώς εισπραχθέντων εσόδων από τον ΦΠΑ, ποια μέτρα προτίθεται η κυβέρνηση να λάβει για την είσπραξή τους και πώς θα ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντά πως «βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Οικονομικών είναι η διενέργεια φορολογικών ελέγχων προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, για την καταστολή των φαινομένων φοροδιαφυγής, οπουδήποτε αυτά κι αν εκδηλώνονται.»
Σύμφωνα με τον Υπουργό «προς το σκοπό αυτό λαμβάνονται συνεχώς όλα τα απαραίτητα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα για την ενίσχυση του φοροελεγκτικού μηχανισμού και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως για παράδειγμα διενέργεια προσωρινών ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες κατόπιν αξιολόγησης διασταυρώσεων που διενεργούνται μέσω του πληροφοριακού συστήματος taxis, η σύσταση και λειτουργία ειδικών συνεργείων ελέγχου τα οποία λειτουργούν μετά το πέρας του κανονικού ωραρίου των υπηρεσιών του Υπουργείου αλλά και τα Σαββατοκύριακα κλπ».
Καταλήγοντας, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι «με βάση τους διαθέσιμους πόρους και στο πλαίσιο των γενικότερων μέτρων που λαμβάνονται κάθε φορά, προγραμματίζονται και διενεργούνται σε όλη τη χώρα προληπτικοί, προσωρινοί και τακτικοί έλεγχοι για την πρόληψη διάπραξης φορολογικών παραβάσεων, αλλά και τον εντοπισμό αυτών, με στόχο την αντιμετώπιση της καταστρατήγησης της κείμενης νομοθεσίας και τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την ουσιαστική αναμόρφωση των ελεγκτικών μηχανισμών».
Ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά:
«Η γενικόλογη εξαγγελία περί αναμόρφωσης των ελεγκτικών μηχανισμών από τον Υπουργό Οικονομικών δεν απαντά στο πραγματικά επείγον πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Η χώρα βρίσκεται στον πάτο της ευρωπαϊκής κατάταξης με το 30% του ΦΠΑ που εισπράττεται να χάνει το δρόμο προς τα κρατικά ταμεία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία ανέρχεται μόλις σε 2 και 4% αντίστοιχα.
Την ίδια στιγμή, οι «συνήθεις ύποπτοι», δηλαδή οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και οι συνεπείς φορολογούμενοι, καλούνται να επωμιστούν για άλλη μια φορά τα βάρη του προϋπολογισμού και να ζήσουν με τη σκληρή μονόπλευρη λιτότητα που έρχεται για τα επόμενα χρόνια. Απαιτούνται συγκεκριμένες, στοχευμένες δράσεις, άμεση αναδιοργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών, πλήρης μηχανοργάνωση και εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών, με περιορισμό της γραφειοκρατίας, για να πληρώσουν, επιτέλους, οι ισχυροί και η φοροδιαφυγή».