Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, σε συνέντευξή του για τις πολιτικές εξελίξεις στο Ρ/Σ κανάλι 1 του Πειραιά (στον Βασίλη Σκουρή) ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
Πρέπει πάντα να ξεχωρίζουμε το προσωπικό από το πολιτικό. Εκτιμούμε προσωπικά τον σημερινό πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Παπούλια και θεωρούμε ότι άσκησε άψογα τις περιορισμένες αρμοδιότητες που του δίνει το Σύνταγμα της χώρας μας. Πολιτικά όμως δεν έχουμε κανένα λόγο να αθροίσουμε τις ψήφους μας με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μια τεχνητή εικόνα συναίνεσης του ΣΥΡΙΖΑ με τα τρία άλλα κόμματα και για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές της κυβέρνησης, που με πρόσχημα το δημοσιονομικό πρόβλημα αλλάζει ριζικά το πολιτικό και κοινωνικό τοπίο σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
Στις δημοτικές και νομαρχιακές ή περιφερειακές εκλογές του φθινοπώρου δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας των δυνάμεών μας με το ΠΑΣΟΚ ή τη Ν.Δ. Τα προγράμματά μας για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης δεν συγκλίνουν, τους καταλογίζουμε σοβαρές ευθύνες λόγων των πολιτικών πρακτικών τους σε βάρος της και οι γενικότερες πολιτικές τους την οδηγούν σε μαρασμό και περιθωριοποίηση.
Θα στηρίξουμε σε όλη τη χώρα αυτοδιοικητικά σχήματα που θα συγκροτηθούν από κινήματα πόλης, οικολογικές κινήσεις και συσπειρώσεις ενεργών πολιτών.
Στη Θεσσαλονίκη μας απασχολεί να ηττηθούν οι συντηρητικές-αντιδραστικές δυνάμεις που κυριαρχούν στο Δήμο, αλλά για να γίνει αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει υποχρεωτικά να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα σε μια περίοδο που η κυβέρνησή του όχι μόνο εγκαταλείπει προεκλογικές της δεσμεύσεις έναντι των λαϊκών στρωμάτων αλλά και εναρμονίζεται πλήρως ή και υπερκαλύπτει τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ.
Μια τέτοια κίνηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη στο δεύτερο δήμο της χώρας θα ήταν σαν να έδινε το γενικότερο σινιάλο στις δυνάμεις του σε όλη τη χώρα για γενικευμένη συνεργασία στις αυτοδιοικητικές εκλογές με το ΠΑΣΟΚ και θα δημιουργούσε εικόνα συναίνεσης με τις σημερινές αντικοινωνικές πολιτικές του.
Οι δημοτικές εκλογές δεν είναι βουλευτικές, οι πολίτες ψηφίζουν με άλλα κριτήρια, και επομένως ένα αυτοδιοικητικό, οικολογικό ψηφοδέλτιο με ένα ριζοσπαστικό εναλλακτικό πρόγραμμα για τα προβλήματα της πόλης και έναν ή μια αγωνιστή/στρια υποψήφιο/α δήμαρχο θα μπορούσε να έχει την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και να κερδίσει τις δημοτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη, όπως έχει συμβεί σε πολλούς άλλους δήμους στη χώρα μας. Εξάλλου, εάν επανέλθει το 50% συν 1 ψήφο για την εκλογή των δημάρχων, τότε δεν θα μπορέσουν εύκολα οι συντηρητικές δυνάμεις να κρατήσουν το Δήμο Θεσσαλονίκης και ένα εναλλακτικό ψηφοδέλτιο, εάν περάσει στο δεύτερο γύρο, θα μπορούσε πραγματικά να κάνει τη θετική έκπληξη.
Το έκτακτο συνέδριο είναι η τελευταία επιλογή, όταν δεν έχεις πια άλλες επιλογές. Το καλύτερο θα ήταν να είχαμε πετύχει πολιτικές συνεννοήσεις στο εσωτερικό μας για το τι, πώς και με ποιους πρέπει να διασφαλίσουμε την ενιαία δημόσια εικόνα και πορεία μας ως κόμμα και να μη χρειαζόταν να επισπευσθεί το συνέδριο. Κι αυτό γιατί αυτή την περίοδο προέχει να βγούμε στην κοινωνία, να ασκήσουμε αποτελεσματικά τον αντιπολιτευτικό ρόλο μας προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων που βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα ακούσουμε προσεκτικά τι θα εισηγηθεί γιʼ αυτό το ζήτημα ο πρόεδρός μας Αλέξης Τσίπρας στα όργανα του ΣΥΝ και θα αποφασίσουμε συλλογικά το καλύτερο δυνατό για το κόμμα μας και την Αριστερά.
To Γραφείο Τύπου