Έτσι ακριβώς είναι. Σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές άνοιξε μια συζήτηση στην Π.Γ. Η αλήθεια είναι ότι δεν άνοιξε με έναν προγραμματισμένο τρόπο. Η πρόθεσή μας ήταν να ανοίξει αυτή η συζήτηση σε μια Κεντρική Επιτροπή μέσα στον Ιανουάριο. Βεβαίως γνωρίζετε ότι είχαν υπάρξει δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματός μας, τα οποία είχαν θέσει έναν προβληματισμό ο οποίος ήταν σε μια άλλη κατεύθυνση απ΄ αυτήν που τελικά αποφασίστηκε. Κατά συνέπεια νομίζω ότι υπήρχε η ανάγκη να υπάρξει μια αποσαφήνιση ενός προβληματισμού, ο οποίος τελικά είναι αυτός που αναφέρατε. Η προσπάθειά μας στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι να διαμορφωθεί ένας διακριτός αυτοδιοικητικός πόλος ο οποίος θα είναι σε αντιπαράθεση με τις απόψεις του δικομματισμού και του νεοφιλελευθερισμού, όπως αυτός εκφράζεται στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Υπήρξε μια επικέντρωση στις μεγάλες πόλεις, όπου τα χαρακτηριστικά της εκλογικής μάχης έχουν μια ιδιαίτερα μεγάλη βαρύτητα και αποκτούν τον χαρακτήρα μιας κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης.
Νομίζω ότι δεν είναι κάτι καινούργιο στη βασική κατεύθυνση. Ήταν μια πλατφόρμα την οποία είχαμε δοκιμάσει και στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, νομίζω με αρκετά μεγάλη επιτυχία και καλό αποτέλεσμα. Είναι αλήθεια ότι αυτό που ονομάζουμε νεοφιλελευθερισμός δεν αφορά μόνο τα κεντρικά οικονομικά ζητήματα. Εκφράζεται και ως αντίληψη για την οργάνωση της πόλης, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα π.χ. το δικαίωμα στον ελεύθερο χώρο. Είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα στο επίπεδο της Τ.Α. να εφαρμόζονται ελαστικές μορφές εργασίας, να εμπορευματοποιείται η ίδια η πόλη. Άρα λοιπόν σε όλα αυτά τα ζητήματα οφείλει η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά να καταθέσει τις δικές της προτάσεις, τι μπορεί να σημαίνει λοιπόν μια καθημερινότητα και μια οργάνωση της πόλης με έναν τρόπο που θα ιεραρχεί τα πράγματα διαφορετικά, όπου θα θέτει το θέμα της διεκδίκησης και ανάκτησης του δημόσιου χώρου ως προτεραιότητα, όπου θα προωθεί συμμετοχικές μορφές των πολιτών στην οργάνωση της ζωής και στη χάραξη βασικών επιλογών που αφορούν τα του δήμου τους. Όλα αυτά βεβαίως προϋποθέτουν τους ανάλογους συσχετισμούς, τις ανάλογες κινητοποιήσεις.
Εμείς έχουμε και τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές μια μαγιά και μια παράδοση θετική πάνω στα θέματα του χώρου της Τ.Α. Θεωρούμε ότι σε αυτή τη φάση αυτό θα πρέπει να βαθύνει, διευρύνοντας την απεύθυνσή μας και προς δυνάμεις του χώρου της Οικολογίας...
.. Και.... ως πολιτικό σχήμα αλλά και γενικότερα στο χώρο της Οικολογίας, γιατί νομίζω ότι αυτό είναι κάτι ευρύτερο. Όταν μιλάμε για οικολογικό χώρο απευθυνόμαστε και σε πολίτες....
.. Και που νομίζω ότι είναι και πολλαπλάσιες από το σχήμα το οποίο έχει κεντρική πολιτική έκφραση, των Οικολόγων-Πράσινων...
Η συζήτηση που έχει γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει γίνει γι αυτά τα ζητήματα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Έχουν υπάρξει τοποθετήσεις οι οποίες αφορούν κάποιες τοποθετήσεις του κόμματος των Οικολόγων Πρασίνων σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα. Δεν πρόκειται όμως γι αυτό νομίζω στην προκειμένη περίπτωση. Εδώ μιλάμε για τον χώρο της Τ.Α., όπου υπάρχει έδαφος αυτή τη στιγμή στη βάση των προβλημάτων που αναφύονται σ΄ αυτό το επίπεδο να υπάρξουν συνεργασίες, διευρύνσεις στη βάση κάποιων κοινών θέσεων και εν μέρει κάποιων γενικότερων συμπτώσεων.
Νομίζω λοιπόν ότι δεν θα υπάρξουν τέτοιου είδους προβλήματα.
Το άλλο το ζήτημα που συζητήσαμε στην Π.Γ. αφορά στις περιπτώσεις των μεγάλων πόλεων. Εκεί υπήρξε μια έντονη αντιπαράθεση.. Υπήρχε μια κατατεθειμένη πρόταση από τον κοινοβουλευτικό μας εκπρόσωπο τον Φ. Κουβέλη μέσα από μια συνέντευξη που είχε δώσει ότι θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε την πιθανότητα συνεργασίας ακόμα και στο δήμο της Αθήνας.
Κάτι τέτοιο, εάν τελικά το επιλέγαμε, θα ήταν νομίζω σε μια κατάφωρη αντίθεση με τη γενικότερη στάση του κόμματος σήμερα απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.
Θέλω να κάνουμε μια προβολή στο κλίμα που θα υπάρχει στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, το προσεχές φθινόπωρο, που θα έχουμε μια κυβέρνηση όπου η σκληρή πολιτική που έχει υιοθετήσει στο οικονομικό επίπεδο θα έχει κάνει πια ορατές τις επιπτώσεις της στα πλατιά λαϊκά στρώματα. Άρα νομίζω, ιδιαίτερα για την περίπτωση των μεγάλων πόλεων, μια τέτοια σκέψη από μόνη της θα δημιουργούσε προβλήματα και για τη συνολική εικόνα του κόμματος, αλλά θα ήταν και δώρο προς την κυβέρνηση. Είναι μια εντελώς λάθος προσέγγιση και έξω από τις ανάγκες της αυτοδιοίκησης.
.. Ναι.. Παρόλο που δεν θα ήθελα να πω ότι όλες οι τοποθετήσεις που άκουσα, εγώ τουλάχιστον, από συντρόφους της Ανανεωτικής Πτέρυγας ήταν ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος για το ενδεχόμενο συνεργασίας στις μεγάλες πόλεις, είναι αλήθεια ότι τελικά σε επίπεδο ψηφοφορίας υπήρξαν κάποιες επιφυλάξεις.
Όσον αφορά τώρα σχετικά με το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκείνο το οποίο αξίζει να διευκρινίσουμε είναι το εξής. Δεν έγινε συζήτηση προφανώς για το πρόσωπο του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, του κ. Παπούλια, όπου ο καθένας έχει τη γνώμη του και νομίζω ότι οι περισσότεροι από μας διακείμεθα με μια διάθεση συμπάθειας και έχουμε μια καλή γνώμη για το ρόλο του όλο το προηγούμενο διάστημα. Εκείνο το οποίο συζητήθηκε ήταν η πολιτική διάσταση του ζητήματος. Εάν δηλαδή σήμερα υπάρχουν εκείνες οι προϋποθέσεις οι γενικότερες που να ωθούν την Αριστερά να αθροίσει τις ψήφους της μαζί με τα δύο μεγάλα κόμματα στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ανεξαρτήτως προσώπου.
Θα μπορούσε κανείς να το σκεφτεί έστω και να μπει σε μια τέτοια λογική εάν συντρέχανε κάποιες μεγάλες συμπτώσεις γύρω από το σημερινό πολίτευμα, γύρω από τα ζητήματα μιας ενδεχόμενης συνταγματικής αναθεώρησης, μια σύμπτωση στα θέματα του εκλογικού νόμου, ζητήματα δηλαδή που αφορούσαν στο ευρύτερο πολιτικό σύστημα. Αυτά δεν υπάρχουν. Στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τους πολιτικούς θεσμούς και το πολιτικό σύστημα, τη συνταγματική αναθερώρηση, έχουμε μια σύμπτωση διαχρονική τα τελευταία χρόνια των δύο μεγάλων κομμάτων και την Αριστερά απ΄ έξω. Δεν νομίζω λοιπόν ότι σήμερα θα ήταν σκόπιμο να πάμε σε μια από κοινού ψήφιση.
Με αυτή την έννοια, από μεριάς μας διερευνούμε να κατατεθεί μια άλλη πρόταση, ενός άλλου προσώπου που να συμβολίζει μια διαφορετική λογική.
Υπάρχει ένα θέμα πράγματι το πώς κάθε εφημερίδα ενημερώνεται και αντιλαμβάνεται κάποια πράγματα τα οποία έχουν μια άλλη διάσταση όταν τα παρακολουθείς ο ίδιος. Εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.
Σε σχέση με αυτό που με ρωτάτε, εκείνο που τέθηκε εισηγητικά ήταν το εξής. Όχι η πρόταση για το αν θα γίνει ή όχι συνέδριο, αλλά για το αν θα πρέπει στο αμέσως επόμενο διάστημα να μας απασχολήσει το θέμα της διεξαγωγής συνεδρίου, ακούγοντας όμως προηγουμένως με έναν πιο οργανωμένο τρόπο τη διάθεση των στελεχών και των μελών του κόμματος. Αυτή ήταν η εισήγηση και προσέγγιση από μεριάς του Προέδρου του ΣΥΝ, καταθέτοντας ταυτόχρονα τη δική του άποψη υπέρ της αναγκαιότητας ενός συνεδρίου. Πρότεινε, λοιπόν, συγκεκριμένα να γίνουν μέσα στο επόμενο διάστημα, εντός Ιανουαρίου, περιφερειακές συσκέψεις του κόμματος όπου να συμμετάσχουν τα στελέχη των Νομαρχιακών Επιτροπών, των τοπικών οργανώσεων και να τοποθετηθούν και γι αυτό το ζήτημα.
Θα είναι μια ..... διαδικασία. Δεν είναι κάτι το οποίο προβλέπεται από το καταστατικό... Υπάρχουν άλλες δικλείδες....
.. Ναι.. Υπάρχουν αποφάσεις νομαρχιακών επιτροπών, συλλογές υπογραφών κ.λπ. Δεν γνωρίζω εάν είναι σε εξέλιξη τέτοιες διαδικασίες, αλλά το ουσιαστικό είναι αυτή τη στιγμή με έναν οργανωμένο τρόπο να κατατεθούν οι απόψεις -και νομίζω αυτό θα φανεί- μέσα από μια τέτοια διαδικασία την οποία προσδιορίσαμε να γίνει εντός του Ιανουαρίου έτσι ώστε στην επόμενη ΚΠΕ, που θα γίνει στα τέλη Ιανουαρίου, να υπάρξει και μια διαμορφωμένη εικόνα για το τι λέει το κόμμα γι αυτά τα ζητήματα.
Η ανάγκη του συνεδρίου τεκμηριώθηκε από τον Πρόεδρο ώστε το κόμμα να μπει σε μια διαδικασία επανεκκίνησης γύρω από όλα τα ζητήματα που αφορούν και στη λειτουργία του και στην προς τα έξω παρέμβασή του αλλά και στην ανάγκη να υπάρξει μια πιο ζωντανή παρέμβαση τόσο στα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα αλλά και κουβεντιάζοντας μ΄ έναν πιο ψύχραιμο, νηφάλιο τρόπο το θέμα των σχέσεών του με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το τελευταίο εξάμηνο, οκτάμηνο έχουν ειπωθεί πάρα πολλά. Έχουμε ένα καινούργιο πολιτικό σκηνικό, ούτως ή άλλως μια νέα κυβέρνηση, μια οικονομική κρίση πρωτόγνωρη σε εξέλιξη, υπάρχει δηλαδή αρκετό υλικό και εντός και εκτός του χώρου για να κουβεντιάσουμε μέσα από ένα συνέδριο, το οποίο αποτελεί την κορωνίδα των διαδικασιών μας και την πιο κατακτημένη δημοκρατική διαδικασία που έχουμε ως χώρος.
To Γραφείο Τύπου