Μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό της ΝΕΤ (Ν. Λυριτζής –Δ. Οικονόμου), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βʼ Αθήνας Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων, τα εξής:
Για τον απολογισμό των πρώτων εκατό ημερών της κυβέρνησης:
«Εκατό μέρες μετά, δεν έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί, αλλά έχει ξεθυμάνει η αισιοδοξία ότι θα αλλάξουν τα πράγματα. Και αυτό οφείλεται και σε πράξεις και σε παραλείψεις της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση εξελέγη με την υπόσχεση και με την εντολή να αλλάξει την πολιτική της ΝΔ. Και ο κόσμος βλέπει, σε μεγάλα θέματα, αντί να αλλάξουν τα πράγματα, να ακολουθείται -εν όλω ή εν μέρει- η ίδια πολιτική.
Παράδειγμα, η εισοδηματική πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ εκλέχτηκε με την υπόσχεση για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Μετά από περιπλάνηση δύο μηνών, από το Λονδίνο μάθαμε, διά του κ. Παπακωνσταντίνου ότι θα έχουμε πραγματική μείωση 4% στο σύνολο της εισοδηματικής πολιτικής στο Δημόσιο.
Δεύτερη υπόσχεση, μετά τις εκλογές: Τέρμα στις νυχτερινές τροπολογίες, σε άσχετα νομοσχέδια, με αναδρομική ισχύ. Το είπε ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή. Η τροπολογία για τις γονικές παροχές κατατίθεται στο νομοσχέδιο για τα καμένα δάση, τι σχέση έχει αυτό με την πρωθυπουργική δέσμευση;
Τρίτο θέμα, οικονομική πολιτική. Έλεγαν προεκλογικά: «Θα πληρώσουν οι ισχυροί και οι φοροδιαφυγή, όχι οι ασθενέστεροι και οι έντιμοι φορολογούμενοι». Μέχρι τώρα, με βάση τις προβλέψεις, αυτό που βλέπουμε είναι να οργιάζει η φοροδιαφυγή και να πληρώνουν πρόσθετους φόρους οι ασθενέστεροι, οι συνεπείς και έντιμοι φορολογούμενοι. Βλέπουμε μια κυβέρνηση που μετά από 100 μέρες έχει τριάντα γενικούς και ειδικούς γραμματείς που δεν έχει ακόμη τοποθετήσει, ενώ ο κόσμος λέει «ο χρόνος είναι χρήμα». Λέτε διαρκώς για το ΕΣΠΑ και ο γραμματέας που θα το «τρέξει» δεν έχει ακόμη διοριστεί. Την ίδια ώρα, στα κρίσιμα θέματα, πχ στους περιφερειάρχες που θα «τρέξουν» τα δύο τρίτα του ΕΣΠΑ που είναι 24 δισ., διορίστηκαν άνθρωποι που είναι καρα-ΠΑΣΟΚ και αμφιβάλλω αν υπέβαλαν πουθενά βιογραφικό.
Εμείς έχουμε πει ότι θα κάνουμε αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση. Αν κάτι κινείται σε μια θετική κατεύθυνση θα το στηρίξουμε και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε καλύτερο –για παράδειγμα οι προτάσεις για τη μεταναστευτική πολιτική ή κάποιες διατάξεις για να προστατευθούν τα καμένα. Αλλά στη γενική κατεύθυνσή, βλέπω ότι η πολιτική που μετά από τρεις μήνες χαράσσεται για την οικονομία, μοιάζει περισσότερο με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας παρά με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για αναδιανομή και ανάπτυξη.»
Για την τρομοκρατική επίθεση έξω από τη Βουλή:
«Ένας από τους λόγους για τους οποίους η καταδίκη αυτόν των ενεργειών από τη δική μας πλευρά είναι απόλυτη και κατηγορηματική, είναι ότι παράγουν ένα αίσθημα ανασφάλειας και φόβου. Όχι μόνο δεν βλάπτουν τους ισχυρούς, το κατεστημένο, το σύστημα, όπως ισχυρίζονται αυτοί που κάνουν αυτές τις ενέργειες, αλλά αντίθετα το ωφελούν. Γιατί διευκολύνουν το κράτος να γίνει κατασταλτικότερο. Αυτούς που πλήττουν πριν απʼ όλα είναι τις κοινωνικές διεκδικήσεις των εργαζομένων.»
To Γραφείο Τύπου