Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/01/2010

Παράλογες αναπροσαρμογές ενοικίων επαγγελματικής στέγης

Ερώτηση Φ.Κουβέλη προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας - Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν έμποροι και βιοτέχνες με το θέμα της κατʼ έτος αναπροσαρμογής ενοικίου. Όπως υπολογίζεται, για το 40% περίπου των μισθώσεων, η αναπροσαρμογή του ενοικίου  ανέρχεται στο 5% κατʼ έτος, ενώ για το  υπόλοιπο 60% των μισθώσεων, έχει διαπιστωθεί ότι η αναπροσαρμογή αγγίζει το 10%.

Στις συνθήκες της σφοδρής οικονομικής κρίσης που βιώνουμε όλοι,  πολλοί επαγγελματίες με αναπροσαρμογή ενοικίου 10% και άνω, αδυνατούν να πληρώσουν όχι μόνο το 10% της αναπροσαρμογής, αλλά  και το ίδιο το ενοίκιο, με αποτέλεσμα χιλιάδες  επαγγελματίες να οδηγούνται στην απόγνωση και την έξωση από την επαγγελματική τους στέγη.

Δυστυχώς, η συνέχεια για τους επαγγελματοβιοτέχνες  είναι συνήθως οδυνηρή.  Στην προσπάθειά τους να  βρούν νέα στέγη  στην περιοχή όπου δραστηριοποιούνταν, γίνονται συνήθως θύματα στυγνής εκμετάλλευσης από ιδιοκτήτες  που απαιτούν  αναπροσαρμογή  10% και υπέρογκα ενοίκια.

 Αν και πολλοί επαγγελματίες έχουν προσφύγει  στη Δικαιοσύνη, ελάχιστοι δικαιώνονται, αφού η σχετική νομοθεσία παρουσιάζει κενά και ασάφειες.

Με δεδομένο ότι έμποροι και βιοτέχνες εκπέμπουν σήμα κινδύνου, αφού η βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους πλήττεται πανταχόθεν,

Ερωτώνται ο αρμόδιοι Υπουργοί:

•    Εάν προτίθενται να προβούν σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία η αναπροσαρμογή των ενοικίων επαγγελματικής στέγης  να προσδιορίζεται βάσει του πληθωρισμού, όπως προκύπτει  ετησίως από την Τράπεζα της Ελλάδος, ανεξαρτήτως του ιδιωτικού συμφωνητικού που έχουν συνάψει οι επαγγελματίες με τους ιδιοκτήτες.

Ο  ερωτών  βουλευτής

Φώτης Κουβέλης