Το μητροπολιτικό πάρκο Γουδή αποτελεί το παλαιότερο και ωριμότερο σχέδιο αστικού πρασίνου στην Αθήνα και στη χώρα συνολικά. Ο χώρος που περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή των ανενεργών στρατοπέδων και τις υπόλοιπες ελεύθερες εκτάσεις, έχει χαρακτηριστεί από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας (1985) ως «Μητροπολιτικός χώρος πρασίνου». Αυτόν τον χαρακτήρα πρασίνου εντείνουν η παραχώρηση έκτασης 965 στρεμμάτων στους δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου με τον από 10-10-77 Ν 732 (ΦΕΚ 310Α/77), με στόχο «…τη δημιουργία ελευθέρων χώρων πρασίνου…». Ακόμη, η ένταξη των εκτάσεων στη «Β΄ Ζώνη προστασίας Υμηττού» αλλά και οι ειδικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νέο Π.Δ. για τον Υμηττό καταδεικνύουν τη σημασία του χώρου ως περιοχής μετάβασης από το αστικό στο περιαστικό φυσικό περιβάλλον, καθώς το Γουδή είναι ο τόπος δύο σημαντικών στοιχείων της τοπιογραφίας της Αθήνας που συνδέονται μεταξύ τους γεωγραφικά, του Υμηττού και του Ιλισού.
Σύμφωνα με τη μελέτη που ανατέθηκε από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) στο Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, η οποία ολοκληρώθηκε το Μάιο του 1999, κρίθηκε εφικτή και επιβεβλημένη η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή – Ιλισός. H έρευνα προτείνει την οργάνωση ενός δημόσιου πάρκου υψηλής οικολογικής ποιότητας το οποίο καταλαμβάνει μία έκταση 1.400 στρεμμάτων περίπου καθώς και μίας ζώνης ελέγχου των χρήσεων και των χαρακτηριστικών του φυσικού περιβάλλοντος γύρω από τον πυρήνα, ρύθμιση που οδηγεί τελικά στη δημιουργία ενός ενιαίου οικολογικού δικτύου 4500 στρεμμάτων. Πρέπει να σημειωθεί ότι σχεδόν στο σύνολό τους οι εκτάσεις – τόσο στον πυρήνα του Πάρκου όσο και στη ζώνη ελέγχου – ανήκουν σε φορείς με δημόσιο χαρακτήρα όπως το ΤΕΘΑΑ, ο ΑΟΟΑ, η ΕΛΑΣ, η ΓΓΑ, οι όμοροι δήμους, δημόσια νοσοκομεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα κλπ.
Η ανάδειξη του θέματος, από τη γέννησή του έως σήμερα έχει γίνει με πρωτοβουλίες των κατοίκων των όμορων δήμων. Από την πρώτη κατάληψη του χώρου το 1975 από κατοίκους του δήμου Ζωγράφου – γεγονός που οδήγησε στην ψήφιση του νόμου του 1977 – έως τις σημερινές επιτροπές κατοίκων. Η συνεχής δράση τους έχει αναδείξει πτυχές του ζητήματος που αποδεικνύουν ότι στο Γουδή, εδώ και 32 χρόνια, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, εκτυλίσσεται μία συστηματική ιστορία κωλυσιεργίας και αντιφατικών χωροθετήσεων από μέρους της πολιτείας με τελικό στόχο την τελική αναίρεση της προοπτικής του Μητροπολιτικού Πάρκου. Τελευταίο στοιχείο είναι ότι από το 1979 έχει υπάρξει παραχώρηση του συνόλου της έκτασης των 965 στρεμμάτων στους δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου με απόφαση του Διοικητικού συμβουλίου του ΑΟΟΑ (αρ. Αποφ. 17538/Φ5530) και όλα αυτά τα χρόνια εκκρεμεί μόνο η διαδικασία παράδοσης-παραλλαβής με ευθύνη τόσο των κυβερνήσεων όσο και των δήμων. Αποδεικνύεται λοιπόν περίτρανα ότι η δημιουργία του «Μητροπολιτικού Πάρκου» είναι σαφώς ζήτημα πολιτικής βούληση καθώς και ότι η επίκληση θεσμικών ή ιδιοκτησιακών ζητημάτων είναι προσχηματική.
Σήμερα αυτό που προέχει είναι η άμεση θεσμοθέτηση με νόμο του Μητροπολιτικού Πάρκου και η δημιουργία ενός οργανισμού διαχείρισης, στον οποίον θα ενσωματωθούν λειτουργικά όλες οι εκτάσεις του πυρήνα, ανεξάρτητα ιδιοκτήτη. Ανάμεσα στις άλλες ρυθμίσεις στο νόμο θα πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια για τη θεραπεία των πληγών που δημιούργησε η παραχώρηση έκτασης για τη λειτουργία του “Badminton Theatre”, μία ακόμη αρνητική επίπτωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο αστικό περιβάλλον. Σημειώνουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευτεί για την απομάκρυνση του γηπέδου μετά το πέρας των αγώνων και ότι το ζήτημα της νομιμότητας της εγκατάστασης εκκρεμεί ενώπιον του ΣτΕ. Επίσης πρέπει να υπάρξει άμεση αναθεώρηση του νόμου για το Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας (ΠΟΚΕΑ) (Ν. 3688/2008), με τον οποίο προβλέπεται η κατασκευή νέου κτιρίου 28.000μ2 στο χώρο της πρώην σχολής χωροφυλακής και η δημιουργία δρόμων και ελικοδρομίου εντός χαρακτηρισμένου κοινόχρηστου χώρου πρασίνου. Τέλος, σʼ αυτό το πλαίσιο η απομάκρυνση των υφιστάμενων στρατοπέδων και η παραχώρηση των εκτάσεών τους στο νέο φορέα πρέπει να θεωρείται ως εκ των ων ου άνευ προϋπόθεση.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Ο ερωτών Βουλευτής
Αλέξης Τσίπρας