Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/01/2010

Στις ελληνικές καλένδες παρέπεμψε ο Προεδρεύων του Συμβουλίου το θέμα των χθεσινών αποκαλύψεων του ελληνικού τύπου, ότι ισχυρά Hedge Funds επενδύουν στη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας

Στις ελληνικές καλένδες παρέπεμψε ο Προεδρεύων του Συμβουλίου, Ισπανός Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Λόπεζ, το θέμα των χθεσινών αποκαλύψεων του ελληνικού τύπου, ότι ισχυρά Hedge Funds επενδύουν στη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας και εναντίον του νομίσματος του ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα στην ώρα του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, εκμεταλλευόμενος σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε στις χθεσινές αποκαλύψεις του Τύπου λέγοντας συγκεκριμένα:

«Σήμερα, σε δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου, παρουσιάζεται ο κ. Τζον Πόλσον, ο οποίος μέσω του hedge fund Paulson&Company, "έχει τοποθετηθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες πτωτικά έναντι του ευρώ και φέρεται να έχει πάρει μεγάλες θέσεις εναντίον των ελληνικών ομολόγων και του ελληνικού χρέους".

Τα αποτελέσματα αυτών των κερδοσκοπικών παιχνιδιών, είναι εμφανή στους όρους δανεισμού της Ελλάδας, η οποία υποχρεώνεται να δανειστεί ακριβά, σε μια περίοδο μάλιστα που τα επιτόκια έχουν καταγράψει θεαματική μείωση, οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο μεγάλων ελλειμμάτων και αυξανόμενου δημόσιου χρέους.

Λαμβάνοντας υπʼ όψιν, επομένως, τις κερδοσκοπικές επιθέσεις που δέχονται τα ελληνικά ομόλογα από εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων με έδρα το Σίτυ του Λονδίνο – το οποίο απʼ όσο θυμάμαι βρίσκεται ακόμα στην ΕΕ – τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για να προστατευθούν τα κράτη μέλη από αυτές τις επιθέσεις;»

Πιο συγκεκριμένα ο Προεδρεύων του Συμβουλίου, αφού αναφέρθηκε στην οδηγία για τα Hedge Funds και τους φορολογικούς παραδείσους που συζητείται στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συμπλήρωσε ότι η πρόταση που έκανε ο κ. Χουντής «εντάσσεται σε αυτές τις οδηγίες που θα εξετάσει το ΕΚ. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά. Είναι ιδέες που προτάθηκαν και μπορεί να είναι αντικείμενο συζήτησης που θα γίνει τους επόμενους μήνες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να καταλήξουμε σε μια μεταρρύθμιση του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τη χαρακτήρισε ως μια πλήρη μεταρρύθμιση, ως μια εμβριθή μεταρρύθμιση του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, όπου θα ενταχθούν και αυτές οι λύσεις.»

To Γραφείο Τύπου