Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας. Στις 8 & 9 Μαΐου του 2004 συνέρχεται το Ιδρυτικό Συνέδριο του Κόμματος της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ στη Ρώμη.
Επιλέξαμε αυτή την ημερομηνία, για τον ιστορικό συμβολισμό της, Στις 8 Μαΐου 1945 έληξε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, στις 9 Μαΐου κάθε χρόνο τιμάται η αντιφασιστική νίκη, η 9η Μαΐου επίσης είναι η ημέρα της Ευρώπης.
Οι αρχές και οι αξίες που επιδιώκει να υπηρετήσει η Ευρωπαϊκή Αριστερά αντλούνται από τους αγώνες για ελευθερία, δημοκρατία, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη, ισότητα και ανθρώπινη αξιοπρέπεια, από τους αγώνες για σοσιαλισμό.
Δεν είναι βεβαίως η στιγμή για να επιχειρήσουμε μια αποτίμηση των διαδρομών που ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Αριστερά στη διάρκεια του 19ου και του 20ου αιώνα.
Είναι όμως κοινά αποδεκτό ότι τα διάφορα ρεύματα σκέψης, που αναπτύχθηκαν στο έδαφος του σοσιαλιστικού οράματος, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Ο Α' Παγκόσμιος πόλεμος -για να μην πάω πιο πίσω, μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση και το Διαφωτισμό, -η ρωσική επανάσταση, η νίκη του ναζισμού στη Γερμανία, ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος, το τέλος της αποικιοκρατίας, η διαίρεση της Ευρώπης και ο ψυχρός πόλεμος, η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού και το τέλος του ψυχρού πολέμου, είναι περίοδοι μεγάλων ιστορικών διεργασιών.
Η αριστερά σφραγίστηκε απ' όλα αυτά. Έζησε στιγμές μεγάλης ανάπτυξης, στιγμές ήττας, στιγμές διασπάσεων και διαψεύσεων, στιγμές δημιουργίας αλλά και στρεβλώσεων.
Σήμερα βρισκόμαστε σε μια νέα ιστορική φάση. Και σ' αυτήν τη νέα φάση η πορεία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα επηρεάσει την πορεία της Ευρώπης και θα επηρεαστεί απ' αυτήν.
Η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού δημιούργησε σε μια πρώτη περίοδο ένα πολύ αρνητικό πλαίσιο. Οι ιδέες του πιο επιθετικού καπιταλισμού -του νεοφιλελευθερισμού -επέβαλαν την απόλυτη ηγεμονία τους και διαμόρφωσαν για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία, ένα τόσο συντηρητικό ιδεολογικό κλίμα.
Σ' αυτό το νέο συντηρητικό ιδεολογικό κλίμα -πολιτικό πλαίσιο και γενικότερες δομές, οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας οδηγήθηκαν σε μια συνολική αναδίπλωση, σε μια ουσιαστική προσχώρηση στο νεοφιλελευθερισμό, οι δε δυνάμεις της κομμουνιστικής -ιστορικής αριστεράς, σε μια μεγάλη αμηχανία.
Το αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών στο χώρο της Αριστεράς υπήρξε εξαιρετικά αρνητικό στην πορεία του εγχειρήματος, για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και μέχρι σήμερα, χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις ο νεοφιλελευθερισμός σφράγισε τις επιλογές της Ε.Ε. και οδήγησε σε εξελίξεις, που θίγουν καίριες πτυχές του ευρωπαϊκού πολιτικού και κοινωνικού προτύπου, όπως αυτό δημιουργήθηκε στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες.
υπήρξαν κορυφαίες κατακτήσεις του ευρωπαϊκού χώρου, μετά από σκληρούς αγώνες και οδυνηρές εμπειρίες των ευρωπαϊκών λαών.
Αυτές όμως ακριβώς οι κορυφαίες κατακτήσεις βρίσκονται στο στόχαστρο του νεοφιλελευθερισμού από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και μέσα στο νέο διεθνές πλαίσιο, που σφραγίζεται από την αυτοκρατορική ηγεμονία των ΗΠΑ και τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, που αυτές καθοδηγούν.
Ο οικονομισμός του νεοφιλελευθερισμού και η ανταγωνιστικότητα της παγκόσμιας αγοράς δε διευρύνουν το περιεχόμενο της κοινωνικής δημοκρατίας απεναντίας το περιορίζουν. Ούτε οδηγούν σε συνθήκες γενικής ευημερίας με απασχόληση, προστασία κι αξιοπρεπή διαβίωση για όλους. Απεναντίας διαμορφώνουν προκλητικές ανισότητες στους όρους εργασίας και διαβίωσης στην ποιότητα ζωής και στην περιβαλλοντική ισορροπία, για πλατειά κοινωνικά στρώματα.
Παραλλήλως η μονομερής στρατηγική ισχύος και προληπτικών επεμβάσεων των ΗΠΑ, το λεγόμενο «δόγμα Μπους για το νέο αμερικανικό αιώνα», οδηγεί την ανθρωπότητα σε αναστατώσεις και βαρβαρότητες, όπως αυτές που διαδραματίζονται στο Ιράκ, την Παλαιστίνη και όπου αλλού βρίσκει πεδίο δράσης ο τυφλός νόμος της βίας των πολέμων και της τρομοκρατίας.
Η υπεράσπιση της κοινωνικής δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος, της ειρήνης και της αλληλεγγύης, στις σημερινές συνθήκες οδηγεί στην ανάγκη ριζοσπαστικού επαναπροσδιορισμού, γενικότερα της πολιτικής και ειδικότερα της Αριστεράς.
Σύνθετα φαινόμενα στον τομέα αντιπροσώπευσης και συμμετοχικής διακυβέρνησης και ελέγχου, κερδοσκοπίας και εμπορευματοποίησης συλλογικών αγαθών, προκαλούν πολιτικούς μετασχηματισμούς στις δημοκρατικές δομές.
Ο ρόλος της αριστεράς είναι να συγκρούεται με αυτά τα αρνητικά φαινόμενα, να τα αμφισβητεί, κι όχι να τα διεκπεραιώνει, ούτε να τα ενσωματώνει ως αναγκαστικά δεδομένα, ούτε να τα προωθεί ως μονόδρομο στην πραγματικότητα της ζωής μας.
Πάνω σε αυτό το πεδίο αναπτύσσονται ιδέες και δράσεις, νέα κοινωνικά κινήματα και ρεύματα κριτικής επαναθεμελίωσης του σύγχρονου ριζοσπαστισμού.
Η αριστερά της εποχής μας είναι οργανικό στοιχείο αυτού του σύγχρονου ριζοσπαστισμού και τον ενσωματώνει δημιουργικά στο θεωρητικό και πνευματικό της εξοπλισμό ως οργανικό, επίσης κι ανανεωτικό στοιχείο.
Γι' αυτό η ριζοσπαστική αριστερά της εποχής μας διεκδικεί την πολυπολιτιστική κοινωνία, την πλουραλιστική δημοκρατία, τη νέα αντίληψη διεθνούς συνύπαρξης ισορροπίας και αλληλεγγύης, την ειρήνη με δικαιοσύνη και συνεργασία, την ενίσχυση των κοινωνικών, πολιτικών και περιβαλλοντικών δικαιωμάτων του ανθρώπου, την αλλαγή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε από σύστημα διακυβερνητικών μηχανισμών και πεδίο ρυθμίσεων της αγοράς, να γίνει ζωντανός δημόσιος χώρος λαών και κοινωνιών, κρατών και πολιτών, πολιτισμών και ιστοριών.
Μ' αυτές τις σκέψεις κρίνουμε αναγκαίο να διεκδικούμε το δημόσιο χώρο της Ευρωπαϊκής αριστεράς του 21ου αιώνα και δεν κηρύσσουμε τον απομονωτισμό για την καταστροφή του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
«Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει για όλους εμάς τον νέο ορίζοντα πολιτικής δράσης», όπως εύστοχα τονίζουν οι διανοούμενοι που υπογράφουν τη σχετική διακήρυξη στήριξης του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς.
Η ευρωπαϊκή ενοποίηση μπορεί και πρέπει να αποκτήσει άλλα κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστικά που να ταιριάζουν πιο πολύ με την ευρωπαϊκή παράδοση. Που να ανταποκρίνονται πιο πολύ στους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς. Που να είναι αποδεκτά από τους ευρωπαϊκούς λαούς. Και αυτό είναι ένα έργο που πρέπει να φέρει σε πέρας η Ευρωπαϊκή αριστερά.
Μια ευρωπαϊκή αριστερά όμως ανταγωνιστική προς το νεοφιλελευθερισμό. Μια ευρωπαϊκή αριστερά ανταγωνιστική προς την νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση. Μια ευρωπαϊκή αριστερά πιστή στο όραμα του σοσιαλισμού.
Η δημιουργία του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι η πρώτη μεγάλη πράξη που πείθει ότι αρχίζει να συνειδητοποιείται αυτή η ανάγκη.
Στη Ρώμη θα μπουν τα θεμέλια της νέας αυτής πορείας. Η προσπάθειά μας αξιοποίησε τη θετική πείρα συνεργασιών στα πλαίσια της Ευρωομάδας και φυσικά, ως θετικό δεδομένο, θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε κάθε συνεργασία που μέχρι σήμερα έχουμε αναπτύξει.
Το πολιτικό υποκείμενο που δημιουργούμε αποτελεί συμβολή στη βαθύτερη, αλλά και ευρύτερη συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς στην Ευρώπη, αλλά και πέραν αυτής.
Η Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αντιγραφή προηγούμενων εγχειρημάτων όπως ήταν οι Διεθνείς, ούτε μια τυπική ομοσπονδία ή συνομοσπονδία. Αποτελεί μια πρωτότυπη προσπάθεια.
Στο άρθρο 1 του σχεδίου δηλώνεται «Το Κόμμα της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ είναι ένας αποκεντρωμένος οργανισμός ανεξαρτήτων και κυρίαρχων αριστερών κομμάτων και πολιτικών οργανώσεων».
Σημαντικές καινοτομίες του είναι:
1. Η αρχή της συναίνεσης.
2. Η δυνατότητα διαφοροποίησης κάθε κόμματός μέλους.
3. Η ισοτιμία ανάμεσα στα κόμματα (12 σύνεδροι από κάθε κόμμα στο Συνέδριο και από 2 μέλη στην Εκτελεστική Επιτροπή από κάθε κόμμα).
4. H ισοτιμία στα όργανα μεταξύ γυναικών και ανδρών.
5. Η δυνατότητα να υπάρξουν, ως ειδική κατηγορία μελών, φυσικά πρόσωπα.
6. Η αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων σε όλους και ο σεβασμός σε κάθε ιδιαιτερότητα.
Αλλά και στο επίπεδο των βασικών πολιτικών και στρατηγικών επιλογών επιχειρούμε να θέσουμε τη βάση για μια νέα και κοινή στρατηγική:
1. Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε δεν μπορεί να είναι ο ίδιος με αυτόν που ακολουθήθηκε στον 20ο αιώνα, γιατί η σημερινή νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, ο σημερινός καπιταλισμός, έχει αναδείξει καινούργια και πρωτότυπα φαινόμενα.
2. Η επιλογή μας για την
Ευρώπη ως προνομιακό πεδίο, δεν έχει ως
στόχο να μας διαφοροποιήσει από το
παγκόσμιο κίνημα.
Η ανάπτυξη των δυνάμεών μας στην Ευρώπη
έχει διπλό στόχο:
α. Να ενισχύσει και να αναβαθμίσει τη δράση μας στο επίπεδο των κρατών, των περιφερειών, των δήμων, των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και
β. Να αναπτύξει μια νέα αντίληψη για την διεθνή αλληλεγγύη και την ενότητα δράσης του παγκόσμιου πολύμορφου κινήματος (Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, Ε.Κ.Φ., εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώσεις πολιτών, οικολογικές οργανώσεις).
3. Η δημιουργία στην Ευρώπη μιας Αριστεράς του κοινωνικού μετασχηματισμού, ριζοσπαστική, φεμινιστική, οικολογική, μιας Αριστεράς της ειρήνης και της δημοκρατίας αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της νέας στρατηγικής μας αντίληψης.
4. Τα μαζικά κινήματα νέα και παραδοσιακά, μαζί με την πολιτική αριστερά, διαμορφώνουν αφενός μια νέα σχέση των πολιτών με την πολιτική, αλλά και μια νέα πλουραλιστική δύναμη αλλαγής, όπου η κάθε συνιστώσα διατηρεί την αυτονομία της και ταυτόχρονα με αυτογνωσία εντάσσεται στη στρατηγική του κοινωνικού μετασχηματισμού, της εναλλακτικής πρότασης για τους αναγκαίους μετασχηματισμούς στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.
5. Ως εναλλακτική πρόταση σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση του οικονομικού επεκτατισμού και του επεκτατισμού των αγορών, που οικοδομείται στη βάση ενός θεμελιώδους ελλείμματος, του ελλείμματος της δημοκρατίας, απαντάμε όχι μόνο με εξαγγελίες των στρατηγικών στόχων, αλλά και με τη συνείδηση της ανάγκης ενός επεξεργασμένου προγράμματος. Το πρόγραμμα για μια διαφορετική Ευρώπη και ΕΕ, αυτόνομη από την αμερικανική ηγεμονία, απαλλαγμένη από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του ΠΟΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Όπως επίσης απαντάμε και σε όλες εκείνες τις αντιλήψεις, οι οποίες αναβαθμίζουν το ρόλο του ΝΑΤΟ και το δόγμα της ισχύος, απορρίπτουμε το ΝΑΤΟ, τις ξένες στρατιωτικές βάσεις και κάθε αμυντικό πρότυπο που οδηγεί στην αύξηση των στρατιωτικών ανταγωνισμών και των εξοπλισμών στον κόσμο.
Η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η πορεία ενοποίησής της δοκιμάζεται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Ως προς το διεθνή της ρόλο παρατηρείται ένας βαθύς διχασμός ανάμεσα στον ευρωατλαντισμό και στην αυτόνομη ευρωπαϊκή πορεία.
Η διεύρυνση με τα νέα μέλη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, δημιουργεί νέες μεγάλες προκλήσεις για την πραγματική σύγκλιση και τη θεσμική εξέλιξη της ΕΕ στην κατεύθυνση μιας δημοκρατικής, κοινωνικής, ειρηνικής και οικολογικής Ευρώπης.
Ωστόσο, το προτεινόμενο Σύνταγμα δεν απαντάει σ αυτές τις προκλήσεις και δε βοηθάει στην αναζωογόνηση της Ευρωπαϊκής Ιδέας. Γι αυτό είναι σήμερα, περισσότερο κρίσιμος από κάθε προηγούμενη φορά ο ρόλος της Αριστεράς.
Γι αυτό είναι σήμερα κρίσιμη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η σύνθεση του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου. Γι αυτό είναι σήμερα κρίσιμη περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η ριζοσπαστική εναλλακτική παρέμβαση της Αριστεράς, που θα αμφισβητήσει μονόδρομους, ιδεολογισμούς και ρητορείες, οι οποίες αποπροσανατολίζουν από το όραμα μιας ευρωπαϊκής ενοποίησης, με αυτά τα δημοκρατικά, κοινωνικά και οικολογικά χαρακτηριστικά.
Είμαστε στη διάθεσή σας.
κ.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, μια που ο λόγος για την ευρωπαϊκή αριστερά, είναι σχετική η ερώτηση, το σημερινό ρεπορτάζ από τη χθεσινή συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το πρόσωπο το οποίο θα ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου, κάνει λόγο για ανεπίτρεπτες μεθοδεύσεις από την πλευρά της ηγεσίας του Συνασπισμού. Θέλω να μου πείτε πώς το σχολιάζετε.
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να εξαντλήσουμε τα ερωτήματα, επί του θέματος και να επανέλθουμε σε αυτό το ερώτημα. Με συγχωρείτε γι αυτό.
Π.ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ («ΕΘΝΟΣ»): Θα ήθελα να ρωτήσω, αυτό που δεν έχω καταλάβει, στις ευρωεκλογές, το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς, θα είναι, τα κόμματα που συνυπογράφουν την ιδρυτική διακήρυξη θα συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς, στις Ευρωεκλογές;
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Όπως θα δείτε στα υλικά που σας δίνουμε,
υπάρχει και διακήρυξη των κομμάτων που
ιδρύουν το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς
και αυτών που μετέχουν ως παρατηρητές, στη
λειτουργία του Κόμματος, δεν είναι
παρατηρητές του Συνεδρίου, είναι
παρατηρητές στη λειτουργία του Κόμματος,
υπάρχει κοινή διακήρυξη για τις
Ευρωεκλογές.
Είναι αυτονόητο ότι αυτό το οποίο μας
ενδιαφέρει είναι το Ευρωπαϊκό Κόμμα της
Αριστεράς, να έχει την πολιτική οντότητα
και τη συμμετοχή σε όλες αυτές τις
διαδικασίες. Είναι ζητήματα τα οποία θα
κουβεντιάσουμε και μεθαύριο στη Ρώμη.
Π.ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Και μία ακόμα ερώτηση. Χθες, μιλώντας η κα Παπαρήγα στους σπουδαστές στα ΤΕΙ, μίλησε για λοβοτομή, ότι επιχειρεί ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, αλλά και ο Συνασπισμός να λοβοτομήσουν τον ελληνικό λαό. Θέλετε ένα σχόλιο;
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Λυπάμαι γι αυτούς τους χαρακτηρισμούς,
δεν αισθάνεται κανένα μέλος του
Συνασπισμού, ότι κακουργεί σε βάρος του
ελληνικού λαού, απεναντίας όλοι μας
αγωνιζόμαστε για να υπερασπιστούμε τα
συμφέροντα του ελληνικού λαού και τέτοιες
αντιλήψεις αποτελούν, σαν αυτές τις οποίες
εξέφρασε η κα Παπαρήγα, αποτελούν ένα
παράδοξο φαινόμενο περιχαράκωσης και
απομονωτισμού.
Όπως θα δείτε από τον κατάλογο των
κομμάτων που ιδρύουν το Ευρωπαϊκό Κόμμα
της Αριστεράς και συμμετέχουν ως
παρατηρητές, λείπει το ΚΚΕ. Παρά το γεγονός
ότι οι διαδικασίες ήταν ανοιχτές, παρά το
γεγονός ότι προσκλήθηκαν όλοι, όχι μόνο
δεν προσήλθε, αλλά πολέμησε τη δημιουργία
αυτού του Κόμματος.
Ουσιαστικά βρίσκεται η ηγεσία του ΚΚΕ σε
έναν πολιτικό παραλογισμό. Καταγγέλλει
μια διαδικασία στην οποία με τον ένα ή τον
άλλο τρόπο μετέχει το σύνολο της
ευρωπαϊκής αριστεράς.
Ταυτόχρονα καταγγέλλει μια διαδικασία που
το ζητούμενο είναι ο εναλλακτικός δρόμος
προς το νεοφιλελευθερισμό. Η αναζήτηση
δηλαδή του συντονισμού σε ευρωπαϊκό
επίπεδο των δυνάμεων της αριστεράς, για να
αντιμετωπιστούν αυτά τα μεγάλα προβλήματα
που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε όλη
την Ευρώπη.
Στην ουσία αυτές οι αντιλήψεις
απομακρύνουν από μια θεμελιώδη αξία της
αριστεράς. Τη διεθνή αλληλεγγύη, το
διεθνισμό. Και θέλω να πω στην κα Παπαρήγα,
ότι την ώρα που ο νεοφιλελευθερισμός και ο
καπιταλισμός συσπειρώνεται και με
μηχανισμούς και κέντρα διαμορφώνει
θεσμούς για την προώθηση της επιβολής του
και της πολιτικής του, οι εργαζόμενοι, οι
λαοί, οι πολίτες, οφείλουν και εκείνοι να
συντονίσουν τη δράση τους, να αναπτύξουν
τις δικές τους δυνατότητες, να συντονίσουν
τις παρεμβάσεις τους, για να αμυνθούν και
να προωθήσουν τη δική τους πολιτική.
Αυτό είναι βασική αξία της αριστεράς, από
την εποχή της 1ης Διεθνούς. Δε φτάσαμε στον
21ο αιώνα για να κηρύσσουμε αυτόν τον
ιδιότυπο εθνικό απομονωτισμό της
αριστεράς και κυρίως με τέτοιους
αφορισμούς.
Ώστε λοιπόν το σύνολο της ευρωπαϊκής
αριστεράς, που συγκροτεί το Ευρωπαϊκό
Κόμμα της Αριστεράς, θέλει να κάνει
λοβοτομή στους λαούς της; Ώστε λοιπόν, το
σύνολο της ευρωπαϊκής αριστεράς, που
σήμερα διεκδικεί εναλλακτικό δρόμο, μαζί
με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ και τα
νέα κοινωνικά κινήματα, είναι όργανα του
ευρωπαϊκού καπιταλισμού και
χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Είναι πρωτοφανή πράγματα, για τα οποία δεν
έχω παρά να εκφράσω τη θλίψη μου.
κ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Ας ξαναρωτήσω για τη χθεσινή συνεδρίαση, το ρεπορτάζ το σημερινό για τη χθεσινή συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ανεπίτρεπτες μεθοδεύσεις από την πλευρά του Συνασπισμού. Το αντικείμενο της σύσκεψης ήταν το πρόσωπο που θα ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου. Θα ήθελα να μου το σχολιάσετε.
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Έκανα την πρόταση για το Γιώργο Βότση, ως
επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του
Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς,
με κριτήριο την ενίσχυση των ενωτικών
διεργασιών, το άνοιγμα του χώρου της
ριζοσπαστικής αριστεράς και την εκλογική
επιτυχία.
Με ενδιαφέρει να ακουστούν πολιτικά
επιχειρήματα, που να αμφισβητούν αυτό το
σκεπτικό. Που να το αρνούνται αυτό το
σκεπτικό, ότι δεν είναι έτσι. Η ευκολία των
χαρακτηρισμών, δεν αφορά εμένα, αν
ειπώθηκαν χαρακτηρισμοί, λυπάμαι.
Εκείνο που εμένα με ενδιαφέρει, είναι να
βοηθήσουμε στη συσπείρωση του ευρύτερου
χώρου της ριζοσπαστικής αριστεράς, της
οικολογίας, των κινημάτων και των
κινημάτων για τα δικαιώματα.
Εκτιμώ ότι η πρόταση, την οποία εισηγήθηκα
στο Συνασπισμό και εν συνεχεία στο ΣΥΡΙΖΑ,
θα μπορούσε να δημιουργήσει μια τεράστια
δυναμική. Και αυτό δείχνει και η
ανταπόκριση που είχε στην ευρύτερη
κοινωνία αυτή η πρόταση.
Ο κόσμος που στήριξε το Συνασπισμό της
Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αυτή την
κοινωνική δυναμική αναζητάει και τέτοια
ανοίγματα περιμένει από εμάς. Δεν
περιμένει από εμάς ασκήσεις εσωστρεφών
ισορροπιών και διευθετήσεων.
ΠΟΛΛΑΤΟΣ: Κύριε
Πρόεδρε, γνωρίζετε ότι οι σύμμαχοί σας στο
ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν για κάποιες επιλογές,
ζητούν να συνδιαμορφώσουν τη λίστα του
ευρωψηφοδελτίου και διαφωνούν με πολύ
σημαντικές επιλογές του Συνασπισμού, σε ό,τι
αφορά το κυπριακό και άλλα ζητήματα, που
αφορούν την ευρωπαϊκή προοπτική.
Εφόσον τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περπατήσει και
δεν υπάρξει κοινό ψηφοδέλτιο για τις
ευρωεκλογές, θεωρείτε ότι μπορεί έπειτα να
συνεχιστεί ο διάλογος, στην προσπάθεια
δημιουργίας του κόμματος της αριστεράς;
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι υπόθεση, του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς εννοείτε;
ΠΟΛΛΑΤΟΣ: Όχι, μιλάω για την Ελλάδα.
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Αυτό είναι θέμα το οποίο τα όργανα, η
Γραμματεία του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής
Αριστεράς αντιμετωπίζει και με τα οποία
ασχολείται.
Εμάς, από την πλευρά του Συνασπισμού,
χρόνια μας απασχολεί ο χώρος διαλόγου και
κοινής δράσης και η δυνατότητα ανάπτυξης
αυτών των διαδικασιών. Σε επιμέρους
ζητήματα, πολιτικές τοποθετήσεις έχουν
αναπτυχθεί και το Ευρωπαϊκό Κόμμα της
Αριστεράς, όπως είδατε, διατηρεί το
δικαίωμα στα επιμέρους κόμματα να έχουν
τις απόψεις τους, δεν υπήρξε ενότητα
απόψεων για ζητήματα που έχουν σχέση με το
κυπριακό, από διαφορετικές πλευρές και όχι
μόνο από το Συνασπισμό.
Επίσης υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται
και με την ευρωπαϊκή πολιτική. Στις
εθνικές εκλογές, υπάρχει μια διακήρυξη για
τις εκλογές, στην οποία σε αυτά τα θέματα,
της ευρωπαϊκής πολιτικής, έχει διατυπωθεί
ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο, είναι υπόθεση
του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς
και κάθε μέλους χωριστά να απαντήσει, δεν
μπορώ εγώ να απαντήσω για λογαριασμό άλλων.
Εμάς μας ενδιαφέρει έτσι κι αλλιώς να
συνεχίσουμε αυτή τη διακηρυγμένη πολιτική
μας και στα θέματα της Ευρώπης. Η συμμετοχή
μας στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς
αυτό υποδηλώνει, η πολιτική μας για την
Ευρώπη είναι γνωστή εδώ και χρόνια, κατά
συνέπεια δεν υπάρχει τίποτα που να μην
έχει διευκρινιστεί και δεν υπάρχει τίποτα
που να μην έχει γίνει με πολιτικούς όρους,
αντικείμενο ανάλυσης, κριτικής και
επεξεργαίας.
Αν υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις που
ακούγονται, τις κρίνουμε. Ακούστηκαν
διαφορετικές αντιλήψεις από την ηγεσία
του ΚΚΕ, που λέει π.χ. λοβοτομή, το κόμμα
γίνεται για τα χρήματα της Ευρωπαϊκής
Ένωσης και είναι υπηρέτης, όπως και η Νέα
Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ της ευρωπολιτικής
του μονόδρομου. Αν ακούγονται τέτοιες
απόψεις, δε συμφωνούμε με τέτοιες απόψεις.
Στο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε κοινή διακήρυξη ενόψει
των εκλογών, όπου έχουμε ένα πλαίσιο
αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων. Σας
ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Ο Στέλιος Παπάς και η Νατάσα
Θεοδωρακοπούλου, θα είναι μέλη, θα
προταθούν ως μέλη της Εκτελεστικής
Επιτροπής, του μόνιμου δηλαδή οργάνου, το
οποίο θα λειτουργεί μεταξύ δύο συνεδρίων
για το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς, από
την πλευρά του Συνασπισμού.
Μεθαύριο το πρόγραμμα των εργασιών θα σας
το δώσουμε και πάλι, το έχετε μέσα στο
φάκελο, αλλά ας το επικαιροποιήσουμε
Σάββατο και Κυριακή, είναι η συνάντηση των
αρχηγών των κομμάτων που μετέχουν, κοινή
συνέντευξη και βεβαίως και με τους
ανταποκριτές σας ή με αποσταλμένους σας,
θα άξιζε τον κόπο να καλυφθεί, είναι ένα
σημαντικό βήμα.
ΠΟΛΛΑΤΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο). Ως Πρόεδρος του Συνασπισμού, εσείς το ενδεχόμενο αυτό, να κατέβει σαν Συνασπισμός της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας και όχι με το σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ;
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι
διαδικασίες για τις Ευρωεκλογές δεν έχουν
ολοκληρωθεί, συνεχίζονται. Κατά συνέπεια ο
καθένας καταθέτει τις προτάσεις του. Από
την πλευρά του Συνασπισμού, καταθέσαμε με
υπευθυνότητα και πολιτικό σκεπτικό μια
πρόταση.
Η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή, δεν
υπάρχει αντίθετο πολιτικό σκεπτικό, απ
ότι βλέπω, δεν έχουν ακουστεί άλλες
προτάσεις, έχουν την Παρασκευή, στα
πλαίσια της Γραμματείας, μια συνεδρίαση.
Και εμείς έχουμε την Τρίτη Κεντρική
Πολιτική Επιτροπή.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, σας περιμένουμε στη Ρώμη.
To Γραφείο Τύπου