Εδώ και 13 χρόνια οι κάτοικοι, η τοπική αυτοδιοίκηση και επιστημονικοί φορείς των νομών Έβρου και Ροδόπης δίνουν με επιτυχία τον αγώνα τους προκειμένου να αποτρέψουν τη λειτουργία στην περιοχή τους βιομηχανίας παραγωγής χρυσού με κυάνωση των πετρωμάτων.
Το τελευταίο όμως διάστημα τρία γεγονότα προκάλεσαν και πάλι αναστάτωση στους κατοίκους και συγκεκριμένα:
• Η αδειοδότηση από τη βουλγαρική κυβέρνηση βιομηχανίας παραγωγής χρυσού στην πόλη Kirdzali (κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στην περιοχή της Θράκης), όπου επίσης θα γίνεται χρήση κυανίου.
• Η έγκριση στις 2/10/2009, δύο μέρες πριν τις εκλογές, από το ΥΠΕΧΩΔΕ της «Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης/Αξιολόγησης» (ΠΠΕΑ) του «Επενδυτικού Σχεδίου Ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας» (ΕΣΑ) της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, η οποία επίσης χρησιμοποιεί τη μέθοδο με το κυάνιο.
• Αλλά κυρίως η υπογραφής από την προηγούμενη κυβέρνηση και πάλι προεκλογικά της ΚΥΑ 39624/2209 (ΦΕΚ Β΄ 2076 25/.9/2009). Σύμφωνα με την προαναφερόμενη ΚΥΑ και ιδιαίτερα με τα άρθρα 11, 13 και 14 νομιμοποιείται η χρήση του κυανίου κατά την παραγωγή χρυσού και η απόθεση των εξορυκτικών αποβλήτων που περιέχουν κυάνιο ή ενώσεις του σε κοιλότητες εκσκαφής και σε λίμνες διάθεσης αποβλήτων.
Επειδή:
• Οι προβλέψεις της παραπάνω ΚΥΑ δεν εντάσσονται σε ένα πρότυπο πράσινης ανάπτυξης.
• Με αυτήν τη μέθοδο παραγωγής χρυσού προκαλούνται μη αναστρέψιμες βλάβες στο ανάγλυφο της περιοχής εξόρυξης, καθώς και μόλυνση του εδάφους, των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων της περιοχής.
• Πανευρωπαϊκά αναπτύσσεται ένα κίνημα για την απαγόρευση της χρήσης κυανίου σε όλο το φάσμα των εξορυκτικών και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων με πρόσφατο παράδειγμα τη σχεδόν ομόφωνη απόφαση του κοινοβουλίου της Ουγγαρίας, αλλά και προηγούμενες αποφάσεις άλλων χωρών της Ευρώπης που απαγορεύουν όλες τις μεταλλουργικές διεργασίες που βασίζονται στο κυάνιο.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποια μέτρα θα πάρουν ώστε να σταματήσουν οι διεργασίες για λειτουργία μονάδων εξόρυξης χρυσού στις περιοχές Σαπών και Περάματος στη Θράκη και Στρατωνίου στη Χαλκιδική, και μάλιστα με τις ρυπογόνες μεθόδους που επιβαρύνουν επικίνδυνα τον υδροφόρο ορίζοντα ;
2. Ποια μέτρα θα πάρουν ώστε να απαγορευθεί και στη χώρα μας η χρήση του κυανίου στις εξορυκτικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Τσίπρας Αλέξης
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία