Δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης ο χαρακτηρισμός το πολεοδομικό συγκροτήματος της Πάτρας ως μητροπολιτικό κέντρο με την αντίστοιχη αναθεώρηση του εθνικού χωροταξικού σχεδίου.
Στην ολομέλεια της Βουλής έφερε με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Τσούκαλης την καθυστέρηση έγκρισης του Οργανισμού και του Ρυθμιστικού Σχεδίου Πάτρας καθώς επίσης και του χαρακτηρισμού της πόλης ως μητροπολιτικού σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2742/99.
Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 2 Φεβρουαρίου, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος τόνισε μεταξύ άλλων ότι τώρα ολοκληρώθηκε η νομοτεχνική επεξεργασία του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για το θέμα, μετά τις αναγκαίες προσαρμογές που έπρεπε να γίνουν. Επέμεινε δε ότι δεν είναι απαραίτητη η τροποποίηση του Εθνικού χωροταξικού σχεδίου που έχει εγκριθεί με το ΦΕΚ 128/Α 2008 ώστε να αντιστοιχηθεί ο χαρακτήρας του πολεοδομικού συγκροτήματος Πάτρας ως μητροπολιτικού με αυτόν του Ν. 2742/99. Η Πάτρα θα συνεχίσει να συγκαταλέγεται στις πρωτεύουσες πόλεις, καθώς ως διεθνής πόλος δεν χρειάζεται τόσο ενίσχυση όσο ποιοτική αναβάθμιση του χώρου και αξιοποίηση της γεωπολιτικής της θέσης.
Ο βουλευτής Αχαΐας στην παρέμβασή του ζήτησε διευκρινήσεις για το χρονοδιάγραμμα και δήλωσε ότι: « Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι δεν σκοπεύετε να τροποποιήσετε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, ενώ αποτελεί θέση όλων των βουλευτών του νομού αλλά και προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης. Η Πάτρα είναι το επίκεντρο ενός ολόκληρου άξονα ο οποίος αποκλίνει συνεχώς. Είναι κρίσιμο σε μια πόλη η οποία αναπτύσσεται άναρχα. Πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος που χαρακτηρίζει την Πάτρα ως μητροπολιτικό κέντρο. Η ίδρυση του Οργανισμού Πάτρας θεωρείται από όλους τους φορείς ως κομβικό σημείο ώστε τάχιστα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κατάρτισης του ρυθμιστικού σχεδίου. Είναι το πρώτο γενικό στρατηγικό επίπεδο οικιστικής περιβαλλοντική χωρικής οργάνωσης, δηλαδή βιώσιμης οικιστικής ανάπτυξης. Το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του οργανισμού ολοκληρώθηκε, επεξεργάστηκε από το αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ. Για ποιο λόγο το Προεδρικό Διάταγμα δεν εστάλει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τι προσαρμογή χρειαζόταν; Ενάμισης χρόνος έχει περάσει. Υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ποιο το χρονοδιάγραμμα;».