ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ, ΜΕΛΟΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ SIEMENS
- Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε συναίνεση στην κυβέρνηση για την οικονομία. «Ποντάρει» στα οφέλη από την κοινωνική δυσαρέσκεια;
Το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ανατρέπει πλήρως όσα έλεγε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά. Αντί για αυξήσεις μισθών, έχουμε μεγάλες μειώσεις. Ανακοινώθηκε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ενώ μέχρι και πριν από μία εβδομάδα τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρμόδιος υπουργός διαβεβαίωναν για το αντίθετο. Αν πάρουν σκληρά μέτρα εναντίον της φοροδιαφυγής και για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα βεβαίως θα πούμε «ναι». Για παράδειγμα, γιατί φορολογούνται τα εισοδήματα από μερίσματα λιγότερο από τα εισοδήματα από εργασία; Αν μας ζητά ο πρωθυπουργός να... βάλουμε πλάτη στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της κομματικής σπατάλης ή να πληρώνει φόρο ο καθένας ανάλογα με τη δύναμή του, πράγμα που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, γιατί έχουμε άδικο φορολογικό σύστημα, βεβαίως. Αν όμως μας ζητήσει να συναινέσουμε στο να την πληρώσουν και πάλι οι ασθενέστεροι και οι έντιμοι φορολογούμενοι, δηλαδή τα «κορόιδα», με κόψιμο μισθών, με βαρύτερη φορολογία σε όσους είναι έντιμοι και συνεπείς φορολογούμενοι, και οι άλλοι, οι ισχυροί και η φοροδιαφυγή, να μας βγάζουν τη γλώσσα, τότε χίλιες φορές «όχι».
- Λέτε μόνο «όχι» ή καταθέτετε και προτάσεις;
Εμείς δεν λέμε μόνο «όχι». Προτείνουμε μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, για δίκαιο φορολογικό σύστημα, για να κόψουμε δαπάνες όχι από τους μισθούς αλλά από το «λίπος» που τρέφει το κόμμα-κράτος. Είναι το σύστημα της διαπλοκής, οι ακριβές προμήθειες και δημόσια έργα, οι χιλιάδες κομματικοί διορισμοί και τα «κολλητιλίκια» που έχουν φέρει τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Από κει και πέρα, προτείνουμε και μέτρα για τη στήριξη των ανέργων, για το κοινωνικό κράτος και την ανάπτυξη. Διεκδικούμε μέτρα που μοιράζουν δίκαια τα βάρη και επιβάλλουν σε αυτούς που έχουν και δεν πληρώνουν να πληρώσουν.
- Αλήθεια, τελικά γιατί δεν ψηφίσατε τον Κάρολο Παπούλια; Είχατε ουσιαστικό λόγο;
Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, μετά από συζήτηση, αποφάσισε να ψηφίσει και πάλι «παρών» για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως έκανε άλλωστε και το 2005. Το συγκεκριμένο πολιτικό σκεπτικό το ανέπτυξε δημόσια ο Αλέξης Τσίπρας. Η προσωπική μου γνώμη είναι γνωστή και διατυπώθηκε έγκαιρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Όλοι, ωστόσο, και σωστά, σεβαστήκαμε και στηρίξαμε την τελική συλλογική μας απόφαση. Άλλωστε, το «παρών», χωρίς δηλαδή την κατάθεση «αντίπαλης» υποψηφιότητας, καθόλου δεν μειώνει τη μεγάλη εκτίμηση που τρέφουμε όλοι μας στο πρόσωπο του Κάρολου Παπούλια και στον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του.
- Ως πότε αυτή η «Βαβυλωνία»; Χρειάζεται ένα νέο συμβόλαιο του ΣΥΝ με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Είναι αναγκαίο και εφικτό ένα νέο πολιτικό συμβόλαιο με όσους από τους συμμάχους μας στον ΣΥΡΙΖΑ ειλικρινά επιδιώκουν να προχωρήσουμε μαζί σε μια στέρεη πολιτική βάση. Κυρίως αυτό που χρειάζεται είναι το άνοιγμά μας επιτέλους στην κοινωνία. Να πάψουμε να κοιτάμε τον αφαλό μας και να παράγουμε μια εικόνα Βαβυλωνίας. Να είμαστε παρόντες εκεί που μας θέλουν οι πολίτες, κυρίως οι ασθενέστεροι. Χρειάζεται επίσης ένα άνοιγμα της πολιτικής μας συμμαχίας στο χώρο των Οικολόγων Πράσινων και των αριστερόστροφων σοσιαλιστών. Η σκληρή δεξιόστροφη οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει αρκετούς να στρέψουν και πάλι το βλέμμα προς εμάς. Υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεπεράσουμε τη σημερινή αρνητική κατάσταση και εικόνα. Το βέβαιο είναι ότι μια πολιτική συμμαχία στην οποία ο ΣΥΝ έχει το 85%-90% της επιρροής δεν μπορεί να βαδίσει με εχθρικά αισθήματα προς τον ΣΥΝ.
- Στο έκτακτο συνέδριο θα τεθεί θέμα αλλαγής της εκλογής του προέδρου, αντί να γίνεται από το συνέδριο να γίνεται από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή;
Δεν το γνωρίζω. Αν όμως τεθεί, θα είμαι αντίθετος. Η άμεση εκλογή του προέδρου από το συνέδριο είναι βήμα δημοκρατίας. Ισχυροποιεί τη δύναμη των μελών μας απέναντι στους κλειστούς μηχανισμούς. Την εφαρμόζουμε με επιτυχία από το 1993. Δεν βλέπω κανέναν απολύτως λόγο να την αλλάξουμε.
- Ο Αλέκος Αλαβάνος, ως απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δηλώνει, τι επιδιώκει με τις παρεμβάσεις του;
Απεχθάνομαι τη δίκη προθέσεων. Ο Αλέκος Αλαβάνος πρόσφερε θετικά για δεκαετίες στην Αριστερά και στην κοινωνία από ύπατα αξιώματα του ΣΥΝ. Τους τελευταίους μήνες όμως έκανε μία εντυπωσιακή πολιτική στροφή. Εγκατέλειψε το κόμμα του. Απουσίασε παντελώς από την εκλογική μάχη. Στράφηκε μετωπικά εναντίον του ΣΥΝ και του διαδόχου που ο ίδιος πρότεινε, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους. Υιοθετεί μια πολιτική και στάση αντίθετη με αυτή που ακολούθησε για χρόνια, όταν ήταν ο ίδιος πρόεδρος του ΣΥΝ. Θέλω να πιστεύω ότι ο Αλέκος, ένα προικισμένο στέλεχος της Αριστεράς, θα βρει και πάλι τον τρόπο, ανεξάρτητα από πόστα και αξιώματα, να συμβάλει στη συλλογική μας προσπάθεια. Το απαιτούν οι καιροί και η κοινή λογική.
- Είστε μέλος της εξεταστικής για τη Siemens. Τι να περιμένουμε; Ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών;
Είναι η κορωνίδα της διαφθοράς, της δικομματικής ομερτά και της ατιμωρησίας. Το πολιτικόοικονομικό σκάνδαλο της Siemens δεν είναι το μόνο. Είναι όμως το πιο «ξεφωνημένο». Αναδεικνύει ένα σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, που πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων. Από το υλικό της δικογραφίας και τις αποφάσεις της Γερμανικής Δικαιοσύνης προκύπτουν στοιχεία για τη χρηματοδότηση, για χρόνια ολόκληρα και με μεγάλα ποσά, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πολιτικών προσώπων και υψηλόβαθμων πολιτικών παραγόντων. Από τους μέχρι σήμερα χειρισμούς της Ελληνικής Δικαιοσύνης προκύπτουν εγκληματικές καθυστερήσεις, αλλά και μεθόδευση πολιτικής χειραγώγησης της δικαστικής έρευνας. Στο κρίσιμο διάστημα στήθηκε μια «μηχανή», με υψηλή καθοδήγηση, για να διευκολυνθούν οι εμπλεκόμενοι να σβήσουν τα ίχνη και να φύγουν. Η εξεταστική επιτροπή συστάθηκε με καθυστέρηση χρόνων. Η δικαστική έρευνα καρκινοβατεί. Οι ένοχοι είχαν τρία χρόνια από το ξέσπασμα του σκανδάλου για να σβήσουν ίχνη, να εξαφανίσουν στοιχεία και να φτιάξουν το υπερασπιστικό τους «παραμύθι». Η δε ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, μέχρι τώρα δεν έχουν δείξει καμία διάθεση να «ματώσουν» για να λάμψει η αλήθεια. Ως μέλος της εξεταστικής επιτροπής, θα προσπαθήσω αδέκαστα να κάνω το καθήκον μου, όπως επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον και όπως απαιτούν οι πολίτες. Ελπίζω και οι συνάδελφοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να κάνουν το ίδιο, συμβάλλοντας στην αποκάλυψη της αλήθειας και όχι στη συγκάλυψη διά του συμψηφισμού. Η εμπειρία όμως των προηγούμενων εξεταστικών επιτροπών μού επιβάλλει να είμαι τουλάχιστον δύσπιστος για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν και πάλι τα κόμματα που έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Αναρωτιέμαι με τι μούτρα οι εκάστοτε κυβερνώντες θα συνεχίσουν να ζητούν από τους κοινωνικά ασθενέστερους και τους συνεπείς φορολογούμενους να δεχτούν περικοπή μισθών, αύξηση φόρων, μείωση του κοινωνικού κράτους και αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, αν και αυτό το καραμπινάτο σκάνδαλο μεγατόνων παραμείνει ατιμώρητη.
To Γραφείο Τύπου