Σχετικά με δηλώσεις των κ.κ. Παπανδρέου, Πολυζωγόπουλου και άλλων για την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ επισημαίνει:
Τέτοιο συντονισμό, όπως ο χθεσινός στο θέμα της Ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, θα τον ζήλευε ακόμη και η εθνική ομάδα συγχρονικής κολύμβησης.
Ο Γ. Παπανδρέου, με το σύστημα των «Βάουτσερς» (κουπόνια) Παιδείας, ως συνέχεια προηγούμενων δηλώσεών του για ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, για σχολεία με εμπορικές δραστηριότητες, για ενοποίηση των Υπουργείων Εργασίας και Παιδείας, για δημιουργία Πανεπιστημιακών εδρών από χορηγούς, για εγκατάλειψη του ενιαίου πλαισίου προγράμματος στα σχολεία, σκιαγραφεί ως πολύ ιδιωτική υπόθεση το κοινωνικό αγαθό της παιδείας.
Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, (που λέχθηκε ότι «θέλει να γίνει Πρύτανης») οραματίζεται να μετεξελιχθεί σε Πανεπιστήμιο η υπό ίδρυση «Ακαδημία Εργασίας» που προωθεί η ΓΣΕΕ σε συνεργασία με Δήμους και τη στήριξη του Υπ. Παιδείας και της Υπουργού κ. Γιαννάκου.
Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, δηλώνει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες ο Δήμος της Αθήνας στον τομέα της εκπαίδευσης αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ως να έχει διεκπεραιώσει άψογα τις υποχρεώσεις που είναι στις μέχρι τώρα αρμοδιότητές του για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια και μένει να επεκταθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. ʼλλωστε, είναι γνωστή η πολιτική του κόμματός της για ανωτατοποίηση των Εργαστηρίων Ελεύθερων Σπουδών που εκφράστηκε με τη γνωστή τροπολογία Χατζηδάκη.
Ο κ. Π. Κουκουλόπουλος, πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, θεωρεί πρόκληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, (σεβόμενος ωστόσο το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης), με την αντίληψη ίσως ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να μπει σε όλα.
Ξεχνούν, όσοι φέρνουν συνεχώς τη συζήτηση γύρω από τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας λειτουργούν 20 δημόσια ΑΕΙ και 14 ΤΕΙ, με 330.000 χιλιάδες φοιτητές και 18.500 διδάσκοντες και πως η έγνοια τους θα πρεπε να ναι πρωτίστως για αυτούς πριν τους το θυμίσουν οι ίδιοι. Αν ψάχνουν για τρόπους μεταβίβασης του συνόλου ή μέρους των δαπανών της παιδείας στον οικογενειακό προϋπολογισμό και νομίζουν ότι θα τους ξεγελάσουν ας μη γελιούνται.
Ο ΣΥΝ έφερε το θέμα στη βουλή, (με επίκαιρη ερώτησή του η οποία συζητήθηκε σήμερα), για να θυμίσει και πάλι ότι το Σύνταγμά μας προβλέπει ότι η Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα μας παρέχεται αποκλειστικά από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Ο ΣΥΝ θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες προς τους μαζικούς φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας, τα Ιδρύματα και τον ελληνικό λαό, και μάλιστα μπροστά στις ευρωεκλογές, για μια ουσιαστική συζήτηση και αγωνιστική αντιμετώπιση των σχεδίων ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
To Γραφείο Τύπου