Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συζήτησης που έγινε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο για τις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε οικονομική σε δυσκολία, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, μιλώντας εκ μέρους της ευρωομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, τόνισε μεταξύ άλλων:
"Η νέα Επιτροπή ξεκινάει το έργο της από ένα μεγάλο ψέμα, αφού όλοι ξέρουμε ότι απέτυχε παταγωδώς η Στρατηγική της Λισσαβόνας, και όχι μόνο δεν βοήθησε να προστατευθούμε από την κρίση, αλλά είναι και μία από τις αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτή. Η παγκόσμια κρίση έχει αναδείξει τα όρια, τις αντοχές και τα δομικά προβλήματα του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου μοντέλου ανάπτυξης.
Το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν υπάρχει. Η κρίση το κατάργησε κι αυτό αποδεικνύεται από το έλλειμμα της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Βρετανίας όσο και της Ελλάδας.
Η κρίση λοιπόν δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Είναι όλης της ΕΕ και οφείλεται και στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Η Αριστερά είχε προειδοποιήσει και είχε αντιταχθεί σε αυτές τις πολιτικές. Η Δεξιά και η Σοσιαλδημοκρατία εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι με τα παλιά εργαλεία και με την εμμονή στις αγορές θα αντιμετωπίσουν την κρίση.
• Με τη Στρατηγική της Λισσαβόνας οδηγηθήκαμε στην αποδόμηση του κοινωνικού κράτους για το οποίο η Ευρώπη ήταν περήφανη. Όλα αυτά σταδιακά καταρρέουν.
• Πού είναι η Ευρώπη της συνεργασίας και της αλληλεγγύης όταν η ΕΚΤ δανείζει τις εμπορικές τράπεζες με 1% επιτόκιο, και αφήνει τα κράτη μέλη να δανείζονται από τις χρηματαγορές με 6% ;
• Η ΕΕ είναι συμμέτοχος και συνυπεύθυνη για την παγκόσμια κρίση που φέρνει τη σφραγίδα της αμερικάνικης ηγεμονίας. Στηρίζει τις στρατιωτικές περιπέτειες και σκοπιμότητες της υπερδύναμης και αποδέχεται το οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό μοντέλο των ΗΠΑ. Αποδέχεται τους οίκους αξιολόγησης, αμερικάνικες ιδιωτικές εταιρείες Moodyʼs S&P και Fitch, ως τους επίσημους κριτές που αξιολογούν τις οικονομίες των χωρών μας και καθορίζουν την οικονομική πολιτική τους.
• Χρειάζεται ριζική αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο δεν κατάφερε ούτε να αναχαιτίσει την κρίση, ούτε να προσφέρει ανάπτυξη στις Ευρωπαϊκές Οικονομίες, και η ταυτόχρονη προώθηση ενός Συμφώνου Απασχόλησης και Ανάπτυξης.
• Η Ευρωπαϊκή Οικονομία δεν πρέπει αλλά και δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο στη βάση του εργασιακού κόστους. Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται η εισαγωγή ειδικών ρυθμίσεων στις διακρατικές και στις πολυμερείς συμφωνίες της ΕΕ, για τον περιορισμό του φαινομένου του κοινωνικού ντάμπινγκ σε παγκόσμιο επίπεδο.
• Στο εσωτερικό της Ένωσης να αποθαρρυνθεί η προώθηση της ανταγωνιστικότητας στη βάση της υποβάθμισης των εργασιακών δικαιωμάτων. Να θεσπιστούν κοινωνικά στάνταρντ που κάθε χώρα θα πρέπει να εφαρμόζει και να ενθαρρυνθεί η ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων, με ανάπτυξη της παιδείας, της καινοτομίας, των νέων πηγών ενέργειας, της επιστήμης και της τεχνολογίας".
To Γραφείο Τύπου