Η μονότοξη πετρόκτιστη γέφυρα στο Κακοδίκι του δήμου Καντάνου, μια από τις ελάχιστες που σώζονται στην περιοχή και την Κρήτη, για πολλές δεκαετίες αποτέλεσε τη μοναδική δίοδο επικοινωνίας των κατοίκων και περαστικών από το ανατολικό προς το δυτικό Κακοδίκι και «τανάπαλιν», εξυπηρετώντας τις ανάγκες της περιοχής. Το 1903 η Κρητική Πολιτεία προγραμμάτισε και κατασκεύασε τη γέφυρα που, και σήμερα ακόμα, εξακολουθεί να εξυπηρετεί, αρκετές φορές, τους περαστικούς διαβάτες, χωριανούς και μη, καθώς εντάσσεται και στο φιλόδοξο περιπατητικό μονοπάτι που ο δήμος Καντάνου κατασκευάζει, από την Κάντανο μέχρι την Παλαιόχωρα.
Η γέφυρα κινδυνεύει άμεσα να καταρρεύσει, όπως επιβεβαιώνει και η Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων Κρήτης (Α.Π. 3355/10-12-2009). Οι βαθιές ρωγμές στο «σώμα» της και ο κλονισμός των θεμελίων της από τα ορμητικά, το χειμώνα, νερά του Κακοδικιανού ποταμού, την έχουν φέρει όχι μόνο στα πρόθυρα της κατάρρευσης αλλά και την καθιστούν επικίνδυνη, ακόμα και για τη διέλευση των πεζών.
Η γέφυρα είναι ένα εξαίρετο και σπάνιο δείγμα-μαρτυρία μιας παραδοσιακής τεχνικής βασισμένης στη θολοδομία, που σχεδόν έχει εξαφανιστεί και συνδέεται με την ιστορία του τόπου και τις μνήμες των κατοίκων.
Από το 2005 αποτελεί και θεσμικά «νεώτερο ιστορικό μνημείο», σύμφωνα με την απόφαση Α.Π. ΥΠΠΟ/ΔΙΝΣΑΚ/Γ/14365/423 στις 18/03/2005 (ΦΕΚ:446/Β/07-04-2005) του τότε υφυπουργού Πολιτισμού κ. Π. Τατούλη.
Όμως, όπως αποδεικνύεται, η θεσμική επισφράγιση της ιστορικής αξίας της «Κακοδικιανής» γέφυρας δεν επίσπευσε την επείγουσα αναστύλωσή της, προκειμένου να αντέξει στις αντιξοότητες και να διατηρηθεί.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να προχωρήσει σε ενέργειες για την επείγουσα υποστήριξη / υποστύλωση της ιστορικής γέφυρας και την έγκριση χρηματοδότησης για την εκπόνηση ειδικής μελέτης στήριξης του μνημείου;
Ο ερωτών Βουλευτής
Μιχάλης Κριτσωτάκης