Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/02/2010

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ,Τ.Κουράκη για το πανεπιστημιακό άσυλο

Με τις συστάσεις για το πανεπιστημιακό άσυλο η Υπουργός Παιδείας παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων

Με την πρόσφατη επιστολή της η κ. Υπουργός ζητά από τους πρυτάνεις να οριοθετήσουν ποιοι χώροι των ιδρυμάτων καλύπτονται από το άσυλο και ποιοι όχι, να είναι σε διαρκή επικοινωνία οι πανεπιστημιακές αρχές με την αστυνομία ώστε να αντιμετωπίζεται οποιοδήποτε περιστατικό σε «πραγματικό χρόνο», και ακόμη τους ζητά να αναλάβουν «διαρκή μέτρα περιφρούρησης» της περιουσίας των ιδρυμάτων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησής του στη Βουλή επισήμανε ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο θίγει την αυτονομία και το αυτοδιοίκητο των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλά η «διαρκής περιφρούρηση» παραπέμπει σε κάμερες, ιδιωτική αστυνομία κ.ά.

Τόνισε ότι η επίκληση του νόμου 3549/2007, σύμφωνα με τον οποίο το άσυλο καλύπτει μόνο τους χώρους έρευνας και εκπαίδευσης,  αλλοιώνει το χαρακτήρα του πανεπιστημιακού ασύλου. Είναι προφανές ότι όλοι οι χώροι, δηλαδή και οι υπαίθριοι χώροι, οι διάδρομοι κλπ. ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος αποτελούν χώρο ασύλου και ως προς αυτό έχουν τοποθετηθεί δημόσια και πανεπιστημιακοί και πολιτικοί όπως ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Μουτζούρης δηλώνοντας ότι σε όλους τους χώρους προάγεται η εκπαίδευση και η έρευνα. Ακόμη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Κακλαμάνης στις 3/1/2007 είπε μεταξύ άλλων στη Βουλή ότι δεν είναι δυνατόν το άσυλο να περιορίζεται στους χώρους διδασκαλίας και έρευνας και ότι είναι αδιανόητο να πρέπει να προλάβει κάποιος να μπει από το διάδρομο στις αίθουσες διδασκαλίας για να καλύπτεται από το πανεπιστημιακό άσυλο!

Ο Τάσος Κουράκης επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια για συρρίκνωση της έννοιας του ασύλου, δηλαδή της ελευθερίας της έρευνας, της διδασκαλίας και της διακίνησης των ιδεών, με μια κάποια ανάγκη προστασίας της περιουσίας των πανεπιστημίων- όχι από τους εκάστοτε εισβολείς οι οποίοι δεν εμποδίζονται να εισβάλλουν στα πανεπιστήμια, αλλά από τους εξεγερθέντες φοιτητές οι οποίοι αντιστέκονται στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας δωρεάν ανώτατης παιδείας.

Ο Τάσος Κουράκης τόνισε ότι η κ. Υπουργός με την επιστολή της προς τους πρυτάνεις παρεμβαίνει ευθέως στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, υποδεικνύοντας σε αυτά με ποιο τρόπο πρέπει να συμμορφωθούν στις επιταγές της κυβέρνησης. Η παρέμβαση δε αυτή της κυρίας Υπουργού ενισχύει την ολοένα κλιμακούμενη κυρίως από το χώρο της ακροδεξιάς αμφισβήτηση του περιεχομένου και της ύπαρξης του πανεπιστημιακού ασύλου και αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη σε μια περίοδο κρίσης όπως η σημερινή.

Ενδεικτική είναι και η τοποθέτηση του σημερινού Πρωθυπουργού κυρίου Γεωργίου Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συζήτησης του τότε νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ (σήμερα ν.3549/2007) όταν τόνιζε ότι το θέμα του ασύλου πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί μέσα από τα πανεπιστήμια και όχι μέσα από το συγκεκριμένο κατατεθέν νομοσχέδιο.

Τέλος ο κ. Κουράκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σταματήσει να καταγγέλλει την υποκρισία εκείνων που νιώθουν απειλούμενοι από τις φοιτητικές κινητοποιήσεις αλλά βολεύονται μια χαρά με τη βία της νεοφιλελεύθερης αντι- μεταρρύθμισης που τους συμφέρει.

Στις επισημάνσεις αυτές του Τ. Κουράκη η κ. Υπουργός παραγνωρίζοντας τις τότε τοποθετήσεις του κ. Παπανδρέου και άλλων κορυφαίων στελεχών του αντιπολιτευόμενου ΠΑΣΟΚ, αντέτεινε την αναγκαιότητα της εφαρμογής του ν. 3549/2007 της κυρίας Γιαννάκου, δηλώνοντας ότι δεν θα προχωρήσει σε νέα νομοθετική ρύθμιση.