Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/02/2010

Εισήγηση E.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου στο σχ. νόμου για φορολογία πετρελαιοειδών

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΔ΄
Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Διαρρυθμίσεις στη φορολογία των πετρελαιοειδών προϊόντων».

Το παραπάνω νομοσχέδιο, σύμφωνα με την απόφαση την οποία έλαβε η Διαρκής Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου Υπουργού, συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, σύμφωνα με το άρθρο 76 παράγραφος 4 του Συντάγματος και το άρθρο 109 του Κανονισμού της Βουλής.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Το λόγο έχει η Ειδική Αγορήτρια του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κα Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Πριν ξεκινήσω την εισήγησή μου, επιστρέφω τις ακρότητες και το λαϊκισμό, αυτά που ανέφερε ο Εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ. στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας κ. Αλέξη Τσίπρα και στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στους τέσσερις πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., η Εθνική Αντιπροσωπεία αιφνιδιάζεται για δεύτερη φορά μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από την κατάθεση του σχεδίου νόμου με τη μορφή του κατεπείγοντος και με σχετική αναδρομικότητα, ενώ η υπόλοιπη κοινωνία μας παρακολουθεί πραγματικά άναυδη. Γιατί; Γιατί βλέπει μια ανακολουθία των πεπραγμένων της σημερινής Κυβέρνησης και όσων ακόμη πιο σκληρών μέτρων διαφαίνεται ότι θα επακολουθήσουν, σε σχέση με τις προεκλογικές κορώνες της τότε Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Πώς μπορείτε, κύριοι της Κυβέρνησης, να έχετε κάνει τόσο σύντομα μία στροφή 180 μοιρών; Και μην πείτε πάλι για την οικονομική κρίση, όπως άκουσα και από τον Εισηγητή εδώ του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο οποίος είπε ότι έχουμε οικονομική κρίση και ότι πρέπει να αυξηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα.

Πάντως, αυτή η οικονομική κρίση δεν παλεύεται και δεν ανατρέπεται με πολιτικές λιτότητας και φοροεισπρακτικές πολιτικές σε έναν λαό που ήδη μαστίζεται από ανεργία και σε μία χώρα που η παραγωγική της διαδικασία και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων! Και αυτό, βέβαια, δεν γίνεται τυχαία. Αυτό, δυστυχώς, είναι μία συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση στην οποία έχουμε μία φορά τη Νέα Δημοκρατία, μετά ακολουθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και μετά ξανά το αντίθετο. Είναι χρόνια αυτή η κολόνια!

Δεν είναι δυνατόν σʼ αυτήν την Αίθουσα συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όλη την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο που ήταν στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία -με τη σκληρή της νεοφιλελεύθερη πολιτική- να μιλούν τότε σε υψηλούς τόνους για αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου προς όφελος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, να μιλούν για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα βάζει τέλος στην απαράδεκτη φορολογική ασυλία του μεγάλου κεφαλαίου, να μιλούν για αναδιανεμητικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος και κατάργηση όλων των νόμων που αφαιρούν κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων, να μιλούν για «φρένο» στη λειτουργία των κάθε είδους καρτέλ από το τραπεζικό σύστημα έως το καρτέλ της διύλισης και εμπορίας υγρών καυσίμων και μόλις βγήκαν στην εξουσία και έγιναν μέλη της Κυβέρνησης, να φέρνουν νομοθετήματα με τη μορφή εξπρές που έχουν άμεσο αντίκτυπο σε ένα λαό που γίνεται το «πειραματόζωο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολιτικών της και σε ένα λαό που συνεχώς φτωχαίνει.

Το πρώτο κατεπείγον νομοθέτημα ήταν οι έμμεσοι φόροι σε ποτά και τσιγάρα, φορολόγηση γονικών παροχών. Παλαιά καταγγέλλατε τους έμμεσους φόρους και τώρα κάνετε τα ίδια.

Τώρα ερχόμαστε στο δεύτερο, στο σημερινό νομοθέτημα που έρχεται με τη μορφή του κατεπείγοντος και το οποίο έχει ισχύ από την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου και με συνέπειες ακόμα πιο τραγικές για όλα τα λαϊκά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας μας, όπου το κόστος επιβίωσης –και όχι ζωής, γιατί είναι επιβίωσης- είναι δυσβάσταχτο.

Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που διαφοροποιείται από την πρώτη περίπτωση, αφού ο Πρωθυπουργός της χώρας ήδη το είχε εξαγγείλει. Και τι έγινε; Ήδη από την ημέρα του διαγγέλματος του κυρίου Πρωθυπουργού, έχουν γεμίσει τα αμπάρια όλοι όσοι ασχολούνται με την εμπορία καυσίμων. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια τεράστια αισχροκέρδια σε βάρος όλων των υπόλοιπων πολιτών. Ποιος ελεγκτικός μηχανισμός είναι αυτός που θα πιάσει αυτήν την αισχροκέρδια; Χθες το μεσημέρι μπήκε άρον-άρον στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και σήμερα έρχεται για ψήφιση στην Ολομέλεια με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, όπως αναφέρει το άρθρο 109 του Κανονισμού της Βουλής.

Δυστυχώς, κύριε Υφυπουργέ –σας σέβομαι και σας εκτιμώ- αυτό που είδα χθες από τα Πρακτικά της Βουλής –γιατί εκείνη την ώρα δεν ήμουν στην Επιτροπή- είναι ότι δεν έχετε στοιχειοθετήσει επαρκώς το χαρακτήρα του κατεπείγοντος γιʼ αυτό το σχέδιο νόμου το οποίο φέρατε μ' αυτό το πρόσχημα. Μάλιστα, κάνατε και κάτι άλλο. Θέλοντας να το αιτιολογήσατε, είπατε στο συνάδελφο και Κοινοβουλευτικό μας Εκπρόσωπο κ. Λαφαζάνη ότι αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την οικολογία –όπως είμαστε και εμείς ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και μιλάμε για οικολογία και την έχουμε και ως συνιστώσα μας- και στην «πράσινη ανάπτυξη», η οποία απαιτεί τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς και ειδικά σταθερής τροχιάς.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κα. ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ)

Και έρχομαι εγώ και λέω το εξής: Βάλατε τα τέλη κυκλοφορίας στους ανθρώπους που δεν μπορούσαν να αγοράσουν αυτοκίνητο και έρχεστε τώρα και μας μιλάτε για μια «πράσινη ανάπτυξη» και για μέσα σταθερής τροχιάς.

Και στο σημείο αυτό, θα έπρεπε να πούμε στους πολίτες που αυτή τη στιγμή μας παρακολουθούν, πόσο έχει απαξιώσει το σιδηρόδρομο και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Νέα Δημοκρατία.

Επίσης, θα έπρεπε να πούμε ότι ο ΟΣΕ από το 1984 που είχε δεκατεσσεράμισι χιλιάδες υπαλλήλους, εργαζόμενους, σήμερα έχει έξι οκτακόσιους. Στο ενδιάμεσο, από το 1984 έως το 2010, έγιναν ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Και όπως διαβάσαμε προχθές στον Τύπο, γιʼ αυτούς τους έξι οκτακόσιους εργαζομένους, θα γίνει εθελουσία έξοδος για τρεις χιλιάδες, γιατί είχαμε και εκείνο το καθεστώς εφεδρείας που πήγε να βάλει η Νέα Δημοκρατία πριν από ένα χρόνο και έφερε μεγάλη αναστάτωση.

Αυτό που καταλαβαίνουμε, λοιπόν, είναι ότι εσείς τελικώς θα συνεχίσετε την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων της Νέας Δημοκρατίας. Όμως, και από αυτά που εξαγγέλθηκαν από εσάς, καταλαβαίνουμε ότι θα βάλετε χρήματα στις «μαύρες τρύπες» των ταμείων του κράτους από μία ιδιωτικοποίηση η οποία θα είναι αυτή του Ο.Σ.Ε. Άρα, για ποια «πράσινη ανάπτυξη» μιλάμε;

Αυτό που εμείς θέλουμε είναι να εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία του ελληνικού κράτους απʼ αυτούς που δημιούργησαν την κρίση. Δεν είναι δυνατόν να βάζετε μία αύξηση στα καύσιμα, όταν γνωρίζετε ότι τα καύσιμα είναι αυτά που θα κινήσουν την οικονομία. Τα χρειάζεται, για να πάει ο εργαζόμενος στη δουλειά του, διότι λείπουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία καμία κυβέρνηση δεν τα έχει αναπτύξει.

Αυτό που κάνετε είναι να ανεβάζετε το κόστος παραγωγής ακόμη περισσότερο στην αγροτοκτηνοτροφία και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα ανέβουν όλα τα τιμολόγια και στη μετακίνηση των ανθρώπων, είτε είναι με το αυτοκίνητό τους είτε είναι με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το κόστος από την τιμολόγηση των Δ.Ε.Κ.Ο., επίσης, θα μετακυλήσει στον τελικό καταναλωτή, στον πολίτη που βάλλεται απʼ αυτήν την οικονομική κρίση.

Αυτό που εμείς θεωρούμε απαράδεκτο είναι ο τρόπος που χειρίζεστε τα οικονομικά μέτρα ως νέα Κυβέρνηση που άλλα λέγατε προεκλογικά και άλλα λέτε τώρα. Θεωρούμε ότι έτσι, αντί να ανακάμψετε την οικονομία, θα τη βουλιάξετε και άλλο.

Εμείς καταψηφίζουμε αυτό το σχέδιο νόμου, γιατί είναι απαράδεκτο. Θέλω να μας πείτε, κύριε Υφυπουργέ των Οικονομικών, τελικά ποια είναι εκείνα τα οικονομικά στοιχεία των προκλητικών φοροελαφρύνσεων που κερδοσκοπούν στις πλάτες όλων των υπολοίπων. Ποιες είναι αυτές οι εταιρείες; Πότε, επιτέλους, θα βάλετε το μαχαίρι στο κόκαλο και θα κάνετε εκείνους τους ελέγχους σε όσους αισχροκερδούν, σε όσα καρτέλ λειτουργούν στην ελληνική αγορά;

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτή)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ολοκληρώστε παρακαλώ, κυρία συνάδελφε.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ–ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Και βέβαια ένα τελευταίο –και κλείνω με αυτό, κυρία Πρόεδρε- είναι ότι ακούμε το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γνωρίζουμε ότι θα εκποιηθεί ο δημόσιος πλούτος και στο τέλος θα έρθουν αυτές οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες να κάνουν εδώ επενδύσεις- μαμούθ –στην πράσινη ανάπτυξη, βέβαια!- και στο τέλος θα μας λέτε «εμείς επενδύσαμε στην πράσινη ανάπτυξη, απλώς κάποιοι άλλοι έχουν κάνει τις Α.Π.Ε. και αυτές είναι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες του εξωτερικού».

Καταψηφίζουμε το σχέδιο νόμου και θεωρούμε ότι θα έπρεπε να ήταν άλλη η πολιτική που θα ακολουθούσε μία κυβέρνηση που θέλει να λέγεται «σοσιαλιστική»!

Ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε την κυρία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.