Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος έδωσε σήμερα συνέντευξη τύπου για τις προτεραιότητες που και εν όψει των ευρωεκλογών θέτει ο ΣΥΝ για την προστασία του περιβάλλοντος.
Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης, Π.Τριγάζης, Θ.Μαργαρίτης, Ν.Θεοδωρακοπούλου, Σπ.Βέργος και Μ.Ευαγγελίδου, ο Αγγ.Μανταδάκης, Γραμματέας Α' Αθήνας, ο Σπ.Λυκούδης, μέλος της Π.Γ. του κόμματος, καθώς και εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:
Αγωνιζόμαστε για μία Ευρώπη με οικολογική προτεραιότητα, με οικολογικά χαρακτηριστικά, με οικολογική εγρήγορση και ποιότητα. Πάντοτε τα ζητήματα της οικολογικής κρίσης βρίσκονται στην κορυφή της επικαιρότητας σε όλο τον πλανήτη αλλά και μεταξύ των κοινωνιών της Ευρώπης. Προβλήματα τα οποία γίνονται οξύτερα με την ανεξέλεγκτη επέκταση της παγκόσμιας αγοράς. Είναι κυρίαρχο πρόβλημα η κλιματική αλλαγή με τις δραματικές εξάρσεις σε κάθε γωνιά της γης, με πλημμύρες, τυφώνες, ξηρασίες, παγετούς, κατάσταση που ενισχύεται από τη διεθνή ενεργειακή οικονομία η οποία εξακολουθεί να είναι πλήρως προσανατολισμένη προς το πετρέλαιο- έναν φυσικό πόρο οποίος αναπαράγει τον φαύλο κύκλο των πολιτικών συγκρούσεων στις οποίες πρωταγωνιστούν οι ΗΠΑ με τις αιματηρές επιλογές τους στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και τον λυσσαλέο αγώνα που δίνουν για την παγκόσμια επιβολή και ηγεμονία.
Η Ε.Ε. παρά τη σταθερή υποστήριξη στο Πρωτόκολλο του Κιότο και τα σημαντικά επιτεύγματα στο πεδίο της περιβαλλοντικής πολιτικής, τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε αρνητικές κεντρικές επιλογές στο πεδίο της πολιτικής για το περιβάλλον, όπως είναι η νομική κατοχύρωση της ελεύθερης καλλιέργειας και κυκλοφορίας των μεταλλαγμένων, οι επιλογές για την ενίσχυση των διευρωπαϊκών μεταφορικών δικτύων, με έμφαση και προτεραιότητα στους αυτοκινητόδρομους, η απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων μεταφορών και της παραγωγής ενέργειας και άλλα τα οποία συνεκτιμώμενα, δημιουργούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία, γενικότερη απορύθμιση και κοινωνική αποδιοργάνωση και ευνοούν την προοπτική σοβαρής περιβαλλοντικής υποβάθμισης της Ευρώπης. Επιπλέον, οι επιλογές αυτές, που συνδέονται με την ασυγκράτητη νεοφιλελεύθερη λογική του κέρδους με κάθε τίμημα, αλλά και με τις παραδοσιακές οικονομικές αντιλήψεις που υιοθετούν την αλόγιστη χρήση των συντελεστών της παραγωγής στο όνομα του δικαιώματος στην ανάπτυξη, προκαλούν μεγάλη αβεβαιότητα για τις δυνατότητες των μελλοντικών γενεών να έχουν έναν υγιή και βιώσιμο πλανήτη, με υψηλό επίπεδο συλλογικής ευημερίας.
Οι κίνδυνοι μεγεθύνονται και οι απειλές μεγαλώνουν καθώς, κοντά στην κλιματική αλλαγή προστίθενται η διατροφική ανασφάλεια, η αύξηση της χρήσης των τοξικών ουσιών, οι κίνδυνοι από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ο κίνδυνος διασποράς της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, η πιθανή γενετική ρύπανση. Το οικολογικό πρόβλημα οξύνεται στην διευρυμένη Ευρώπη των 25, που επιπλέον κληρονομεί τις βαριές περιβαλλοντικές βλάβες που προκάλεσε η διαχείριση των πρώην καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη.
Η αυξημένη ευαισθητοποίηση και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ενεργών πολιτών σε πολλές χώρες της Ευρώπης, δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν τα νέα προβλήματα και τις σοβαρές απειλές που παράγει η χωρίς όρια και κοινωνικό έλεγχο επέκταση της αγοράς. Η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα πολιτική κουλτούρα, την πολιτική κουλτούρα της ριζοσπαστικής οικολογικής Αριστεράς. Η ανεργία, η αύξηση του χάσματος πλούτου - φτώχειας, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η αποδυνάμωση του κράτους πρόνοιας και η επιδείνωση των όρων διαβίωσης και της ποιότητας ζωής σε ευρείες ζώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν μεγάλες ανατροπές, στις οποίες η Αριστερά οφείλει να αντιτάξει τη δικής της προοπτική.
Οι προβληματισμοί, οι αναλύσεις και οι προτάσεις της Αριστεράς για τα μεγάλα οικολογικά ζητήματα δεν εξαντλούνται σε ένα γενικόλογο ευχολόγιο. Βασίζονται σε μια συνολική κριτική προσέγγιση της αναπτυξιακής διαδικασίας, που αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί το κυρίαρχο μοντέλο της διαχείρισης της οικονομίας. Εμπνεόμαστε από τα κινήματα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης που διεκδικούν έναν «άλλο κόσμο που είναι εφικτός», από τους ενεργούς πολίτες που «σκέπτονται πλανητικά και δρουν τοπικά» και καταθέτουμε αυτές τις επεξεργασίες και τις προτάσεις μας στα θεσμικά όργανα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή Αριστερά διεκδικεί «έναν κόσμο με λιγότερο ή και καθόλου πετρέλαιο», προοπτική που σήμερα είναι εφικτή περισσότερο από ποτέ. Αγωνίζεται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με ακόμη πιο ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες από αυτές του Κιότο. Οραματιζόμαστε έναν κόσμο με βιώσιμη διαχείριση των πόρων και με πρόνοια διασφάλισης του πολύτιμου περιβαλλοντικού κεφαλαίου για τις ερχόμενες γενιές. Ένα πρόγραμμα προστασίας της δημόσιας υγείας, διαφύλαξη και δίκαιη πρόσβαση όλων των κατοίκων του πλανήτη στα δημόσια αγαθά.
Η Ενωμένη Ευρώπη θα πρέπει να αποδεχτεί τις ευθύνες της για την συνολική κατάσταση του πλανήτη και να αγωνιστεί για την παγκόσμια προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Μαχόμαστε για τη δημοκρατία, τα δικαιώματα και τη βιο-ηθική, ενάντια στην προοπτική των μεταλλαγμένων προϊόντων και των κλωνοποιημένων ανθρώπων και δείχνουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας προς τους λαούς του Τρίτου Κόσμου. Αναζητούμε εναλλακτικές προτάσεις για την οικολογική και κοινωνική αναδιοργάνωση της οικονομίας και στοχεύουμε σε έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, χωρίς φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, έναν κόσμο που θα επιδιώκει τη δίκαιη και ποιοτική επαναθεμελίωση των κοινωνικών σχέσεων, έναν κόσμο που θα διαμορφώνεται από την προσπάθεια για την αειφόρο σχέση ανθρώπου-φύσης, κοινωνίας και περιβάλλοντος.
Παρά τις κινητοποιήσεις των ενεργών πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη, μέσα από τα τοπικά κινήματα και ιδίως μέσα από το διευρυνόμενο κίνημα αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, και τη δυναμική αντιπαράθεση της ριζοσπαστικής οικολογικής αριστεράς με τις αρνητικές επιλογές της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Αριστερά είμαστε έτοιμοι για τη συνέχιση των αγώνων, τόσο μέσα από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., όπου επιδιώκουμε την ισχυρότερη παρουσία μας, όσο και μέσα από τα κινήματα, που πρέπει να τα ενισχύσουμε για να ακούγεται πιο δυνατά η φωνή τους και να είναι πιο αποτελεσματική η δράση τους. Έτοιμοι να δώσουμε νέους αγώνες για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες περιβαλλοντικές απειλές, για να εξασφαλίσουμε τη διατήρηση και συνοχή του σημερινού παραγωγικού ιστού και να προχωρήσούμε βήμα-βήμα στο «πρασίνισμα» της οικονομίας, έτσι ώστε να διαφυλάξουμε το φυσικό κεφάλαιο που διαχειρίζεται η γενιά μας και για τις επόμενες γενιές.
Ο αγώνας για έναν κόσμο οικολογικής βιωσιμότητας και αειφορίας είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. «
Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:
Π.Τσούτσιας (Έθνος): Για το νέο Ευρωσύνταγμα, τι πρωτοβουλίες σκέφτεται να αναλάβει ο ΣΥΝ σε σχέση με τα οικολογικά ζητήματα;
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα
ήθελα, με αφορμή την ερώτηση, να αναφέρω
ορισμένα στοιχεία για αυτήν την
περιβαλλοντική πολιτική που θέλουμε να
στηρίξουμε στην Ευρώπη.
Παρά το ότι η προστασία
του περιβάλλοντος αποτελεί πυλώνα της
Ευρωπαϊκής πολιτικής, η οικολογική οπτική
είναι έξω από τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Eνωσης.
Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, όπως κάναμε μέχρι τώρα, θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους αγώνες:
Είναι γνωστό ότι αυτά
αποτελούν στόχους της πολιτικής μας. Η
επανάληψή τους δεν αποτελεί δήλωση
προθέσεων. Είναι η πολιτική που
ακολουθήσαμε στην προηγούμενη πενταετία
στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Ελληνική
Βουλή και στοιχειοθετείται από τις
εκατοντάδες παρεμβάσεις των ευρωβουλευτών
μας και των βουλευτών μας στο Κοινοβούλιο.
Την ίδια τακτική θα ακολουθήσουμε. Αξίζει
να σημειώσω ότι δύο οδηγίες του '86 και του '90
για τον έλεγχο της περιεκτικότητας
φυτοφαρμάκων στα ελληνικά προϊόντα δεν
εφαρμόζονται στην Ελλάδα. Αξίζει, επίσης, να
σημειώσω ότι παράγουμε 5,5 εκ. τόνους υλικών
συσκευασίας εκ των οποίων ανακυκλώνεται
μόνο το 8,8% ενώ το 56% οδηγείται στους ΧΥΤΑ και
τα υπόλοιπα σε ανεξέλεγκτες χωματερές,
χωρίς να υπάρχει και κανένας έλεγχος στα
τοξικά απόβλητα. Και τέλος, αξίζει να
σημειώσω ότι ως προς τις ανανεώσιμες πηγές
ενέργειας, μόλις το 10% από πλευράς ποσοστού
παραγωγής είναι προσεγγίσιμο. Είμαστε η
πλέον εξαρτημένη χώρα από το πετρέλαιο.
Αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα σημεία
αιχμής μιας περιβαλλοντικής πολιτικής και
στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. για την επόμενη
πενταετία.
Λ.Κόλλιας (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης): Πιστεύετε στην ανάγκη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης;
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και δίνουμε έμφαση και έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στη διαμόρφωση μιας άλλης οικολογικής συνείδησης εγρήγορσης στην κοινωνία και στα πολιτικά κόμματα. Και η εκπαίδευση και τα κόμματα και οι οργανώσεις και οι δράσεις των πολιτών και οι οικολογικές ενώσεις παίζουν το ρόλο τους. Γιατί προχθές, λόγου χάριν, στη Βουλή, κατά την ενημέρωση, από πλευράς κυβέρνησης, για τα τουριστικά προγράμματα της νέας κυβέρνησης ακούστηκαν πρωτοφανή πράγματα και από την κυβέρνηση και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ένας «ρέκτης» πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο ΣΥΝ δεν υπολογίζει τον άνθρωπο ως στοιχείο του περιβάλλοντος και με αυτήν την έννοια στρέφεται εναντίον κάθε μορφής ανάπτυξης με διαμαρτυρίες οι οποίες ματαιώνουν όλα τα έργα - αναφερόταν στην ΕΤΑ - και ολοκλήρωσε τους αφορισμούς του λέγοντας ότι ο ΣΥΝ ασκεί περιβαλλοντική τρομοκρατία, μίλησε και για ποντίκια, και για φίδια, και για κουκουβάγιες, και για σκορπιούς. Όταν λοιπόν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο, αντιλαμβάνεστε ότι είναι εύκολο και στην κυβέρνηση, η οποία κινείται στην ίδια λογική, να λέει ότι θα συνεχίσει το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, διότι θεωρεί τις παρατηρήσεις της ως άκρως εποικοδομητικές για την ολοκλήρωση του έργου της αμαρτωλής ΕΤΑ σε βάρος του περιβάλλοντος.
Γ.Κωστής (ΒΙΟΖΩ): Για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Καρθαγένης, που έχει επικυρωθεί από τη βουλή και εδώ στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή ελεγκτικοί μηχανισμοί, νομικό περιβάλλον δεν υπάρχει.
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:Το
κουβεντιάσαμε και την άλλη φορά που είχαμε
συναντηθεί. Είναι μέσα στους στόχους μας να
προκαλέσουμε και στη βουλή και με
παρεμβάσεις αυτόνομες να υπάρξει και το
πλαίσιο ελεγκτικών διαδικασιών αλλά και η
πλήρης εφαρμογή του Πρωτοκόλλου.
Γνωρίζετε, βέβαια, ότι η χώρα μας είναι από
τις πλέον παραπεμπόμενες στα αρμόδια
όργανα για περιβαλλοντικές παραβάσεις, ότι
έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό οδηγιών που
δεν υλοποιούμε και δεν εφαρμόζουμε, ούτε
τις ενσωματώνουμε στη νομοθεσία και
γνωρίζετε αυτό το οποίο υπάρχει ως
πρωτοτυπία θεσμικής οργάνωσης της
πολιτείας στην Ελλάδα: να υπάρχει αυτό το
τρικέφαλο Υπουργείο που λέγεται Δημοσίων
Έργων, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, που
είναι υπουργείο μόνο Έργων, ούτε Χωροταξίας
είναι ούτε Περιβάλλοντος.
Λ.Σταυρογιάννη (Αυγή): Κάποιες οργανώσεις εστιάζουν φέτος στην προστασία των ελεύθερων χώρων...
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Ενόψει, μάλιστα, Ολυμπιακών Αγώνων, και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης η οποία έχει προκύψει, το θέμα των ελεύθερων χώρων και της εφαρμογής και αυτής της Τοπικής Ατζέντας 21 για τη λειτουργία των πόλεων με τρόπο βιώσιμο είναι από τις πρώτες προτεραιότητες. Εδώ στην Αθήνα, η κατάσταση είναι εφιαλτική. Και η πόλη χάνει τη φυσιογνωμία της, και ελεύθεροι χώροι δεν υπάρχουν, και η ατμόσφαιρα δεν ανασαίνει, και η γειτονιά χάνει τη φυσιογνωμία της, και τα παιδιά δεν έχουν το χώρο μέσα στον οποίο μπορούν να δράσουν και να αναπτυχθούν, και οι μεγαλύτεροι δεν έχουμε το χώρο μέσα στον οποίο μπορούμε άνετα να περπατήσουμε και να βιώσουμε μια ήρεμη καθημερινότητα.
To Γραφείο Τύπου