Μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδη για γνωμοδότηση του ΣτΕ περί επικαιρότητας και επάρκειας των στοιχείων πάνω στα οποία στηρίχτηκε η γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου το 2008 και κατά τη διάρκεια συζήτησης που οργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, ο βουλευτής Ηρακλείου, Μιχάλης Κριτσωτάκης μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Το θέμα της ίδρυσης Εφετείου στην Ανατολική Κρήτη είναι τελικά πολιτικό ζήτημα που επί σειρά ετών οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δε θέλησαν και γι αυτό δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν. Με πρόσχημα «την αδυναμία συνεννόησης όλων των Κρητικών» ο Υπουργός και η κυβέρνηση, όπως πάντα, ακολουθούν μία παρελκυστική τακτική και συνεχίζουν την υπερδεκαετή κοροϊδία.
Δεν γνώριζαν, ο κ. Υπουργός και η κυβέρνηση, το Δεκέμβρη και το Γενάρη κατά τις συναντήσεις με τους βουλευτές και τους Δικηγορικούς Συλλόγους το θέμα της επικαιροποίησης των στοιχείων; Εξ άλλου το ερώτημα για επικαιροποίηση των στοιχείων τίθεται για πρώτη φορά και είναι αμφίβολο αν είναι αρμοδιότητα του ΣτΕ.
Το ερώτημα παραμένει ίδιο: υπάρχει η πολιτική βούληση να προχωρήσει η κυβέρνηση στην ίδρυση και λειτουργία νέας έδρας Εφετείου στο Ηράκλειο;
Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ είχαμε και έχουμε την ίδια σταθερή θέση για ίδρυση Εφετείου στην Ανατολική Κρήτη, κοινή σε όλη την Κρήτη – πληρώσαμε μάλιστα γιʼ αυτό (βόμβα στα γραφεία του ΣΥΝ στα Χανιά).
Στο αίτημα για παραίτηση των βουλευτών, θέλω να τονίσω πως θα έπρεπε να παραιτηθούν οι βουλευτές του δικομματισμού για την αδυναμία των κομμάτων τους που τόσα χρόνια δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά και μεγάλα προβλήματα του νομού και της περιφέρειας της Κρήτης.
Όσον αφορά εμένα προσωπικά, εάν προχωρήσουν σε υποβολή παραίτησης όλοι οι συνάδελφοι βουλευτές, δεν έχω αντίρρηση να υποβάλλω και εγώ την παραίτησή μου όχι όμως μόνο για το εφετείο αλλά και για τα σοβαρότατα προβλήματα της κοινωνίας που έχει δημιουργήσει ο νεοφιλελεύθερος δικομματισμός (την ανεργία, το ασφαλιστικό, την ανασφάλεια στην εργασία, τη φτώχεια, την κοινωνική ανισότητα και αδικία, και όλα τα προβλήματα που βασανίζουν τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τη νεολαία. Επίσης και για τα τεράστια τοπικά προβλήματα που μοιάζουν με το θέμα του εφετείου στο μάκρος του χρόνου, στον εμπαιγμό, στην κοροϊδία και την αναποτελεσματικότητα των δικομματικών κυβερνήσεων. Μιλώ συγκεκριμένα για ζητήματα όπως:
Καλούμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να μη γίνει ο έβδομος Υπουργός Δικαιοσύνης που αφήνει άλυτο το πρόβλημα.
Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει λύση σʼ ένα πρόβλημα που εύκολα μπορεί να λυθεί.
To Γραφείο Τύπου