Στην πορεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές το κόμμα μας για να καθορίσει τη στάση του θα πρέπει να συνεκτιμήσει
A. Το πολιτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται από τις πολιτικές που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ, με συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.
B. Τον ρόλο που επιφυλάσσει στην Τ.Α. η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τα τελευταία χρόνια.
Γ. Τη θέση μας για το ρόλο και το χαρακτήρα που πρέπει να διαδραματίσει ο θεσμός της ΤΑ.
Α) Η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκλέχτηκε γιατί υποσχέθηκε ότι θα ανακουφίσει – παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν- τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αυτής της χώρας. Αντʼ αυτού ζούμε μια πρωτοφανή στα χρονικά επίθεση ενάντια στα εργασιακά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων, μικρομεσαίων επιχειρηματιών των αγροτών και της νεολαίας. Είναι μια επίθεση λεηλασίας στην ιδιωτική ζωή.
Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε ότι:
- Θα ανακόψει την αύξηση της ανεργίας και σταδιακά θα την μειώσει,
ενώ η ανεργία υπερβαίνει το 15% (750.000) και με βάση τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών θα ξεπεράσει το 20%, δηλαδή πάνω από 1.100.000 άνεργοι.
- Θα καταργήσει τις απάνθρωπες μορφές απασχόλησης (ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, ανασφάλιστες μορφές εργασίας, συμβάσεις έργου, ωρομίσθιοι), ενώ οι ελαστικές μορφές εργασίας και οι απασχολούμενοι στη «μαύρη» εργασία συνεχώς πολλαπλασιάζονται κι αν αυτό συνδυαστεί με την εργοδοτική αυθαιρεσία, την παράβαση όλων των κανονισμών της νομοθεσίας και των συνταγματικών επιταγών, διαμορφώνονται «μεσαιωνικές» συνθήκες στο χώρο της απασχόλησης.
- Θα καλύψει με νέες προσλήψεις ανάγκες που είναι ανελαστικές στην εκπαίδευση, δημόσια υγεία και περίθαλψη,
ενώ οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα παγώνουν για το 2010 και γίνονται μακρινό όνειρο στον ιδιωτικό τομέα.
- Τα τρία περίφημα ΔΕΝ για την κοινωνική ασφάλιση (αύξηση ορίων ηλικίας, αύξηση των εισφορών, μείωση συντάξεων),
ενώ στη διαβούλευση για το ασφαλιστικό ανακοινώθηκαν: κατάργηση της κατώτερης σύνταξης, μείωση των συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας μετατρέποντας τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση σε ανταποδοτική, δηλαδή σε ατομική-ιδιωτική.
- Θα δώσει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις στα όρια του πληθωρισμού,
ενώ αντίθετα προχωρά στην ουσιαστική μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων με την περικοπή των επιδομάτων, με τη μηδενική αύξηση μισθών και με το κόψιμο του 14ου μισθού.
- Δεν θα αυξήσει, αλλά αντίθετα θα μειώσει τους έμμεσους φόρους,
ενώ ήδη αύξησε τους φόρους σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα και επίκειται αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% καθιστώντας ακόμα χαμηλότερη την αγοραστική δύναμη των μισθωτών.
- Θα ενισχύσει με διάφορα μέτρα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να σταθούν, να δουλέψουν και να κινηθεί η πραγματική οικονομία,
ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει επιβάλλει στις τράπεζες – παρά τα 28δις - να ανοίξει η στρόφιγγα των δανειοδοτήσεων.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συμβιβασμένη με τις "αγορές", τους "κερδοσκόπους" και τις ηγεσίες των κρατικών «ελίτ» που κυριαρχούν στην Ε.Ε. ακολουθεί τις εντολές και ακυρώνει κατακτήσεις που κέρδισαν με σκληρούς και συχνά αιματηρούς αγώνες οι εργαζόμενοι.
Αυτή η πολιτική που στηρίζεται στους δημοσιονομικούς περιορισμούς και όχι στην ανάπτυξη δεν πρόκειται να λύσει τα αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης. Καμία οικονομία όχι μόνο δεν ισορρόπησε χωρίς ανάπτυξη αντίθετα μπήκε στον φαύλο κύκλο της ύφεσης.
Β)Στον τομέα της αυτοδιοίκησης η εισαγωγή από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του σχεδίου «Καποδίστριας» ως μια μεταρρυθμιστική τομή στο μέχρι τότε αναχρονιστικό σύστημα Τ.Α., και μετά την εφαρμογή του, τα τελευταία 12 χρόνια μπορούμε σήμερα να πούμε ότι, διέψευσε τις προσδοκίες, δεν πέτυχε τους στόχους του, δεν έκανε την αυτοδιοίκηση πιο ισχυρή, πιο αποτελεσματική, πιο συμμετοχική, πιο δημοκρατική.
Διότι δεν συνοδεύτηκε από ριζική αλλαγή του πολιτικού και διοικητικού συστήματος των νέων διευρυμένων δήμων, με αποτέλεσμα να παραμένει κυρίαρχος ο συγκεντρωτισμός και η μειωμένη προσβασιμότητα του πολίτη στη λήψη και την υλοποίηση των αποφάσεων.
Διότι το συγκεντρωτικό δημοτικό σύστημα διακυβέρνησης δεν άλλαξε (π.χ. με απλή αναλογική, αντιπροσώπευση Τοπικών Συμβουλίων, πόρους και αρμοδιότητες).
Διότι ο Δήμος όχι μόνο δεν έγινε υπερασπιστής και συνδιοργανωτής της αντίστασης και διεκδίκησης των δημοτών, αντίθετα σε πολλούς Δήμους στάθηκε και εμπόδιο.
Τέλος οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν στήριξαν ουσιαστικά τους Δήμους, ούτε οικονομικά, ούτε με πολιτικές οργανωτικής και λειτουργικής αναβάθμισης. Από το 1998 μέχρι σήμερα δεν αποδόθηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θεσμοθετημένοι πόροι ύψους 4 δις ευρώ! Η Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα διαχειρίζεται 500 ευρώ ανά κάτοικο, όταν στην Ευρώπη κατά μέσο όρο διαχειρίζεται 3.000 ευρώ ανά κάτοικο.
Οι επιλογές λοιπόν του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - παρά τις προσπάθειες που καταβάλουν οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις του χώρου μας - περιόρισαν μέχρι ουσιαστικής ακύρωσης του ρόλου που θα έπρεπε να έχει ο θεσμός της Τ.Α.
Γ) Η θέση του ΣΥΝ για την Τ.Α. :
• Για τον ΣΥΝ παραμένει πάντα επίκαιρη η ανάγκη για μια ενιαία, ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του κράτους, με διοικητική αποκέντρωση, με ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, με ανακατανομή πόρων και εξουσιών υπέρ των αυτοδιοικητικών θεσμών.
• Να γίνει η Τ.Α. ουσιαστικός παράγοντας που συμβάλλει στην ισόρροπη ανάπτυξη με την αντιμετώπιση των τεράστιων ανισοτήτων που εμφανίζονται μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, να γίνει φορέας κοινωνικής και οικονομικής προόδου, φορέας ουσιαστικής κοινωνικής συμμετοχής, δημοκρατίας και διαφάνειας.
• Η Τ.Α. πρέπει με τη διαφανή της λειτουργία να συμβάλλει στον εκδημοκρατισμό των θεσμών, στην αναβάθμιση των αιρετών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, στη δημιουργία χώρου για μορφές άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής των πολιτών, για τη διαχείριση των υποθέσεών τους και την ενίσχυση του λαϊκού και κοινωνικού ελέγχου.
• Τέλος πρέπει να εξασφαλίζει την ποιότητα της καθημερινής ζωής όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και θρησκεύματος, με την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στον συντομότερο δυνατό χρόνο.
Σε μία τέτοια αποκέντρωση πιστεύουμε, μια τέτοια Τ.Α. θα διεκδικήσουμε και στις εκλογές του Νοεμβρίου
Οι επικείμενες εκλογές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία γιατί το διακύβευμα δεν είναι το σύνηθες μέχρι σήμερα, δηλαδή η ανάδειξη μιας δημοτικής αρχής, με κριτήρια μόνο η κυρίως «αυτοδιοικητικά». Σ΄ αυτές τις εκλογές θα πρέπει να συνυπολογιστεί το ασφυκτικό κοινωνικό οικονομικό πλαίσιο, που πιέζει και δημιουργεί αρνητικούς όρους στη ζωή, την εργασία, τις σπουδές και τον ελεύθερο χρόνο των πολιτών που ζουν σε κάθε δήμο της χώρας μας.
Ο ΣΥΝ θα πρέπει να θέσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των δημοτών, αυτά τα προβλήματα και να επιδιώξει την ένταξή τους στα προγράμματα αλλά και στις δράσεις των αυτοδιοικητικών σχημάτων που συμμετέχει.
Παράλληλα με τα παραπάνω διεκδικούμε:
Τη διασύνδεση της δημοτικής αρχής με τα κινήματα πόλης, με συλλογικότητες φεμινιστικού χαρακτήρα και κάθε μορφής προοδευτικές και ριζοσπαστικές συλλογικότητες κοινωνικού, οικολογικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.
Την επεξεργασία σχεδίων τοπικής ανάπτυξης με προτεραιότητα το κοινωνικό όφελος και όχι τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του δήμου.
Την υπεράσπιση της κατοικίας, του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος από τις επιθέσεις της νεοφιλελεύθερης αγοράς
Την προώθηση κοινωνικής πολιτικής ενάντια σε κάθε μορφή αποκλεισμών. Η υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, οι ανοιχτές θεραπευτικές κοινότητες, η ένταξη των μεταναστών, δεν είναι απλά ζητήματα πολιτικής επιλογής. Είναι μια πάλη ιδεολογικής ηγεμονίας απέναντι στον κοινωνικό συντηρητισμό, ο οποίος αλληλοτροφοδοτείται με νεοφιλελεύθερα επικοινωνιακά σχέδια: επιχειρήσεις «σκούπα», «σώματα πολιτών» για τη συνοικιακή ασφάλεια, πάνοπλα στρατιωτικοποιημένα αστυνομικά σώματα, κάμερες σε δρόμους και σε σχολεία.
Οι εκλογές του Νοεμβρίου σχεδόν σίγουρα θα διεξαχθούν με το νέο νόμο που καταργεί τις Νομαρχίες, θεσμοθετεί 13 Περιφέρειες και ταυτόχρονα προχωράει σε συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων. Που, πόσες και ποιες δεν είναι ακόμα γνωστό.
Το κόμμα μας θα πρέπει από σήμερα να εντείνει τη δραστηριότητά του, για να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις συνθήκες που δημιουργεί το νέο πλαίσιο.
Οι Δημοτικές παρατάξεις οφείλουν να κάνουν καθημερινά τη παρουσία τους αισθητή στους δημότες με την ενασχόλησή τους με τα ιδιαίτερα προβλήματα κάθε τοπικής κοινωνίας , αλλά και τα γενικότερα που επηρεάζουν τη ζωή τους σήμερα και το μέλλον των παιδιών τους αύριο.
Από σήμερα, παρά τα γκάλοπ που δείχνουν την πλειοψηφία να συναινεί με τα μέτρα της κυβέρνησης, επιδιώκουμε ευρύτατες κοινωνικοπολιτικές συσπειρώσεις με όσους θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα στο Δήμο και ταυτόχρονα αντιστέκονται στα μέτρα της κυβέρνησης, μέτρα που στηρίζουν ΝΔ και ΛΑΟΣ.
Οι δημοτικές κινήσεις επιδιώκουν τη συγκρότηση ψηφοδελτίων με παρουσία δυνάμεων του ΣΥΝ, του ΣΥΡΙΖΑ, Οικολογικών δυνάμεων, δυνάμεων που αποδεσμεύονται από τις πολιτικές των ηγεσιών τους αλλά και συγκρούονται με την πολιτική του δικομματισμού στην Τ.Α., δυνάμεων της ευρύτερης Ριζοσπαστικής Αριστεράς, καθώς και με συσπειρώσεις κατοίκων διαφόρων θεματικών ενδιαφερόντων, κινήσεις πολιτών κι όλων όσων μάχονται και διεκδικούν τα μικρά και τα μεγάλα.
Όσο πιο καθημερινή και δυνατή παρέμβαση έχουμε, τόσο πιο εύκολα θα αντιμετωπίσουμε τη «συνένωση» δύο δήμων, αφού πια θα συνενώνονται και οι δυο κινήσεις που υπήρχαν στους ξεχωριστούς δήμους. Έτσι δεν πέφτουμε από το κενό
Από σήμερα ανιχνεύουμε και προγραμματίζουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων στις Περιφέρειες, με βάση τις νομαρχιακές παρατάξεις που συμμετέχουμε και τις δυνάμεις μας στις αντίστοιχες νομαρχίες που θα δημιουργήσουν τις Περιφέρειες.
Συντρόφισσες/φοι
Γνωρίζουμε ότι η περιφέρεια, το εκλογικό σύστημα και η πρώτη εφαρμογή του θεσμού δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες στο κόμμα μας και τις δυνάμεις του χώρου.
Οφείλουμε να τις υπερβούμε, μπορούμε να τα καταφέρουμε, αρκεί από τώρα όλες μας οι δυνάμεις να μπουν στη μάχη που είναι δύσκολη, αλλά ωραία.
Η Αριστερά, η δική μας Αριστερά, η ανιδιοτελής αριστερά εμπνέεται από τα δύσκολα.
Θα τα καταφέρουμε
Για το τμήμα Αυτοδιοίκησης
Α. Φλαμπουράρης