Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/03/2010

Τέταρτη η Ελλάδα στις φαρμακευτικές δαπάνες ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ - Απάντηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στον Δ. Παπαδημούλη

Την τέταρτη θέση ανάμεσα στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ κατέχει η Ελλάδα στο ύψος των φαρμακευτικών δαπανών ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.  Αυτό αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Λοβέρδος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να πληροφορηθεί ποια είναι η εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ στην  Ελλάδα καθώς και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δικαστική και διοικητική έρευνα σχετικά με το σκάνδαλο χρηματισμού ιατρών από τη φαρμακευτική εταιρία De Puy.

Από την απάντηση του υπουργού προκύπτει ότι η εξέλιξη της «φαρμακευτικής δαπάνης ως ποσοστό (%) του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ ανέρχεται από 1,3% έως  1,8% για τα έτη από το 2000 έως το 2006 και κατατάσσει την  χώρα μας στην τέταρτη θέση, μετά την Γαλλία, την Ιταλία και την Γερμανία»

Επιπλέον, σύμφωνα με πίνακα που απέστειλε το υπουργείο  Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και επισυνάπτεται, για το 2009 η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών φορέων υπερβαίνει τα 5 δις ? (5.069.319.375 ευρώ). Επίσης, το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνη των ασφαλιστικών φορέων αυξήθηκε κατά 12,23% κατά την διάρκεια της τελευταίας πενταετίας (2004-2009). Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται  στον Ενιαίο Ταμείο  Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) κατά 15%, στο Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιτηρήσεων Κοινής Ωφελείας (ΤΑΥΤΕΚΩ) επίσης κατά 15% και στον Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.) κατά 14,04%.

H παραπάνω σημαντική αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης οφείλεται:

·        σε φαινόμενα υπερσυνταγογράφησης

·        στον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύουν ορισμένες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες την υπερτιμολόγηση φαρμάκων που προορίζονται για την Ελλάδα.

Επισημαίνεται ότι η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση της υπέρμετρης φαρμακευτικής δαπάνης που θα εξοικονομήσει  για τα Ταμεία άνω του ενός δισεκατομμυρίου ? παραμένει ακόμη στα χαρτιά.    

Όσον αφορά στο θέμα του χρηματισμού ιατρών δημοσίων νοσοκομείων από τη φαρμακευτική εταιρία De Puy, ο υπουργός παραπέμπει για περισσότερες πληροφορίες στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Για το ζήτημα αυτό ο Δ. Παπαδημούλης και ο ΣΥΝ θα καταθέσει ερώτηση στην αρμόδια Υπουργό  Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αναφερόμενος στο θέμα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

«Παρόλο που η φαρμακευτική δαπάνη έχει εκτιναχθεί στα ύψη προκαλώντας αιμορραγία αρκετών δισ. ετησίως στα ταμεία και στους ασφαλισμένους,  η Ελλάδα σύμφωνα με τις στατιστικές παραμένει στην κορυφή των κοινωνικών ανισοτήτων στον τομέα της υγείας, τόσο στην ΕΕ όσο και στον ΟΟΣΑ. Έχουμε την τρίτη ακριβότερη τιμή στον κόσμο στα φάρμακα αντίγραφα και την τρίτη ακριβότερη τιμή στην ΕΕ στα πρωτότυπα φάρμακα. Την ίδια στιγμή, οι δημόσιες δαπάνες στην Ελλάδα παραμένουν καθηλωμένες στο ένα τρίτο του μέσου όρου στην Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα καρτέλ και τα κυκλώματα που λεηλατούν τους δημόσιους πόρους και την τσέπη των ασφαλισμένων πρέπει να σπάσουν.»