Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
16/03/2010

Στην ιστοσελίδα της Βουλής δεν αναρτώνται έγκαιρα ή καθόλου τα σχέδια νόμου που έχουν κατατεθεί για συζήτηση στις αρμόδιες διαρκείς επιτροπές και αυτό εμποδίζει το έργο των βουλευτών αλλά και τη δημόσια πρόσβαση

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου προς τους Υπουργούς Εσωτερικών-Οικονομικών-Εργασίας-Οικονομίας-Υποδομών, Μεταφορών-Αγροτικής Ανάπτυξης-Παιδείας-Υγείας-Δικαιοσύνης-Περιβάλλοντος-Πολιτισμού και Τουρισμού--Προστασίας του Πολίτη-Εθνικής Άμυνας-Εξωτερικών

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε προεκλογικά και διαφήμισε μετεκλογικά την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες έχουν πρόσβαση στα υπό κατάθεση σχέδια νόμου μέσω των ιστοσελίδων των αρμόδιων Υπουργείων προκειμένου να γίνεται δημόσια διαβούλευση. Βάσει αυτού, προσχέδια νόμων αναρτώνται στις ιστοσελίδες, όπου και σχολιάζονται από τους συμπολίτες μας, οι οποίοι καταθέτουν τις αγωνίες τους.

Ως επικοινωνιακό μέτρο μπορεί να λειτούργησε, αρχικά, θετικά για τους πολίτες, οι οποίοι θεωρούν ότι συμμετέχουν «καθοριστικά» στις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Όμως αυτό που τελικά κατατίθεται ως σ/ν στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής, τις περισσότερες φορές, είναι διαφορετικό από το αρχικό, σε πιο συντηρητική κατεύθυνση, ενώ δεν έχει λάβει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας των πολιτών.

Επίσης, σπάνια υπάρχει το κατατεθειμένο σ/ν σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων, εκεί που αναρτώνται κανονικά όλα τα σ/ν, οι προτάσεις νόμου και τα ψηφισμένα νομοσχέδια, ώστε να βρίσκονται σε κοινή θέα.

Η χρόνια και πάγια τακτική των κυβερνήσεων να αιφνιδιάζουν το κοινοβουλευτικό σώμα, αλλά και τους πολίτες, πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

Το ΠΑΣΟΚ όλη την προηγούμενη περίοδο ως αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση της ΝΔ για την τακτική του αιφνιδιασμού, δυστυχώς όμως πράττει αναλόγως.

Η καθιερωμένη πρακτική και αυτής της κυβέρνησης να έρχεται το σ/ν τυπωμένο στις θυρίδες των βουλευτών στα γραφεία των κοινοβουλευτικών ομάδων στο παραπέντε των συνεδριάσεων είναι ανακόλουθη με τα όσα ισχυρίζεται και εμποδίζει την ορθή κοινοβουλευτική διαδικασία. Για παράδειγμα, εχθές, Δευτέρα 15 Μαρτίου, ήρθε στις θυρίδες των βουλευτών το σχέδιο νόμου για το ΕΣΠΑ, στις 20:00 ώρα, ενώ συζητείται το πρωί της Τετάρτης 17 Μαρτίου. Η ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το σχετικό σ/ν, στις 10 Μαρτίου, από την αρμόδια Υπουργό, είχε βασιστεί σε ένα ολιγοσέλιδο σημείωμα που είχε μοιραστεί στους βουλευτές.

Βεβαίως, δεν γίνεται λόγος για τα απανωτά σ/ν που κατατέθηκαν αιφνιδιαστικά, τη μία μέρα με την επισήμανση του «κατεπείγοντος», ενώ την αμέσως επόμενη έγινε μία και μόνη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή χωρίς καμία ακρόαση των εμπλεκόμενων φορέων και την τρίτη ημέρα με διαδικασίες εξπρές ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής.

Επειδή αυτές οι τακτικές προσβάλλουν τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία.

Επειδή τα περισσότερα σ/ν φτάνουν στις θυρίδες των βουλευτών την Παρασκευή και συζητούνται την Τρίτη στις νομοθετικές επιτροπές.

Επειδή στην πλειονότητά τους τα σ/ν δεν αναρτώνται σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα της Βουλής αλλά ούτε και στις ιστοσελίδες των Υπουργείων και έτσι περιορίζουν ακόμη περισσότερο τον πραγματικό χρόνο που έχει ο εκάστοτε βουλευτής και οι συνεργάτες του, ειδικά όσοι είναι από την περιφέρεια, για να έρθουν σε άμεση επαφή με αυτό που θα κληθούν να διαχειριστούν τις επόμενες ημέρες.

Επειδή δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος διεξοδικής μελέτης αλλά και ενημέρωσης όλων όσων εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα.

Ερωτώνται όλες και όλοι οι κ.κ. Υπουργοί της κυβέρνησης:

•    Θα σταματήσει επιτέλους η απαράδεκτη κατάθεση σχεδίων νόμων, ελάχιστο χρόνο πριν τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, προκειμένου οι βουλευτές να έχουν στη διάθεσή τους ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να προετοιμαστούν επαρκώς και να γίνεται και η απαραίτητη δημόσια συζήτηση;

•    Θα αναρτώνται και σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα σ/ν με την κατάθεσή τους, ώστε να έχουν όλοι οι βουλευτές, και φυσικά οι πολίτες, άμεση πρόσβαση, όπου και αν βρίσκονται, μια πρακτική συμβατή και με την «πράσινη» κατανάλωση λιγότερου χαρτιού;

Η ερωτώσα βουλευτής

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία