Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/07/2004

Προστατέψτε το Τραμ!

Εκτεθειμένο στην προχειρότητα, την πίεση του χρόνου και στην παντελή έλλειψη ενημέρωσης του κοινού, βρίσκεται ένα μέσο μεταφοράς που γέννησε πολλές προσδοκίες στους κατοίκους της πρωτεύουσας για την βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης στο λεκανοπέδιο.

Η επαναφορά του τραμ στους δρόμους της Αθήνας μετά από 44 χρόνια χαιρετίστηκε θερμά από τους Αθηναίους και τα ΜΜΕ. Όμως, από την πρώτη στιγμή, φάνηκε ότι η εμπορική του λειτουργία ξεκίνησε χωρίς επαρκή προετοιμασία των διαδρομών, των συρμών, των οδηγών, του κοινού και της ίδιας της ΤΡΑΜ ΑΕ. Πράγματα αυτονόητα, εντελώς απαραίτητα για το ξεκίνημα ενός μέσου με πολλές ιδιαιτερότητες στην κίνησή του μέσα στην πόλη, απουσίαζαν εντελώς ή ήταν τόσο πρόχειρα σχεδιασμένα που δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για τη σοβαρότητα του όλου εγχειρήματος.

Η αξιοποίηση λίγων συρμών από το σύνολο του στόλου που είναι διαθέσιμος, η μη έγκαιρη λειτουργία των «έξυπνων φαναριών» για την δημιουργία του «πράσινου κύματος» -παράγοντας που είναι κρίσιμος για την αξιοπιστία του νέου μέσου- η μη λειτουργία πολλών φαναριών σε κρίσιμες διασταυρώσεις, η μη λειτουργία των ηλεκτρονικών και φωτεινών συστημάτων ενημέρωσης των επιβατών, το εξ αυτών ακατάστατο των δρομολογίων και, κυρίως, η ελλιπέστατη ενημέρωση του κοινού (επιβατών και οδηγών) δημιουργούν αυτήν την πρωτοφανή εικόνα για το τραμ. Μια εικόνα που αδικεί το ίδιο το μέσον, με κίνδυνο να αλλοιώσει την εικόνα του για το ρόλο και τη χρησιμότητά του στο σύστημα αστικών μεταφορών.

Είναι επείγουσα η ανάγκη, ο υπουργός Μεταφορών να ενημερώσει το κοινό για το τι ακριβώς συμβαίνει, πότε και πως προβλέπεται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, τι ζητούν από τους οδηγούς και τους χρήστες του τραμ. Η αγανάκτηση για την κακή εικόνα να μην στραφεί προς το τραμ, αλλά προς αυτούς που το αφήνουν εκτεθειμένο στην προχειρότητα.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟ ΤΡΑΜ!

ΑΞΙΖΕΙ ΜΙΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΥΧΗΣ - ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος