Αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σημαντικό και στο πραγματικό επίπεδο και στο συμβολικό. Αυτές τις πολιτικές που μετά την κρίση θέλουν να επαναφέρουν οι ηγέτες της Ε.Ε., δηλαδή ένα πιο σφιχτό, ένα πιο αυστηρό Σύμφωνο Σταθερότητας, η υπόθεση της Ευρωπαϊκής ανάπτυξης και ευημερίας πάει περίπατο κατά την προσωπική μου άποψη, ενώ τα προβλήματα στην ευρωζώνη θα συνεχιστούν με συνέπεια να υπάρχουν προβλήματα και στη συνοχή του στενότερου πυρήνα που αποτελούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες της ευρωζώνης. Με αυτή την πολιτική είναι σίγουρο ότι θα μεγαλώσει το χάσμα αξιοπιστίας της ηγεσίας και των πολιτών της Ευρώπης, ενώ αν περάσουν αυτές οι πολιτικές, με προπομπό την Ελλάδα, δυστυχώς πάμε σε δυσμενέστερη θέση των εργαζομένων, και μιλώ για όλη την Ευρώπη, διότι αυτά τα μέτρα δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά θα περάσουν και σε άλλες χώρες.
Είπα ότι πάμε σε μια εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας επί το σκληρότερο, μια από τις παραμέτρους, ένα στοιχείο είναι και η συμμετοχή του Δ.Ν.Τ. στην "αυλή" της ευρωζώνης. Αυτό που διατυπώσατε είναι πάρα πολύ σωστό, έχω κάνει επανειλημμένες ερωτήσεις ακόμα και στον κ. Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της ακρόασης πρόσφατα αλλά και γραπτή ερώτηση στην Κομισιόν, επίσης προφορική ερώτηση στον κ. Τρισέ σχετικά με το θέμα που θίξατε τι δουλειά έχει, ποια Συνθήκη προβλέπει η προηγούμενη, τη συμμετοχή του Δ.Ν.Τ. στην ευρωζώνη. Και ουδείς μου έδωσε απάντηση αντιστρόφως όλοι δέχτηκαν για την προκειμένη περίπτωση, δηλαδή για αύριο, ότι είναι θεμιτή η συμμετοχή στη βοήθεια του Δ.Ν.Τ. Αυτό λοιπόν σημαίνει δύο πράγματα η τεχνογνωσία του Δ.Ν.Τ. όσον αφορά τους όρους όταν δανειοδοτείται μια χώρα, φαίνεται ότι θα επηρεάσει έντονα και τη βοήθεια και θα ζητηθούν κι άλλα μέτρα, σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων. Η δεύτερη πλευρά αυτής της υπόθεσης είναι ότι το Δ.Ν.Τ. σημαίνει ΗΠΑ στη μάχη μεταξύ δολαρίου και ευρώ, παραδόθηκαν ας πούμε, στη γενικότερη αρχιτεκτονική κυριαρχίας του δολαρίου.
Νομίζω πως είναι ευρύτερο και για άλλη μια φορά θα συμφωνήσω μαζί σας, οι ηγέτες της σημερινής Ε.Ε. όχι μόνο είναι κατώτεροι των περιστάσεων σε σχέση με το πολιτικό διαμέτρημα που διέθεταν οι προηγούμενοι, έχω τη γνώμη και ότι οι σημερινοί ηγέτες της Ε.Ε. ουσιαστικά, και θα την πω την έκφραση, λειτουργούν ως υπάλληλοι μεγάλων συμφερόντων, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και όχι ως πολιτικά πρόσωπα. Ξέρω ότι αυτό που λέω είναι πάρα πολύ βαρύ αλλά βλέπεις ότι όλη τους η λογική, λες και δεν συμβαίνει τίποτα δίπλα τους, είναι πως θα κυριαρχήσει ή θα επανορθωθεί η ζημιά που έχει κάνει ο νεοφιλελευθερισμός με περισσότερο νεοφιλελευθερισμό, δεν εξηγείται η στάση τους σε μια σειρά ζητήματα και εξ αυτού του λόγου, πιστεύω πως είναι κατώτεροι εκ των πραγμάτων, δηλαδή οι δυνάμεις που κυριαρχούν οι δυνάμεις του κεφαλαίου και του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου ιδιαίτερα είναι αυτές που ώθησαν να έχουμε αυτούς τους ηγέτες. Σας θυμίζω ότι όλη η εκτίμηση και η δυνατότητα να βοηθηθεί η μια ή άλλη χώρα στηρίζεται στην αξιολόγηση που κάνουν οι γνωστοί οίκοι αξιολόγησης, αυτοί οι οίκοι είναι αμερικάνικες ιδιωτικές εταιρείες . Νέα ερώτηση, πως δέχονται να ελέγχουν οι αμερικάνικες εταιρείες την ευρωπαϊκή οικονομία, ουδεμία απάντηση,
Γιατί δεν υπάρχει ένας ευρωπαϊκός οργανισμός να κάνει αυτή τη δουλειά ή να το κάνει η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι Οίκοι αξιολόγησης είναι οι ίδιες εταιρείες όπου αξιολόγησαν θετικά τις φούσκες. Τους κατήγγειλαν στην αρχή την περίοδο της κρίσης βγαίνει καινούργιος κανονισμός και σήμερα τους έχουμε κορώνα στο κεφάλι μας. Δεν είναι λογικό να πεις πόσο ευρωπαίοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, θέλουν ας πούμε την πρόοδο της Ευρώπης, της Ε.Ε. τη συνοχή και τα λοιπά, ή τι άλλο επιδιώκουν
Το άλλο παράδοξο είναι ότι ενώ τότε διέσωσαν τις τράπεζες τώρα αρνούνται να διασώσουν τις χώρες, δηλαδή σε ποια λογική ευρωπαϊκή μπορεί να υπακούει αυτό, ότι τότε είχαμε προγράμματα διάσωσης των τραπεζών, δηλαδή ιδιωτικών επιχειρήσεων και τώρα έχουμε την άρνησή τους να διασώσουν μια χώρα
Παραβιάζοντας τότε τις συνθήκες, τις γνωρίζετε, ότι δεν πρέπει να παρεμβαίνει το κράτος, αυτό το καθαγιάσανε κι όταν ζητάς ενίσχυση του κρατικού τομέα, αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους, σου λέει εγώ δεν θέλω να επέμβω,
Πολύ σωστά, όμως διαπίστωσε ή μάλλον ομολόγησε η Ισπανική προεδρία μετά από μια ερώτηση, χτες βγάλαμε ένα δελτίο τύπου, ομολογήθηκε αλλά είναι πασιφανές ότι αυτά τα πακέτα διεύρυναν το δημοσιονομικό έλλειμμα ή το άλλο, σου λέει έχεις ελλείμματα έχεις χρέος μαζέψου και την ίδια ώρα σου πουλάνε όπλα, μιλώ για τις κυρίαρχες δυνάμεις της Ε.Ε.
Κοιτάξτε αυτός ο προβληματισμός έχει να κάνει κατά μια ʽέννοια έχει μια βάση και δεν λέγεται μόνο από το κόμμα μας αλλά αν είδατε και πολλοί άλλοι υπεράνω αριστερής υποψίας συζητούν μήπως πρέπει να βγούμε από την ευρωζώνη. Εγώ θα σας έλεγα ότι αυτός μπορεί να είναι ένας προβληματισμός σήμερα,βγαίνει η ευρωπαίοι από την Ευρώπη, βγαίνει η ευρωζώνη από την Ευρώπη .Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπερασπίζονται ούτε αυτό που έχουν θεσμοθετήσει και οι ίδιοι και επομένως πρέπει να δούμε τι μπορεί να γίνει και μπορούν να γίνουν πράγματα σε μια κατεύθυνση ώστε η Ευρώπη να ακολουθήσει ένα διαφορετικό δρόμο.
Κοιτάξτε δεν το θέτει κανένας με αυτήν την έννοια, υπάρχει με προβληματισμό. Σας είπα και όπως βλέπω και σε πολλές ειδήσεις, αρχίζει μια συζήτηση για το τι ωφελεί και τη ζημιά κάνει στην Ελλάδα ούσα μέσα στην ευρωζώνη.
Αυτό που βλέπουμε τώρα και δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας είναι όμως πρόβλημα της ευρωζώνης, είναι πως έτσι όπως καθιερώθηκε το ευρώ έχει δομικά λάθη τα οποία πληρώνουμε αυτή τη στιγμή. Και το πιο βασικό δομικό λάθος είναι ότι έχεις μια ενιαία νομισματική περιοχή και δεν έχεις προβλέψει ή δεν θέλεις να έχεις, ένα γερό κοινοτικό προϋπολογισμό που να καλύπτει τις αδυναμίες και τις ανισορροπίες και κυρίως αυτό που εισπράττουμε τώρα δεν υπάρχει ο μηχανισμός δανεισμού τελευταίας καταφυγής. ʽόταν είσαι μόνος σου έχεις την δραχμή σου, έχεις το μάρκο σου μπορείς να κάνεις νομισματική πολιτική τώρα είσαι με δεμένα τα χέρια. Και όχι μόνο με δεμένα τα χέρια αλλά και κάτω από την πίεση των εκβιασμών αναγκάζεσαι να πάρεις τα σκληρά μέτρα, τα σκληρότερα δυνατό για να πάρεις δάνειο για να επιβιώσεις. Και όχι μόνο αυτό αλλά είσαι και βορά στα νύχια των κερδοσκόπων .
To Γραφείο Τύπου