Υπάρχει άλλος δρόμος για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η απόφαση – συμβιβασμός της Ευρωζώνης για ένα μηχανισμό μελλοντικού δανεισμού της Ελλάδας σφραγίστηκε από τη συντηρητική, αυταρχική σφραγίδα της Γερμανικής κυβέρνησης, ανέχεται την ασυγκράτητη κερδοσκοπία και κυρίως υπονομεύει τις προοπτικές συνοχής των χωρών του ευρώ με την πρόσκληση εμπλοκής προς το ΔΝΤ.
Αν και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έσπευσε να χαιρετίσει τη Γερμανο-Γαλλική συμφωνία κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, η κατεύθυνση που εξυπηρετεί τους λαούς της Ευρώπης και τον ελληνικό λαό δεν είναι κάθε χώρα να δίνει μόνη τη μάχη κατά της κερδοσκοπίας του χρηματιστικού κεφαλαίου. Όταν υποχωρήσει η αφαίμαξη της Ελλάδας θα ακολουθήσει άλλος στόχος.
Υπάρχει άλλος δρόμος για την Ευρώπη. Η κρίση επιβεβαιώνει ότι απαιτείται περισσότερη Ευρώπη, αποφασιστικά βήματα προς την οικονομική ενοποίηση, πέραν του κοινού νομίσματος, κατάργηση του κανόνα της μη διάσωσης μιας χώρας που κινδυνεύει. Η επιλογή της ευρωζώνης των δύο ταχυτήτων που υιοθετείται από ισχυρά κέντρα δεν αποτελεί βιώσιμη λύση, αντίθετα απαιτούνται συντονισμένες πολιτικές αλληλεγγύης και ενίσχυσης της συνοχής.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο ευρωπαϊκής πολιτικής, αγώνων και συμμαχιών για την υιοθέτησή της πρέπει να εντάσσεται η αναγκαία για την Ελλάδα μείωση του ελλείμματος και συγκράτηση του δημόσιου χρέους της. Με μέτρα όμως που θα κατανέμουν δίκαια τα δυσβάστακτα βάρη, θα περιορίζουν δραστικά την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή, θα χαράσσουν αναπτυξιακή προοπτική, με σεβασμό στο περιβάλλον.
Η ριζική τροποποίηση του πακέτου των κυβερνητικών μέτρων είναι επείγουσα ανάγκη σήμερα. Υπάρχει άλλος δρόμος για την Ελλάδα. Και συνδυάζεται με την αναγκαία αλλαγή στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
To Γραφείο Τύπου