- Πώς είδατε τις αποφάσεις χθες της Ε.Ε.;…
Βλέπω ότι υπάρχει σήμερα μια αίσθηση ανακούφισης. Δεν την συμμερίζομαι. Έχω την αίσθηση ότι όλο το προηγούμενο διάστημα είχε περιγραφεί στους πολίτες το χειρότερο δυνατό σενάριο.
- Εσείς είχατε πει πάντως ότι δεν θα χρεοκοπήσει η χώρα…
Ναι και αναρωτιέμαι γιατί αυτοί που με επέκριναν τότε που το είπα, ότι είμαι εκτός πραγματικότητας, ακριβώς επειδή είπα ότι οι χώρες δεν χρεοκοπούν, ότι το πιθανότερο είναι να χρεοκοπήσει ο ελληνικός λαός έτσι όπως πάμε, τα νοικοκυριά, αλλά δυνατότητα δανεισμού θα έχει η χώρα, πόσο δε μάλλον που το μισό από το χρέος των ομολογιακών δανείων βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια τραπεζών της Γερμανίας και της Γαλλίας, ευρωπαϊκών τραπεζών. Και προσέξτε η δήλωση Τρισέ σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει μ΄ αυτό. Όχι ότι ξαφνικά λυπήθηκε τη χώρα. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι αν κοβόταν η δυνατότητα χρηματοδότησης με βάση τα ομόλογα του ελληνικού κράτους, τότε μεγάλος μέρος των ομολόγων αυτών που βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια γερμανικών και γαλλικών τραπεζών δεν θα είχαν αξία.
- Εντάξει.. αυτό δεν είναι καλό; Δεν πήραν μια ανάσα και οι τράπεζες… να δίνουν και στον κόσμο, να ..εισπράττουν τόκους…
Βεβαίως αυτό είναι καλό με την έννοια ότι σταματάει αυτή η κινδυνολογία κι αυτό το παραμύθι περί χρεοκοπίας. Σταματάει. Το πρόβλημα της χώρας σταματάει; Δεν σταματάει.
Το σχέδιο που ανακοινώθηκε χθες είναι κατά τι χειρότερο απ΄ αυτό που είχε περιγραφεί στην προηγούμενο σύνοδο της Ε.Ε. , την 11η του Φλεβάρη. Εκεί είχε περιγραφεί ένα σχέδιο χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ. Σήμερα λοιπόν η ανάλυση αυτού του σχεδίου με την παρουσία του ΔΝΤ είναι ένα αρνητικό στοιχείο, και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Για την Ευρώπη γιατί στα χωράφια της πια μπαίνει το ΔΝΤ σε μια χώρα της ευρωζώνης. Για την Ελλάδα είναι αρνητικό γιατί ξέρουμε ότι το ΔΝΤ είναι ένας πολύ σκληρός οργανισμός., ο οποίος έχει την τεχνογνωσία του σοκ. Σκληρά μέτρα, ανάλγητα μέτρα…
- Μιλάμε για εφιαλτική εκδοχή αν μπει το ΔΝΤ….
Ναι, γιατί αυτό έχει αποδειχθεί από την εμπλοκή του τα προηγούμενα χρόνια σε άλλες χώρες. Η Αργεντινή χρεοκόπησε όταν μπήκε το ΔΝΤ, υποτίθεται για να την σώσει. Στην Ουγγαρία, στη Λετονία έχουμε μια κατάσταση η οποία είναι τραγική., έχουμε 20% μειώσεις μισθών, συντάξεων…
- Το ΔΝΤ έφταιγε ή η κατάσταση της χώρας….
.. Τα μέτρα τα οποία επιβάλλει το ΔΝΤ. Η κατάσταση της χώρας είναι δύσκολη, η κατάσταση της οικονομίας είναι οριακή, ήταν όμως μέχρι την 3η του Μάρτη αντιστρεψιμη. Από την 3η του Μάρτη και μετά και μ΄αυτά τα υφεσιακά μέτρα βαδίζουμε προς την ύφεση. Κι αυτό είναι το αρνητικό στοιχείο.
Προσέξτε γιατί είναι αρνητικό το ΔΝΤ. Ειπώθηκε χθες -είναι μια υποσημείωση, πέρασε στα ψιλά- ότι αν τυχόν δεν πιάσουμε τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας, θα έρθουν νέα μέτρα, θα έρθουν διορθωτικές κινήσεις, θα επιβληθούν διορθωτικές κινήσεις…
- Αυτό το είπα και η κυβέρνηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου….
Το γεγονός ότι δεν θα πιάσουμε τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας δεν είναι μια δική μου εκτίμηση, του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ που εν πάση περιπτώσει είναι Κασσάνδρες,, αλλά είναι μια εκτίμηση απολύτως ρεαλιστική με βάση τις εκτιμήσεις του Προγράμματος Σταθερότητας, για την ανάπτυξη εκτιμήσεις, και του ΔΝΤ. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας προέβλεπε για φέτος ύφεση μόλις μείον 0,3 και για του χρόνου ανάπτυξη 1,5% Η πραγματικότητα λέει η Τράπεζα της Ελλάδας ότι φέτος, αυτή τη στιγμή έχουμε μείον 2, ηDeutsche Bank λέει μείον 4 και το ΔΝΤ εκτιμά μεγάλη αρνητική ανάπτυξη για φέτος, ενώ για του χρόνου, ενώ το Πρόγραμμα Σταθερότητας λέει συν 1,5, ενώ το ΔΝΤ λέει μείον …,1. Το σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ακόμα κι αν αποδώσουν τα μέτρα δημοσιονομικού περιορισμού, τα εισπρακτικά μέτρα, η μείωση του ελλείμματος δεν θα είναι αυτή που προβλέπει το Πρόγραμμα, ακριβώς γιατί το ΑΣΕΠ θα είναι πολύ μικρότερο απ΄ αυτό το οποίο είχε υπολογιστεί αρχικά.
Τα μέτρα λοιπόν δεν πρόκειται να αποδώσουν. Άρα να ετοιμάζεται ο ελληνικός λαός, μ΄ αυτές τις πολιτικές, να ετοιμάζεται για νέα πιο σκληρά μέτρα. Και η κυβέρνηση πρέπει να το πει καθαρά. Να μην κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της.
Το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας λοιπόν αυτή τη στιγμή είναι τα υφεσιακά μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός την 3η του Μάρτη. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Και να θέλετε αυτή τη στιγμή παίρνουμε μία υποτίθεται ανάσα. Γιατί; Γιατί υπάρχει δυνατότητα δανεισμού των τραπεζών από την ΕΚΤ με ενέχυρα τα ελληνικά ομόλογα, αλλά δεν είναι λύση αυτό στήριξης, ούτε σχέδιο αλληλεγγύης. Σχέδιο αλληλεγγύης από την Ε.Ε. θα ήταν αν έδινε τη δυνατότητα στη χώρα να δανειστεί απευθείας από την ΕΚΤ. Υπάρχουν άλλες μέθοδοι τις οποίες τις περιγράψαμε, όπως το ευρωομόλογο. Μέθοδοι τις οποίες δεν τις λέμε μόνον εμείς..
- Μήπως εμμέσως τη δίνει αυτό τη δυνατότητα;.. Δηλαδή θα παίρνουν οι τράπεζες φθηνά και θα δανείζουν το κράτος μετά…
-
Θα δανείζουν το κράτος πολύ ακριβά. Κι εδώ είναι ένα πολύ ουσιαστικό σημείο. Στις ελληνικές τράπεζες βρίσκεται περίπου το 25% του δημόσιου χρέους της χώρας. Αν υπολογίσουμε λοιπόν ότι είναι γύρω στα 300 δις το δημόσιο χρέος, είναι γύρω στα 75 δις στις ελληνικές τράπεζες Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν απευθείας, ενεχυριάζοντας τα ελληνικά ομόλογα στην ΕΚΤ, χρήμα, ζεστό χρήμα και να έρχονται μετά στη χώρα και να μεταπουλάνε αυτό το ζεστό χρήμα μνε ένα επιτόκιο διαφοράς περίπου 5 μονάδων. Θα παίρνουν με 1%, θα πουλάνε με 6%. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό στα 75 δις; Ότι ετησίως οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν μια κερδοφορία 4 δις ? μονάχα μ΄ αυτή τη δυνατότητα…
- 6% στον κόσμο όχι στο κράτος…
Στο κράτος.. Οι ελληνικές τράπεζες, όπως και όλες, δανείζουν το ελληνικό δημόσιο με βάση την αγορά, με βάση τα spreads, με βάση το επιτόκιο δανεισμού..
- Τα spreads λένε ότι θα πέσουν μετά απ΄ όλα αυτά…
Αυτό θα το δούμε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πέσουν τα spreads γιατί οι κερδοσκόποι θέλουν να κερδοσκοπήσουν. Λέω λοιπόν ότι αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να γδάρει, επιτρέψτε μου την έκφραση, γιατί αυτό που γίνεται για τον μικρομεσαίο, για τον συνταξιούχο, για τον μισθωτό, είναι γδάρσιμο. Αν έχει αποφασίσει αυτά τα σκληρά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, θα αφήσει τις τράπεζες να έχουν 4 δις ετησίως κέρδη το χρόνο; Δεν πρέπει να υπάρξει μια έκτακτη εισφορά στις τράπεζες που έχουν το 25% του χρέους και θα μπορούν να δανείζονται από την ΕΚΤ για τα επόμενα δύο χρόνια, με βάση τα όσα είπε ο Τρισέ;..
Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει μια έκτακτη εισφορά, μια τροποποίηση σ΄ αυτό το φορολογικό που κατατίθεται αυτές τις μέρες, ούτως ώστε αυτό το χάντικαπ του 5% του επιτοκίου, απ΄ αυτό που θα εισπράττουν ενεχυριάζοντας ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και δανείζοντας το κράτος, να πηγαίνει πίσω στην τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου και να μην γίνεται κέρδη στις τράπεζες. Και μάλιστα αυτή η φορολογία πρέπει να είναι συνδεδεμέ3νη με τη διαφορά επιτοκίου καταθέσεων, επιτοκίου χορηγήσεων. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η διαφορά, τόσο μεγαλύτερη να είναι και η φορολόγηση των τραπεζών. Όσο συμμορφώνονται οι τράπεζες και δίνουν στην ελληνική οικονομία, αιμοδοτούν την ελληνική οικονομία, στηρίζουν τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, δίνουν δάνεια χαμηλότοκα, τόσο να μειώνεται και η φορολόγηση. Αυτό θα ήταν δίκαιη πολιτική για την αναδιανομή του πλούτου.
- Φαντάζομαι ότι θα δημιουργούσε κι ένα περιβάλλον για ανάπτυξη, που είναι το πιο σημαντικό..
.. Την προηγούμενη εβδομάδα επανανεργοποιήθηκε αυτό το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, τα 28 δις. Δεν είναι δυνατόν όταν οι τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας να ζητάνε από το κράτος στήριξη, και τώρα που η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα…
- .. Λες και ο εχθρός αυτής της χώρα ς είναι ο τράπεζες…
.. Το πρόβλημα αυτής της χώρας είναι η στρεβλή της ανάπτυξη, η αδυναμία της να έχει παραγωγική βάση και βεβαίως το πρόβλημά της είναι ότι δεν υπάρχει ουσιαστική αναδιανομή του πλούτου, δηλαδή ότι παράγεται πλούτος σ΄ αυτή τη χώρα, αλλά κατανέμεται άδικα. Όταν κάποιοι στενάζουν, η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας στενάζει, δεν μπορεί κάποιοι να κερδίζουν και δεν μπορεί κάποιοι να λένε εμείς σ΄ αυτόν τον πόλεμο δεν θα πάμε. Σε πόλεμο δεν μας κάλεσε ο Πρωθυπουργός; Μόνο που σ΄αυτόν τον πόλεμο έχει καλέσει μονάχα τους εργαζόμενους, τους χαμηλόμισθους, τους άνεργους -20% ανεργία. Δεν μπορεί να μην καλέσει σ΄ αυτόν τον πόλεμο τους μεγαλοεπιχειρηματίες, αυτοί που έχουν μάλιστα και off shore εταιρείες και δεν φορολογούνται. Δεν μπορεί να μην καλεί τους τραπεζίτες. Δεν μπορεί να μην καλεί την Εκκλησία, να σας δώσω ένα παράδειγμα..
- Και πώς.. Με την Εκκλησία ολόκληρη φασαρία έχει κάνει και με τις off shore ολόκληρη φασαρία έχει κάνει .. Κάτι προσπαθεί…
Τα πήρε πίσω. Όταν μετά από τη συζήτηση που άνοιξε από το 5% της φορολόγησης των εισφορών πάμε στο 0,5%, αντιλαμβάνεστε.. Και το λέω αυτό, γιατί πριν από δύο μέρες συνάντησα τον Αρχιεπίσκοπο ο οποίος είναι ένας άνθρωπος με ιδιαίτερη πνευματικότητα και νηφαλιότητα. Όμως εδώ οι απόψεις μας είναι τελείως διαφορετικές. Διότι ισχυρίζεται η Εκκλησία ότι η περιουσία είναι άνθρακας. Ωραία λοιπόν, ας κάτσουμε σ΄ένα τραπέζι και ας καταγράψουμε την περιουσία. Να δούμε τι υπάρχει σ΄ αυτά τα εφτά χιλιάδες Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου -τόσα είναι περίπου- και τι κρύβεται πίσω απ΄ αυτή την περιουσία. Να δούμε λοιπόν είναι άνθρακας ή δεν είναι άνθρακας. Και σε κάθε περίπτωση, όταν ο τελευταίος Έλληνας Χριστιανός για να δώσει στον πλησίον του δίνει από το υστέρημά του, η φιλανθρωπία δίνεται από το υστέρημά μας, δεν μπορεί η Εκκλησία να θέλει να διεκδικεί να κάνει φιλανθρωπικό έργο , όχι από το υστέρημα, αλλά από το πλεόνασμά της.
- Προσπαθεί η κυβέρνηση να βάλει λίγο χέρι και σ΄ αυτή τη ν περιουσία και σε πολλά άλλα .. και στις off shore.. αυτό με το 15% στην πραγματικότητα όλα τα ακίνητα θα φύγουν από τις off shore …
Καλά αυτό είναι αστείο διότι δεν πρόκειται να τους πιάσει μ΄αυτόν τον τρόπο. Θα το δούμε. Όμως η βασική φιλοσοφία του φορολογικού νομοσχεδίου …
- Αναρωτιέμαι όλα αυτά που κάνει η κυβέρνηση σας δίνει το δικαίωμα να λέτε ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων;… Γιατί υπάρχει και ο αντίλογος που λέει ότι είστε όλο μέσα στην άρνηση, όλο μέσα στο όχι κι όσο πάτε μοιάζετε όλο και πιο πολύ με το ΚΚΕ..
Ήταν μια πολύ ήπια κριτική αυτή που άσκησα στην κυβέρνηση ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων. Διότι μας ενέπλεξε με τους χειρισμούς της των πέντε αυτών μηνών -και έχει προσωπική ευθύνη ο Γ,. Παπανδρέου και ο Γ. Παπακωνσταντίνου…
- Συμφωνείτε με τη Ν.Δ. με τον κ. Σαμαρά που λέει ότι…
Όχι με τον κ. Σαμαρά.. Ακούστε τώρα. Η Ν.Δ. είναι δύσκολο να ομιλεί γιατί έφτασε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Και βεβαίως λέω ότι δεν την έφτασε μόνον η Ν.Δ., αλλά ο τρόπος, το μοντέλο ανάπτυξης που υιοθέτησαν τα τελευταία 20 χρόνια οι κυβερνήσεις από τον Κ. Μητσοτάκη, τον Κ.Σημίτη ως τον Κ. Καραμανλή Ο Γ. Παπανδρέου βεβαίως έχει ευθύνη και για την προηγούμενη εικοσαετία του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι εκτός παιχνιδιού, κόμμα εξουσίας, αυτό άσκησε εξουσία. Όμως ο Γ. Παπανδρέου δεν θα κριθεί για τα προηγούμενα. Θα κριθεί για το τι κάνει
- Δεν ήταν πάντως Πρωθυπουργός Κι εσείς δεν ήσασταν Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορείτε να φταίτε γιατί ό,τι έκανε ο κ. Αλαβάνος…
Αυτό ακριβώς λέω, αλλά να μην μας λένε κιόλας ότι πέσανε με αλεξίπτωτο στη χώρα. Στις 4 του Οκτώβρη. Θα κριθούν λοιπόν τι κάνανε από τις 4 του Οκτώβρη και μετά. Έκαναν λοιπόν ό,τι ήταν δυνατόν προκειμένου να μπούμε στο επίκεντρο μιας μεγάλης κρίσης. Να μπούμε εμείς στο μάτι του κυκλώνα. Τι εννοώ όταν λέω έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν; Κινδυνολόγησαν, μίλησαν για χρεοκοπία της χώρας, για Τιτανικούς, ότι θα χάσουμε τον 4ο και 5ο μισθό, ότι κινδυνεύουμε και μ΄ αυτόν τον τρόπο ήταν σαν να φωνάζουν στους κερδοσκόπους, ελάτε να μας κατασπαράξετε. Όταν μια χώρα θέλει να βγει να δανειστεί, όταν εσείς θέλετε να βγείτε να δανειστείτε δεν βγαίνετε και κράζετε ότι καταρρέω, δεν έχω δεκάρα, δεν υπάρχει σάλιο… Δεν θα σας δανείσει κανένας ή θα σας δανείσει πάρα πολύ σκληρά.
- Έχω την εντύπωση ότι πρώτα πέσανε πάνω μας τα κοράκια και μετά …
Έχετε την εντύπωση ότι ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είχαν ιδέα πριν τις 4 του Οκτώβρη, από τα μέσα του Σεπτέμβρη, όταν συνάντησαν τον κ. Προβόπουλο, για την κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας; Κάποιος από τους δύο λέει ψέματα. Ή λέει ψέματα ο κ. Προβόπουλος όταν λέει ότι τους ενημέρωσα και άρα πρέπει να πάρει τα μέτρα της η κυβέρνηση, δεν μπορεί να είναι ακόμα Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ή ο κ. Παπανδρέου κάτι δεν λέει σωστά. Γιατί δεν μπορεί το πρόβλημα να προέκυψε από τις 15 Σεπτέμβρη έως τις 4 του Οκτώβρη,. Άρα γνώριζαν, αλλά παρόλα αυτά επέμειναν προεκλογικά στο να λένε λεφτά υπάρχουν και δεν υπάρχει πρόβλημα. Κέρδισαν τις εκλογές. Το έκαναν για να κερδίσουν τις εκλογές. Έρχονται την επόμενη μέρα και αντί να πουν ότι εμείς έχουμε μια στρατηγική, ένα σχέδιο για να κάνουμε το πρόβλημα της Ελλάδας πρόβλημα της Ευρώπης, της ευρωζώνης -όπως έτσι είναι- για να διεκδικήσουμε αλληλεγγύη από την Ευρώπη, βγήκαν και είπαν καταρρέουμε. Και πήγαιναν στον δανεισμό λέγοντας ότι είμαστε Τιτανικός. Και φτάσανε στο παρά πέντε…/
- Νομίζω ότι αδικείτε στοιχειωδώς τον κ. Παπανδρέου. Εσείς είτε η χώρα χρεοκοπούσε, είτε η χώρα κέρδιζε κάποια πράγματα από τη Σύνοδο, κερδισμένοι θα ήσασταν. Και χρεοκοπημένη να ήταν η χώρα, θα λέγατε δεν τρέχει τίποτα, εάν δεν είχε να πληρώσει συντάξεις αύριο το πρωί τι τον ένοιαζε τον Τσίπρα.. Θα έλεγε δεν βαριέστε παιδιά, εμείς τα είχαμε πει.. Τώρα πάλι που κάτι κέρδισε, λες δεν τα πήγες καλά…..
Κανείς δεν μπορεί να επενδύσει στην καταστροφή,. Καμιά πολιτική δύναμη. Εμείς όμως εδώ και πέντε μήνες έχουμε καταγράψει την κριτική μας και τη διαφορετική μας άποψη. Είπαμε λοιπόν ότι ήταν κινδυνολογία τα περί χρεοκοπίας, δεν χρεοκοπούν έτσι οι χώρες. Θυμάστε τι μου απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή; .. Λέγανε ότι είμαι εκτός τόπου και χρόνου… Ότι δεν μπορούμε να κάνουμε μια στοιχειώδη οικονομική ανάλυση μας λέγανε.. Τώρα βγαίνουν οι ίδιοι και αλλάζουν τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού που έλεγε χρεοκοπούμε και βάζουν θα χρεοκοπήσουμε. Αλλάζουν τα γραπτά. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;
- Πάντως τρεις μέρες μετά τις εκλογές που παρακολουθούσαμε τους ευρωπαίους ηγέτες να μας ρίχνουν σφαλιάρες δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα των ελλείψεων ή των παραλείψεων του Γ. Παπανδρέου;….
Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι καλή. Εξαιρετικά άσχημη είναι η κατάσταση και το έλλειμμα είναι υψηλό. Όμως, όταν την επομένη των εκλογών, γνωρίζοντας την κατάσταση την πραγματική, εσύ πηγαίνεις σε μια διαδικασία για να φορτώσεις τα λάθη σου στους προηγούμενους, να μεγαλώσεις όσο μπορείς περισσότερο το έλλειμμα κι όταν ξεκινάς μια εκστρατεία αυτοδυσφήμησης, διότι δεν δυσφημείς τους προηγούμενους, τον εαυτό σου δυσφημείς όταν βγαίνεις και λες υπάρχει μεγάλο πρόβλημα διαφθοράς, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα αναξιοπιστίας, λαμόγια οι Έλληνες. Μα δεν είναι λαμόγια οι δημόσιοι υπάλληλοι. Αν υπάρχουν λαμόγια είναι αυτοί που κυβερνούσαν τόσα χρόνια. Κάναμε τη θέση μας χειρότερη. Και γιατί; Δεν είναι ότι δεν υπήρχε σχέδιο…
- Πάντως μην χαϊδεύετε και αυτιά συνέχεια.. Υπάρχουν και λαμόγια, όπως υπάρχουν και δημοσιογράφοι λαμόγια και πολιτικοί λαμόγια …
Λαμόγια δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι των 1400 ?..
- Ναι, αλλά στο όνομα των 1400 ? δεν κατάλαβα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε τη σημαία να είναι με τους εφοριακούς και τους τελωνειακούς που παίρνουν 3 και 4 χιλιάρικα..
Δεν σήκωσε καμία τέτοια σημαία.. Απλά ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι δεν μπορεί σε κάθε κλάδο που διεκδικεί να δημιουργείται ένας κοινωνικός αυτοματισμός. Αν έχουν δίκαια αιτήματα πρέπει να τα διεκδικήσουν με αγώνες. Πώς αλλιώς θα τα διεκδικήσουν; Αν δεν είναι δίκαια, η ίδια η κοινωνία θα τους περιθωριοποιήσει.
- Εσείς δεν έχετε θέση για το αν είναι δίκαιο ή άδικο.. ήσασταν ,μπροστά στις απεργίες;…
Δεν ήμασταν μπροστά σε τέτοιου είδους απεργίες. Ήμασταν μπροστά στις απεργιακές κινητοποιήσεις τις δίκαιες που γίνονται για τα μέτρα τα σκληρά που πάρθηκαν, ήμασταν δίπλα στους εργαζόμενους της Ολυμπιακής, γιατί είναι ένας μύθος ότι είναι τα ρετιρέ, διότι υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που τους υπόσχεσαι κάτι και τους πετάς στο δρόμο μετά κι αυτό είναι μεγάλη αδικία. Και παίχτηκε στην πλάτη τους ένα χοντρό παιχνίδι. Τα είδαμε.
Εν πάση περιπτώσει, για να κλείσουμε με το τι γίνεται με τη χώρα, το κρίσιμο είναι ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια οικοδομήσαμε ένα μοντέλο ανάπτυξης που μας οδηγούσε στο γκρεμό και οι μόνοι που τα λέγαμε αυτά ήμασταν εμείς, και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες …
- Έξω από, το χορό…
Έξω το τον χορό τι να κάνουμε.. Δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να κυβερνήσουμε. Αν μας δινόταν, θα κάναμε άλλα Αλλά εν πάση περιπτώσει εμείς τα λέγαμε τότε και μας έλεγαν είστε ανθέλληνες, περιθωριακοί, μίζεροι, γραφικοί.. Αυτά μας έλεγαν. Κι όταν λέγαμε θάρθει κρίση έτσι όπως πάμε, τότε μας έλεγαν είστε γραφικοί και Κασσάνδρες.
- ….. Έχετε δίκιο σε πολλά που λέτε.. Η λύση ποια είναι.. Βιώνουμε μια ιδιότυπη κατοχή…
Θα σας πω. Θα ήθ8ελα να πω και κάτι. Έβλεπα εχθές ειδήσεις και μου φάνηκε πολύ περίεργο γιατί οι μόνες δυνάμεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ιδίως σε γερμανικό που στήριξαν τη θέση της Ελλάδας και την προοπτική μιας κοινωνικής Ευρώπης ήταν οι δυνάμεις της Αριστεράς. Πού είναι οι σοσιαλδημοκράτες, οι φιλελεύθεροι; Απέναντι, στον τοίχο μας έχουν βάλει. Μονάχα οι δυνάμεις της Αριστεράς, ο Γκρέγκορ Γκίζι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα είπε στα ίσα στην κυρία Μέρκελ και ο Κον Μπεντίτ ο Πράσινος…
- Μόνο η Αριστερά εδώ στην Ελλάδα δεν στηρίζει την κυβέρνηση.. έξω την στηρίζει…
Μα δεν στηρίζουν την κυβέρνηση αυτοί. Στηρίζουν την προοπτική μιας Ευρώπης κοινωνικής και την προοπτική μιας ενωμένης Ευρώπης, γιατί έτσι όπως πάει η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει. Εμείς προ εικοσαετίας, όταν μπαίναμε στην ΟΝΕ, βγήκαμε και είπαμε ότι δεν μπορείς να έχεις ενωμένη Ευρώπη μόνο με κοινό νόμισμα, χωρίς κοινή οικονομική πολιτική, χωρίς πολιτικό έλεγχο της ΕΚΤ, χωρίς ευρωπαϊκό κοινοτικό προϋπολογισμό. Δεν μπορείς να παραχωρείς ένα θεσμικό εργαλείο για την οικονομική εποπτεία μιας χώρας που είναι το νόμισμα, χωρίς να έχεις τη δυνατότητα δανεισμού τελευταίας καταφυγής. Το λέγαμε από τότε αυτό. Και τώρα τα ίδια λέει η Αριστερά στην Ευρώπη. Λέει ότι αν συνεχίσετε έτσι, θα διαλύσετε την Ευρώπη κυρίας Μέρκελ. Και εύχομαι τουλάχιστον στις εκλογές που έχει σε δυο βδομάδες η κυρία Μέρκελ να χάσει και να υποστεί μεγάλη ήττα από τους Γερμανούς πολίτες. Γιατί εμείς δεν βλέπουμε μια αντιπαλότητα ανάμεσα στους λαούς. Εμείς θα αγωνιστούμε μαζί και με τους Γερμανούς και με τους Πορτογάλους και με τους Ισπανούς για μια διαφορετική προοπτική για την Ευρώπη, ενάντια στην ισοπέδωση των κοινωνικών κατακτήσεων …
- Αν χάσει η κυρία Μέρκελ πιστεύετε ότι θα είναι μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση ή είναι πιο συντηρητικό το σώμα το γερμανικό…
Νομίζω ότι αν χάσει θα είναι σ΄ αυτή την κατεύθυνση, γιατί επενδύει στα συντηρητικά αντανακλαστικά που επένδυσε κάποτε -βεβαίως δεν θέλω να παρομοιάσω- αλλά στην άνοδο του ναζισμού αυτά τα αντανακλαστικά πυροδοτήθηκαν.
- Έχετε κατηγορήσει τον Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ ότι τα έχει βρει με τον ΛΑ.ΟΣ. και τον Γ. Καρατζαφέρη …
Χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει, λέει μια παροιμία. Αν παρακολουθήσετε μια συνεδρίαση της Βουλής ή αν παρακολουθήσετε εν πάση περιπτώσει τα όσα λέει ο κ. Καρατζαφέρης και τα όσα εύσημα του ανταποδίδουν οι υπουργοί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, φαίνεται αυτό πια. Είναι φανερό.
- Ναι, αλλά με την ίδια λογική αν παρακολουθήσει κανείς τις κατηγορίες που εκτοξεύετε εσείς και ο κ. Σαμαράς, επειδή είναι οι ίδιες, ακριβώς οι ίδιες, μπορούμε να υποθέσουμε ότι είστε ταυτισμένοι με τη Ν.Δ.
Κατ΄ αρχήν ο κ. Σαμαράς απ΄ ότι είδα φόρεσε τη φανέλα της εθνικής ομάδας, δεν ξέρω με ποιο αριθμό από πίσω και πήγε στις Βρυξέλλες να στηρίξει τον Πρωθυπουργό. Η πολιτική του κ. Σαμαρά είναι σαν το σκωτσέζικο ντους. Μια καταγγέλλει, μια στηρίζει, μια στηρίζει, μια καταγγέλλει, μάλλον δεν έχει κι αυτός στρατηγική. Και μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση στην Βουλή προχθές ήταν σαν να ακούμε δυο Πρωθυπουργός κι έναν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Παπανδρέου, Σαμαρά, Καρατζαφέρη..
- Το λέτε μ΄έναν τρόπο σαν να έκανε κακό ο κ. Σαμαράς που πήγε να υποστηρίξει την Ελλάδα στο εξωτερικό;….
Όχι, δεν λέω αυτό. Λέω ότι δεν ταυτιζόμαστε εμείς στην κριτική μας, με την πολιτική και με τη στάση του κ. Σαμαρά. Διότι εμείς ασκούμε μια εμπεριστατωμένη μεν, αλλά σκληρή στα πλαίσια του πολιτικού ελέγχου αντιπολιτευτική κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Μπορεί σε κάποια σημεία ο κ. Σαμαράς να συμπίπτει με την κριτική που κάνουμε εμείς, αλλά δεν μπορεί να είναι ταυτόσημη αυτή η κριτική γιατί έχει τελείως διαφορετικές αφετηρίες. Συμπίπτει στο σημείο που συμφωνεί μαζί μας ότι η αντιαναπτυξιακή πολιτική είναι φαύλος κύκλος και μας βάζει βαθιά μέσα στην ύφεση. Όμως ο κ. Σαμαράς δεν συμφωνεί καθόλου μαζί μας στην άποψη ότι πρέπει να αλλάξουμε την παραγωγική βάση της χώρας, το μοντέλο ανάπτυξης. Ο κ. Σαμαράς και η Ν.Δ. είναι το ένα σκέλος του κοινωνικοπολιτικού συνασπισμού εξουσίας που κυβέρνησε τη χώρα την τελευταία δεκαετία και μας οδήγησε σ΄ αυτή τη στρεβλή ανάπτυξη, σε μια ανάπτυξη που στηρίχθηκε στα δανεικά, την εύκολη κατανάλωση, τον εύκολο δανεισμό και στην αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάση της χώρας. Δεν έχουμε αγροτική οικονομία, δεν έχουμε βιομηχανία, δεν παράγουμε τίποτα ως χώρα. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας. Σήμερα έρχεται ο κ. Σαμαράς και παίρνει αποστάσεις από πρόσωπα. Δεν παίρνει όμως αποστάσεις από την πολιτική που αυτά τα πρόσωπα εκπροσώπησαν. Άρα λοιπόν με τον κ. Σαμαρά έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές.
- Σύμφωνοι, Πάντως το ότι βγήκε έξω στο εξωτερικό να υποστηρίξει μια προσπάθεια που κάνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός σ΄αυτή την επίθεση που δεχόμαστε.. εκτός κι αν δεν δεχόμαστε επίθεση, εκτός κι αν έχουμε πέσει σε κάποια παγίδα επικοινωνιακή κι όλα αυτά είναι μια κινδυνολογία απλώς…
Επίθεση δεχτήκαμε μεγάλη επίθεση κερδοσκοπική και τη δεχτήκαμε εξ αιτίας των δικών μας χειρισμών, της κυβέρνησης δηλαδή, για να μην χρεώνεται και όλος ο ελληνικός λαός τις ευθύνες,. Η επίθεση αυτή θα συνεχιστεί. Στο δανεισμό είναι η χώρα αυτή τη στιγμή. Δεν υπήρξε σχέδιο διάσωσης. Σχέδιο διάσωσης θα ήταν ότι σου δανείζω όσο έχεις πρόβλημα, όσο τα spreads είναι στις 320 μονάδες, σου δίνω τη δυνατότητα απευθείας δανεισμού από την ΕΚΤ ή σου δίνω τη δυνατότητα ευρωομολόγου. Δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο. Υπάρχει σχέδιο αν φτάσεις σε σημείο να μην βρίσκεις δανειστές, έλα σε εμάς και στο ΔΝΤ. Αυτό δεν είναι σχέδιο διάσωσης.
Άρα λοιπόν αυτή τη στιγμή η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε κίνδυνο, κυρίως εξ αιτίας των μέτρων που πήρε και είναι υφεσιακά, βυθίζουν τη χώρα σε μια ύφεση, υποανάπτυξη, η οποία θα κάνει επισφαλή και τη δυνατότητα δανεισμού της και τα spreads θα συνεχίσουν να είναι πάρα πολύ υψηλά.
Τώρα στο σκέλος αν στηρίζουμε ή όχι μια εθνική προσπάθεια, εμείς ήμασταν οι πρώτοι που μιλήσαμε για ανάγκη διεκδίκησης σε ευρωπαϊκό πεδίο. Όμως ας αφήσουμε τα μελοδραματικά, την ανάγκη εθνικής συναίνεσης, όλοι μια γροθιά. Εδώ πρέπει να έχεις διαπραγματευτική στρατηγική. Και στρατηγική διαπραγματευτική δεν είναι εντός της χώρας. Είναι εκτός της χώρας. Θα έπρεπε όχι εγώ να πάω στην Ισπανία και την Πορτογαλία να μιλήσω με την Αριστερά και να δούμε πως η Ελλάδα μπορεί να βρει συμμάχους σ΄ αυτή την προσπάθεια. Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να πάει να βρει τον ομογάλακτο, ομοϊδεάτη του πρωθυπουργό της Ισπανίας Θαπατέρο, τον ομοϊδεάτη του πρωθυπουργό της Πορτογαλίας …
- Πήγε .. Εκατό ταξίδια έκανε…
Δεν πήγε να συνάψει μια συμμαχία με τις χώρες του Νότου, που είναι οι πρώτες στη λίστα. Πήγαινε διαρκώς και έλεγε, η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα, η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα, θέλουμε το πιστόλι πάνω στο τραπέζι.. Κι όταν φτάσαμε στο αμήν -επιτρέψτε μου την έκφραση- πυροβόλησε και το πόδι του… Όταν λες ΔΝΤ και το λες ως μπλόφα και ως απειλή…
- Μα με συγχωρείτε, όταν λέει ο Παπανδρέου ότι είμαστε υπό χρεοκοπία, έχουμε πρόβλημα, καταστρεφόμαατε, δεν έχουμε να πληρώσουμε κ.λπ., λέτε ότι φέρνει τους κερδοσκόπους, είναι απαράδεκτη τακτική. Όταν πάει και λέει δεν έχουμε πρόβλημα, δεν έχουμε πρόβλημα, λέτε κακώς λέει ότι δεν έχουμε πρόβλημα…
Κάνετε λάθος. Δεν είμαι εγώ να λέω ότι δεν έχουμε πρόβλημα. Εγώ λέω ότι η χώρα πρέπει να διεκδικήσει - το αξίζει, δεν είναι χάρη της Ευρώπης- να στηριχθεί στο να λύσει την κρίση δανεισμού που έχει αυτή τη στιγμή. Δεν χρεοκοπεί, δεν θα χρεοκοπήσει, αλλά είναι υποχρέωση μιας Ευρώπης που θέλει να είναι ενωμένη να παράσχει στοιχειώδη κοινοτική αλληλεγγύη….
- Εσείς δεν λέτε ότι τα έχουμε κάνει μπάχαλο…
Βεβαίως τα έχουμε κάνει μπάχαλο. Αλλά προσέξτε να σας πω γιατί το αξίζει. Το αξίζει γιατί αν καταρρεύσει η Ελλάδα, αν συνεχίσει να δανείζεται με 6% και το έλλειμμά της συνεχίζει να διογκώνεται και οδηγηθεί σ΄ένα επίπεδο κοινωνικής χρεοκοπίας και μπει το ΔΝΤ, που εμείς το βάλαμε κιόλας με τους αδέξιους χειρισμούς μας, τότε στη σειρά είναι και οι υπόλοιπες χώρες και στον ορίζοντα η διάλυση της ευρωζώνης. Εάν λοιπόν στόχος της κυρίας Μέρκελ είναι η διάλυση της ευρωζώνης, γιατί έχει ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΌ σχέδιο τη γερμανοποίηση της Ε.Ε., πρέπει να κρούσουμε το καμπανάκι του κινδύνου στις άλλες χώρες. Δεν μπορούμε να τα βρούμε με την κυρία Μέρκελ γιατί έχει άλλη στρατηγική; Υπάρχουν και άλλοι. Και οι άλλοι αυτοί πρέπει να γίνουν μια γροθιά και να διεκδικήσουν γιατί έρχεται η σειρά τους.
Άρα λοιπόν το μέτωπο διεκδίκησης με τις χώρες του Νότου θα έπρεπε να έχει έναν και μοναδικό στόχο. Τον απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ. Αυτός είναι ο στόχος. Στόχος ο οποίος τελικά δεν επετεύχθη. Βρισκόμαστε σ΄ένα στάδιο πολύ πίσω απ΄ αυτό που θα έπρεπε να είχαμε κατακτήσει. Η μοναδική δύναμη στην Ευρώπη που υποστήριξε την προοπτική μιας κοινωνικής Ευρώπης και εξ αυτού του λόγου, όχι για συμπάθεια, στήριξε την Ελλάδα, ήταν η Αριστερά στην Ευρώπη. Η Αριστερά και οι Πράσινοι.
- Το φορολογικό νομοσχέδιο έχει στοιχεία δικαιοσύνης;….
Το νομοσχέδιο αυτό είναι μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία. Προφανώς μπορεί να υπάρχουν και κάποια στοιχεία δικαιοσύνης. Όμως η συνολική φιλοσοφία του δεν δίνει τη μεγάλη τομή. Θα μπορούσε αυτή η κρίση να ήταν και μια ευκαιρία να αλλάξουμε, να αλλάξουμε τον τρόπο οργάνωσης της οικονομίας, της κοινωνίας. Με ένα φορολογικό σύστημα το οποίο είναι πολύπλοκο, άδικο και αναποτελεσματικό δεν μπορείς να πας μπροστά. Δεν μπορείς να πας μπροστά όταν έχεις ένα φορολογικό σύστημα με δύο τρία έμμεσους φόρους και ένα τρίτο άμεσους. Δεν μπορείς να πας μπροστά όταν από τα 100 ? άμεσους φόρους τα 50 τα δίνουν οι μισθωτοί.. Κι όταν φοροδιαφεύγει ένας τεράστιος αριθμός. Κι εδώ πρέπει να αναδιαρθρώσεις και τους μηχανισμούς ελέγχου -κι όχι αυτά τα αστεία που βλέπουμε να αρχίσει ο ένας να καρφώνει τον διπλανό του. Πρέπει να κάνουμε μηχανισμούς ελόγου σοβαρούς. Και κυρίως το φορολογικό αυτό νομοσχέδιο έχει έναν προσανατολισμό ο οποίος είναι άδικος γιατί ουσιαστικά καταργεί το αφορολόγητο. Όσο ο κόσμος αισθάνεται αυτή τη μεγάλη αδικία .. Το βλέπει ο κόσμος αυτό. Βλέπει ότι μια οικογένεια που έχει ανελαστικές υποχρεώσεις, με την αύξηση των φόρων στο ΦΠΑ στα καύσιμα και την μείωση των επιδομάτων θα χρειαστεί να κάνει μεγάλες περικοπές.. Στη Βουλή έδωσα ένα παράδειγμα μιας οικογένειας εκπαιδευτικών που έχει ένα παιδί σε διαφορετική πόλη κι ένα παιδί στο φροντιστήριο. Και από τα 2.500-3000 εισόδημα θα μειωθεί 500 ? το εισόδημά τους. Και με την αύξηση των φόρων θα αναγκαστεί να κάνει περικοπές. Από πού θα κάνει περικοπές; Από το σούπερ μάρκετ;12 Από τα καύσιμα; Από πού θα κάνει; Θα αναγκαστεί να κόψει φροντιστήρια, θα αναγκαστεί να κόψει την εκπαίδευση των παιδιών Κι αυτό είναι μια τραγική εξέλιξη για την ελληνική οικογένεια. Όταν συμβαίνει λοιπόν αυτό, δεν μπορείτε να μας λέτε, αφήστε τις τράπεζες απ΄ έξω, ας μην πληρώνουν οι τράπεζες και ας κερδίζουν 4 δις το χρόνο. Δεν μπορούμε να λέμε ότι οι εφοπλιστές στέλνουν λεφτά στη χώρα, να μην τους πειράξουμε και να έχουν 58 διαφορετικά είδη φοροαπαλλαγών…
- Μα θα πάρουν τα καράβια και θα φύγουν…
Αφήστε τα αυτά τώρα… Θα χάσουν τα πρωτεία στη ναυσιπλοΐα αν αλλάξουν σημαία.. Κι εγώ δεν λέω να τους κατακρεουργήσεις, αλλά να συμβάλουν κι αυτοί.. Δεν μπορεί στον πόλεμο να πάνε μόνον οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί, οι χαμηλόμισθοι, οι άνεργοι. Να πάνε δηλαδή όλα τα κορόιδα και οι υπόλοιποι, οι οποίοι κέρδιζαν, να λένε πολεμήστε εσείς για μας. Αν έχουμε πόλεμο, η επιστράτευση πρέπει να είναι για όλους εξ ίσου.. Και οι παπάδες, και οι επιχειρηματίες και οι τραπεζίτες.. Όλοι…
- Πρώτα κλήθηκαν οι κλάσεις των μισθωτών και των συνταξιούχων… Αργότερα όλοι θα πάνε.. Έχω μια απορία. Με τον κ. Παπανδρέου συζητάτε τις κρίσιμες μέρες αυτές, σας έχει πάρει τηλέφωνο; …έχετε κάποια επαφή;….
Όχι.. Δεν νομίζω ότι έχει κάποιος επαφή. Δεν ξέρω αν έχει ο κ. Καρατζαφέρης και ο κ. Σαμαράς. Με την Αριστερά δεν συζητάει ο κ. Παπανδρέου…
- Τον έχετε συναντήσει μερικές φορές…
Φυσικά.. Τηλέφωνο μου είπατε αν με πήρε…
- Τι σας λέει;… Σας λέει είναι τραγική η κατάσταση… στήριξέ με …
Τελευταία φορά που είχα τη δυνατότητα να συζητήσω μαζί του ήταν όταν κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς., πριν εξαγγείλει την πρώτη δόση μέτρων. Και εκεί κατά τη γνώμη μου υπήρξε ένα πολιτικό ανφαίρ., Στη συζήτηση δεν μου έδωσε να καταλάβω ότι είναι διατεθειμένος να πάρει σκληρά μέτρα. Αντιθέτως είπε ότι θα κάνει ότι μπορεί για να μην περάσουν σκληρά μέτρα. Και μετά από δυο ώρες τον είδαμε να ανακοινώνει σκληρά μέτρα. Αισθάνθηκα ότι κάποιο λάθος κάνω, ότι δεν κατάλαβα τι μου έλεγε. Συνειδητοποίησα λίγο αργότερα ότι το ίδιο συναίσθημα είχε και ο κ. Σαμαράς και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.
Οι πολιτικοί αρχηγοί και τα πολιτικά κόμματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ντεκόρ επικοινωνιακό. Πρέπει να υπάρχει ειλικρίνεια. Κι αυτό ήταν μια λάθος τακτική από την πλευρά του Πρωθυπουργού.
Έχω την αίσθηση ότι ο κ. Παπανδρέου απέναντι στην Αριστερά έχει και μια ενοχική στάση, διότι ξέρει ότι η πολιτική αυτή που ακολουθεί είναι τελείως διαφορετική απ΄ αυτήν που εξήγγειλε προεκλογικά για να πάρει ψήφους αριστερούς. Το καταλαβαίνω αυτό. Όμως στη φάση που βρισκόμαστε η ειλικρίνεια είναι πολύ σημαντικό στοιχείο Και αυτό το ζητάμε. Να μιλήσει με ειλικρίνεια και να βγει και να πει μέχρι πού είναι διατεθειμένος να φτάσει. Αν είναι διατεθειμένος να πάρει κι άλλα μέτρα, ακόμα πιο σκληρά -γιατί εκεί οδηγούμαστε…
- Έτσι όπως έχουν τα πράγματα, έχετε διαμορφώσει μια κόκκινη γραμμή ή έχει ξεπεραστεί αυτή η κόκκινη γραμμή; Σε σχέση με τα μέτρα, με τα καινούργια μέτρα…
Νομίζω ότι θα αναδιαταχθεί το πολιτικό σκηνικό το επόμενο διάστημα. Και σ΄ αυτή την αναδιάταξη εμείς δεν θέλουμε να παίξουμε έναν καιροσκοπικό ρόλο. Θέλουμε να είμαστε εδώ, να δείχνουμε έναν άλλο δρόμο, μια άλλη προοπτική και να βρισκόμαστε και σε μια διαρκή επικοινωνία με δυνάμεις που αρχίζουν να βλέπουν την αλήθεια του πολιτικού μας λόγου απ΄ όλο το πολιτικό φάσμα.
- Τι αναδιάταξη εννοείτε;…
Είδατε τις πρώτες μέρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων, οι πρώτες δημοσκοπήσεις έδειχναν ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό τοπίο. Όλοι μιλάνε για έναν μεγάλο φόβο της όξυνσης των κοινωνικών συγκρούσεων και των κοινωνικών αντιθέσεων. Κι εμείς είμαστε εδώ ώστε οι αντιδράσεις και η δυσαρέσκεια να διοχετευθεί σε πολιτικές διεκδικήσεις και όχι σε αυθόρμητες καταστάσεις που δεν οδηγούν πουθενά. Και είμαστε εδώ για να παίξουμε σημαντικό ρόλο, καταλυτικό ρόλο, ώστε να δημιουργηθεί ένας μεγάλος -επιθυμούμε- κοινωνικός συνασπισμός δυνάμεων, πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που θα διεκδικήσουν μια άλλη πολιτική και κυρίως να μπλοκαριστούν αυτά τα μέτρα που οδηγούν την ελληνική οικονομία στην ύφεση. Υπάρχει άλλος δρόμος. Αυτός ο δρόμος είναι δύσκολος. Απαιτεί συγκρούσεις με μεγάλα συμφέροντα, απαιτεί και μια πιο σκληρή διαπραγμάτευση με την Ε.Ε., γιατί αν είχαμε μια πιο σκληρή στάση μπορεί να ήμασταν πιο ωφελημένοι σήμερα. Αυτό το δρόμο πιστεύουμε ότι πρέπει να ακολουθήσει η χώρα. Με αυτούς τους συσχετισμούς είναι δύσκολο. Πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Κι αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε. Και με μένα μεγάλο κομμάτι που βρίσκεται και εντός του ΠΑΣΟΚ, στη βάση του ΠΑΣΟΚ, είμαστε σε μια διαρκή επικοινωνία. Γιατί πιστεύω ότι αυτά που λέμε δεν ακούγονται και πηγαίνουν στον αέρα. Με μεγάλο κομμάτι στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ βρισκόμαστε σε συμφωνία.
- Θα φύγουν από το ΠΑΣΟΚ να έρθουν σε εσάς;…
Δεν λέω αυτό. Λέω να συνδράμουμε όλοι ώστε να δημιουργηθεί ένας μεγάλος κοινωνικός συνασπισμός διεκδίκησης μιας άλλης πορείας για τη χώρα. Και αυτό έχει να κάνει και με τις διεργασίες στο κοινωνικό επίπεδο και με τις κοινωνικές αντιστάσεις και με τις κινητοποιήσεις, γιατί πρέπει να αισθανθεί και η κυβέρνηση ότι η πίεση δεν είναι μόνο από τους κερδοσκόπους και από την Ευρώπη, αλλά είναι και από μέσα, από μια κοινωνία που διεκδικεί τα δικαιώματά της.
To Γραφείο Τύπου