Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/03/2010

Τι σχεδιάζεται εκεί ψηλά στον Υμηττό;

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας Περιβάλλοντος ΣΥΝ σχετικά με τα δημοσιεύματα για τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για αλλαγή των Προεδρικών Διαταγμάτων προστασίας του Υμηττού

Σε πρόσφατα δημοσιεύματα περιγράφονται σχεδιασμοί της Κυβέρνησης για  αλλαγή των Προεδρικών Διαταγμάτων προστασίας του Υμηττού.

Φαίνεται ότι, με την μέθοδο των «διαρροών», προετοιμάζεται η κοινή γνώμη για τις αλλαγές που σχεδιάζονται.

Ωστόσο, όσα περιγράφονται στα δημοσιεύματα βρίσκονται στον αντίποδα με όσα προτείνουν οι ενεργοί πολίτες, οι μαζικοί φορείς, τα τοπικά κινήματα που παλεύουν και αγωνίζονται χρόνια τώρα για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και της δημόσιας γης στην περιοχή.

Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ανοίξει έναν συντεταγμένο διάλογο με τους φορείς και την κοινωνία  με στόχο την προστασία του βουνού:

•    Άμεση κήρυξη ως αναδασωτέων όλων των περιοχών που κάηκαν

•    Άμεση αναστολή έκδοσης οικοδομικών εργασιών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών.

•    Ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο καμένης, καταπατημένης δασικής δημόσιας γης να γίνει τσιμέντο.

•    Επέκτασης της Α΄ Ζώνης πλήρους προστασίας σε όλο το βουνό.

•    Σύνταξη δασολογίου με κύρωση των δασικών χαρτών.

•    Άμεση απομάκρυνση όλων εκείνων των δραστηριοτήτων, αυθαίρετης και νομότυπης δόμησης, που δεν συνάδουν με το δασικό χαρακτήρα του βουνού (στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αυθαίρετα κτίσματα, εγκαταστάσεις ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κεραίες κινητής τηλεφωνίας).

•    Να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Υμηττού

•    Κανένας νέος αυτοκινητόδρομός να μην πληγώσει  το βουνό.

Μεγάλες επενδυτικές, κατασκευαστικές εταιρείες, οικοδομικοί συνεταιρισμοί, η Εκκλησία, Δημοτικές αρχές, μικροί και μεγάλοι καταπατητές συμπεριφέρονται σαν ο Υμηττός να είναι οικόπεδο προς αντιπαροχή και ανοικοδόμηση.

Τα πάντα συμβαίνουν εκεί ψηλά στον Υμηττό, εκτός από αυτά που συνάδουν με το Δασικό χαρακτήρα του βουνού.

Για το λόγο αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη να ανοίξει ένας θεσμοθετημένος δημόσιος διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς και με  την κοινωνία για την ουσιαστική πλήρη προστασία του Υμηττού.

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος