Σήμερα από διάφορα κέντρα διερευνάται το σενάριο μιας κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» η οποία θα κληθεί να διαχειριστεί τις κοινωνικές αντιδράσεις και εκρήξεις από τα μέτρα που ήδη έχει πάρει η κυβέρνηση αλλά και απ΄ αυτά που θα υπάρξουν μετά την προσφυγή στο ΔΝΤ. Η συμμετοχή σε αυτήν πιθανώς να συμπεριλαμβάνει και πρόσωπα από τον επιχειρηματικό κόσμο.
Την ίδια στιγμή στο πολιτικό επίπεδο υπάρχει ένα κλίμα συναίνεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΛΑ.Ο.Σ., ενώ ακολουθεί από κοντά ο κ. Σαμαράς, όπως φάνηκε από την χθεσινή συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό. Την Αριστερά ασφαλώς δεν την αφορούν τέτοια σενάρια. Αντίθετα, θα κάνει τα πάντα για να υπάρξουν οι αναγκαίοι πολιτικοί και κοινωνικοί αγώνες για να ανατραπεί αυτή η πολιτική.
Ο μηχανισμός των Βρυξελλών δεν συνιστά μηχανισμό αλληλεγγύης. Άλλωστε αποδεικνύεται και από τη σημερινή άνοδο των spreads. Αυτό το οποίο θα περιόριζε τη δράση των κερδοσκόπων θα ήταν μια κατ΄ αρχήν πολιτική απόφαση της Ε.Ε. για αλλαγές στη δομή της ευρωζώνης που θα έδιναν τη δυνατότητα απευθείας δανεισμού των ευρωπαϊκών κρατών από την ΕΚΤ. Όσο δεν υιοθετείται μια τέτοια λογική, η συνοχή της Ευρώπης θα τίθεται υπό διαρκή αμφισβήτηση από όλες τις πλευρές.
To Γραφείο Τύπου