Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/04/2010

Ομιλία της E.Αμμανατίδου στην ολομέλεια της Βουλής για το φορολογικό σχέδιο νόμου

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ A΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ?Ζ΄
Τετάρτη 14 Απριλίου 2010
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):

Το λόγο έχει η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θυμάμαι από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, επί Νέας Δημοκρατίας την τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., να κάνει σφοδρότατη κριτική στη συντηρητική κυβέρνηση για τις προκλητικές φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας και επιχειρηματικότητας και βεβαίως να κάνει σφοδρή κριτική για τις ανισότητες που δημιουργούνται μεταξύ των μικρομεσαίων στρωμάτων και των ολίγων, αλλά ισχυρών.

Ο λαός πίστεψε τελικά σε όσα έλεγε προεκλογικά η σημερινή κυβέρνηση για δίκαιη φορολόγηση, για βιώσιμη ανάπτυξη, για αξιοπρεπείς μισθούς, για αξιοπρεπείς συντάξεις, για νέες θέσεις εργασίας και τι έκανε; Ψήφισε και σήμερα έχουμε κυβέρνηση το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Κυρίες και κύριοι, όμως, της κυβέρνησης δεν νομιμοποιείσθε για όλα όσα πράττετε στο πρώτο μόλις εξάμηνο της διακυβέρνησης της χώρας αφού έχει αποδειχθεί περίτρανα, ότι εξαπατήσατε τελικά το λαό και υφαρπάξετε την ψήφο του, όταν του λέγατε άλλα και βλέπουμε ότι κάνετε τελείως αντίθετα πράγματα από αυτά που είχατε υποσχεθεί. Και βεβαίως προτάσσετε το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, λες και δεν γνωρίζετε την οικονομική της κατάσταση.

Για το ΣΥΡΙΖΑ -το ανέφερε βεβαίως και ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, που μίλησε το πρωί, ο κ. Αλέξης Τσίπρας και ο εισηγητής μας και ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος του τοποθετήθηκαν- η κρίση δεν είναι στενά δημοσιονομική, αλλά είναι κρίση αναπτυξιακή, είναι κρίση παραγωγική, είναι κρίση περιβαλλοντική και ήταν δεδομένη, αφού και εσείς παλαιότερα με τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Νέα Δημοκρατία ακολουθούσατε πολιτικές που βούλιαξαν τα ταμεία του κράτους, ξεπουλήσατε το δημόσιο πλούτο, αποδομήσατε τα κεκτημένα δικαιώματα των πολιτών και βεβαίως θα πρέπει να πούμε ότι είστε συνυπεύθυνοι.

Τώρα, φέρνετε ένα νομοθέτημα που τιτλοφορείται ως «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

Ποια είναι η φορολογική δικαιοσύνη, όταν όσοι αισχροκερδούν στις πλάτες των υπολοίπων δεν φορολογούνται; Αυτοί είναι που έχουν τελικά την ασυλία. Διότι ο ειδικός φορολογικός συντελεστής για τα υπερκέρδη των τραπεζών το 2010 δεν ανέρχεται στο 50% και δεν καθιερώνετε αυξημένους συντελεστές σε μόνιμη βάση οι οποίοι θα συνδέονται με τη διαφορά χορηγήσεων και καταθέσεων.

Για τους απλούς, όμως, πολίτες η φορολογία είναι σκληρή και ορίζετε το αφορολόγητο χωρίς καμία τιμαριθμοποίηση στις 12.000 ευρώ, δηλαδή στα 857 ευρώ μηνιαίο μισθό. Συνδέετε τη φορολογία με τις αποδείξεις, εξαιρώντας όμως τις αποδείξεις που καλύπτουν πάγιες ανάγκες των φορολογουμένων και καταστρατηγείτε έτσι το υποτιθέμενο αφορολόγητο.

Η έμμεση φορολογία που προέρχεται από τις αυξήσεις στο ΦΠΑ, στα καύσιμα, στη Δ.Ε.Η. και αλλού έχει ακόμα πιο δυσμενή αποτελέσματα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Και τα νοικοκυριά αυτή τη στιγμή, κύριοι Υπουργοί, αγκομαχούν, όταν σχεδόν σε κάθε σπίτι υπάρχει και ένας τουλάχιστον άνεργος.

Και ενώ περιορίσατε τις διάφορες φοροελαφρύνσεις για τα μικρομεσαία στρώματα, όπως και για τους πολίτες που πήραν στεγαστικά δάνεια, δεν φορολογείτε όπως θα έπρεπε τα μεγάλα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων και ομολόγων με υπαγωγή τους σε φορολογική κλίμακα θεσπίζοντας αφορολόγητα για μικροκαταθέτες. Για παράδειγμα, 100.000 ευρώ ανά άτομο.

Προσπαθώντας να δώσετε την εικόνα της πάταξης της φοροδιαφυγής -που συμφωνούμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί- αν κάποιος έχει ένα μαγαζάκι και δεν κόψει τρεις αποδείξεις, αναστέλλεται η άδεια λειτουργίας του για ένα μήνα.

Όμως, για τη μέθοδο των τριγωνικών συναλλαγών μέσω off-shore εταιρειών δεν ορίζετε κανένα πρόστιμο και ειδικά στην περίπτωση της συστηματικής συναλλαγής με off-shore εταιρείες. Και αν αυτές οι εταιρείες είναι υπότροπες, δεν γίνεται τίποτα. Αυτό δεν είναι μία κατάφωρη αδικία για τους μικρομεσαίες επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που κάθε μέρα που περνά βλέπουν ότι δυσκολεύει το μεροκάματό τους; Αφήστε που συνεχώς κλείνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και χάνονται πολλές θέσεις εργασίας.

Θα μπορούσατε, επίσης, να βάλετε 2 δις ευρώ στα ταμεία του κράτους αν αυξάνατε το φορολογικό συντελεστή για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις στο 45%. Τριακόσιες επιχειρήσεις έφταναν για να εκταμιεύσετε, αν υπήρχε αυτή η βούληση, τα χρήματα που προανέφερα.

Επίσης, θα έπρεπε να αυξήσετε τη φορολογία των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και να μην κάνετε πίσω από εκείνες τις αρχικές σας δηλώσεις για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας -της πολύ μεγάλης ακίνητης περιουσίας που κατέχει- και βεβαίως και των μοναστηριών, ενώ προεκλογικά μας μιλούσατε μέχρι και για διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους. Δεν κάνατε τίποτα από όλα αυτά.

Είναι προκλητικές οι φοροαπαλλαγές όσων κατέχουν μεγάλες ακίνητες περιουσίες ή έχουν υψηλά εισοδήματα και μεγάλη κερδοφορία.

Από την άλλη, όμως, οι εργαζόμενοι καλούνται να δώσουν με αναδρομική ισχύ το 12% των επιδομάτων και το 30% του 13ου και 14ου μισθού. Τι θέλετε να πούμε; Θέλετε να πούμε και για άλλες κατηγορίες υπαλλήλων, όπως για τους υπαλλήλους που εργάζονται στις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας; Κόβετε από αυτούς το 12% του επιδόματός τους, ενώ βάσει νόμου υπήρχε ένα επίδομα το οποίο δεν το έπαιρνε το 1/3 των υπαλλήλων. Αυτοί δικαιώθηκαν και τους έχει δοθεί το 50%. Και ξαφνικά, μέσα από μία νομοτεχνική βελτίωση που κάνατε προχθές, την Πέμπτη το βράδυ, αναστέλλετε την πληρωμή του υπολοίπου 50%. Γιατί το κάνετε αυτό;

Γιατί θέλετε να μιλήσουμε; Θέλετε να μιλήσουμε για τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Εξωτερικών που είναι όντως στο εξωτερικό; Γιʼ αυτούς υπάρχει μία κατάφωρη αδικία. Υπάρχει μία φορολόγηση η οποία αναφέρεται ως αντισυνταγματική και θεωρούμε ότι είναι αντισυνταγματική. Όλα αυτά δεν τα λαμβάνετε υπόψη;

Και δεν είναι οι μόνοι. Από τη Βουλή, είτε μέσα είτε έξω, έχουν περάσει πολίτες, εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Έχουν περάσει οι ταξιτζήδες, οι λιανέμποροι, οι αργυροχρυσοχόοι. Έχουν περάσει οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γιατί; Διότι όλους τους πλήττει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το φορολογικό νομοσχέδιο που έχετε καταθέσει.

Εγώ θα αναφέρω εν τάχει δύο κατηγορίες.

Η μία είναι η κατηγορία των αναπήρων στους οποίους βάζετε πόθεν έσχες και τεκμήρια για την πρώτη κατοικία, αλλά και τεκμήριο για το αυτοκίνητο των ατόμων με αναπηρία από 67%-80% και δεν τους εξαιρείτε. Και έχετε στο απυρόβλητο με φορολογικές ασυλίες τους έχοντες και κατέχοντες.

Επίσης, θα περάσω στους παραγωγούς που πηγαίνουν το πρωί στις λαϊκές αγορές. Δεν αρνούνται να βάλουν ταμειακές μηχανές, αλλά έχουν ένα σοβαρό θέμα, κύριε Υπουργέ, με το ΦΠΑ. Είναι αγρότες και ο αγρότης υπάγεται σε ένα συγκεκριμένο καθεστώς που παίρνει επιστροφή 11% του ΦΠΑ. Και αυτό το 11% το θεσπίσατε εσείς, δεδομένου ότι ήταν 7% και εσείς το κάνατε 11%.

Και βεβαίως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μέχρι στιγμής κανένας αγρότης δεν έχει πληρωθεί αυτή την επιστροφή ΦΠΑ. Τους εξαιρείτε από αυτό. Γιατί; Δεν μπορούν να πουλήσουν την παραγωγή τους; Πρέπει να γίνουν έμποροι και να αφήσουν τη γη; Αυτή είναι η ανάπτυξη;

Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να σταθείτε σε όλα αυτά που συνάδελφοι και από τη Συμπολίτευση έχουν αναφέρει. Όμως, θα πρέπει να σταθείτε στην κοινωνία.

Πείτε μου τι ανάπτυξη είναι αυτή που θέλετε, όταν συρρικνώνονται τα εισοδήματα, μεγαλώνει η φορολογία και βεβαίως γίνονται ακόμα πιο τεράστιες οι ανισότητες;

Βεβαίως, καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο.

Σας ευχαριστώ.