Μετά τη δημοσιοποίηση σήμερα "προς διαβούλευση" από το ΥΠΕΚΑ σχεδίου προεδρικού διαγράμματος για την προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού που περιλαμβάνει ρυθμίσεις και για την περιοχή του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση από το Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΣΥΝ.
Είναι κατʼ αρχήν θετικό ότι ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της ευρύτερης περιοχής του Υμηττού μπαίνει στο δημόσιο διάλογο. Ο ΣΥΝ είχε στο σχέδιο ΠΔ που παρουσιάστηκε σήμερα προτείνει σε γενικές γραμμές πιο αυστηρές ρυθμίσεις σε σχέση με το αντίστοιχο που είχε εγκρίνει ο Οργανισμός Αθήνας επί Υπουργίας Σουφλιά.
Ωστόσο, οι προτάσεις του ΥΠΕΚΑ αφήνουν αρκετά αδιευκρίνιστα σημεία και απέχουν από τα αιτήματα των κινημάτων, των φορέων και των περισσότερων Δήμων που αγωνίζονται εδώ και χρόνια ώστε να υπάρξει απόλυτη προστασία ολόκληρου του ορεινού όγκου του Υμηττού και άμεση απομάκρυνση όλων των χρήσεων που δεν συνάδουν με το δασικό χαρακτήρα του βουνού. Ο ΣΥΝ έχει έγκαιρα καταθέσει τις προτάσεις του που συντάσσονται με τα αιτήματα αυτά.
Το επόμενο διάστημα της διαβούλευσης -που θα πρέπει να οργανωθεί ουσιαστικά και όχι τυπικά- θα τοποθετηθούν συγκεκριμένα οι ειδικοί φορείς, οι ΟΤΑ και τα δημοτικά σχήματα, οι ενώσεις πολιτών κ.λπ. για τις ειδικές ρυθμίσεις που εισάγει το σχέδιο ΠΔ.
Ωστόσο χρειάζεται να επισημανθεί η ασάφεια των σημερινών προτάσεων του ΥΠΕΚΑ σχετικά με δυο κρίσιμες παραμέτρους:
Πρώτο, τίθεται το ζήτημα της ουσιαστικής και άμεσης αντιμετώπισης των υφιστάμενων παρανομιών και υπερβάσεων διαφόρων φορέων και ιδιωτών με καταλογισμούς ευθύνης. Πως θα υπάρξει και θα λειτουργήσει μια αποτελεσματική υπηρεσία κατεδάφισης αυθαιρέτων;
Δεύτερον, υπάρχει το ζήτημα της συνολικής διαχείρισης του Υμηττού στο μέλλον: Από ποιους φορείς και όργανα –τόσο σε μητροπολιτικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο- και με ποιες αρμοδιότητες και πόρους. Ιδιαίτερη σημασία έχει ο μηχανισμός παραχώρησης στον φορέα διαχείρισης εκτάσεων του Πάρκου Γουδή-Ιλισός που σήμερα ελέγχουν φορείς του δημοσίου και ιδιώτες.
Σε κάθε περίπτωση, εκεί… ψηλά στον Υμηττό «παίζονται πολλά» και, ενόψει της θεσμοθέτησης του μελλοντικού καθεστώτος προστασίας, χρειάζεται δράση των πολιτών και εγρήγορση των κοινωνικών φορέων, ώστε να διασφαλιστούν θετικές και δεσμευτικές ρυθμίσεις για την προστασία του βουνού και τη δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου Γουδή-Ιλισός.
Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος