Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/04/2010

Πτώχευση του ομίλου ΑΣΠΙΣ

500 εκατ. ευρώ τζίρο έκανε ο κ. Ψωμιάδης πριν την πτώχευση της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια και των θυγατρικών της.

Αμφισβητείται η ουσιαστική νομιμότητα των κρατικών εγγυήσεων υπέρ των ασφαλισμένων

Συμπληρωματική απάντηση σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή σχετικά με τις διαδικασίες των ασφαλιστικών εταιρειών που πτώχευσαν, έστειλε εξ ονόματος της Κομισιόν ο κ. Μπαρνιέ.

Στην απάντησή της η Κομισιόν, δίνει στοιχεία σχετικά με τα έσοδα του οικονομικού έτους 2008 σε όρους εγγεγραμμένων ασφαλίστρων κατά ζημιών, τα οποία για τις εταιρείες του κ. Ψωμιάδη αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος μάλιστα, ο κ. Μπαρνιέ, στις θυγατρικές εταιρείες του ομίλου ΑΣΠΙΣ είπε ότι «Οι ασφαλιστικές εταιρείες Γ.Η. ΣΚΟΥΡΤΗΣ Ανώνυμη Εταιρεία Γενικών Ασφαλειών, ΓΕΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων, ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων και ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Ανώνυμη Εταιρεία Ασφαλίσεων Ζημιών δραστηριοποιούνταν αποκλειστικά στους κλάδους ασφάλισης κατά ζημιών. Η κύρια ασφαλιστική δραστηριότητα ήταν η ασφάλιση της αστικής ευθύνης για τα ατυχήματα που προκαλούνται από τη χρήση χερσαίων αυτοκινήτων οχημάτων (motor third party liability). Η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Ανώνυμη Εταιρεία Γενικών Ασφαλειών ασκούσε δραστηριότητες στους κλάδους ασφάλισης ζωής και ασφάλισης κατά ζημιών, προσφέροντας ειδικότερα ασφαλιστικά προϊόντα του κλάδου ζωής, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που συνδέονται με επενδύσεις (unit-linked insurance contracts)».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης:

«Συμπληρωματική απάντηση του κ. Barnier εξ ονόματος της Επιτροπής

Όπως ανέφερε η Επιτροπή στην απάντησή της στις 17 Νοεμβρίου 2009, τα ζητήματα που ήγειρε το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου στο σημείο 1 και στην πρώτη πρόταση του σημείου 2 της ερώτησής του αναφέρονται σε συγκεκριμένα περιστατικά στην Ελλάδα, όπως και σε λεπτομέρειες της ελληνικής νομοθεσίας. Η Επιτροπή επικοινώνησε με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να λάβει τις σχετικές πληροφορίες.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες Γ.Η. ΣΚΟΥΡΤΗΣ Ανώνυμη Εταιρεία Γενικών Ασφαλειών, ΓΕΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων, ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων και ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Ανώνυμη Εταιρεία Ασφαλίσεων Ζημιών δραστηριοποιούνταν αποκλειστικά στους κλάδους ασφάλισης κατά ζημιών. Η κύρια ασφαλιστική δραστηριότητα ήταν η ασφάλιση της αστικής ευθύνης για τα ατυχήματα που προκαλούνται από τη χρήση χερσαίων αυτοκινήτων οχημάτων (motor third party liability). Η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Ανώνυμη Εταιρεία Γενικών Ασφαλειών ασκούσε δραστηριότητες στους κλάδους ασφάλισης ζωής και ασφάλισης κατά ζημιών, προσφέροντας ειδικότερα ασφαλιστικά προϊόντα του κλάδου ζωής, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που συνδέονται με επενδύσεις (unit-linked insurance contracts).

Σε όρους εγγεγραμμένων ασφαλίστρων κατά το οικονομικό έτος 2008, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν τα ακόλουθα έσοδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή:

Ασφαλιστική Επιχείρηση Εγγεγραμμένα ασφάλιστρα κατά ζημιών, οικονομικό έτος 2008 (εκατομμύρια ευρώ) Μερίδιο αγοράς ασφαλίσεων κατά ζημιών, οικονομικό έτος 2008
Γ.Η. ΣΚΟΥΡΤΗΣ Ανώνυμη Εταιρεία Γενικών Ασφαλειών 10,28 0,37 %
ΓΕΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων 29,75 1,06 %
ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων 122,84 4,37 %
ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Ανώνυμη Εταιρεία Ασφαλίσεων Ζημιών 123,99 4,41 %
ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Ανώνυμη Εταιρεία Γενικών Ασφαλειών 5,2 0,18 %
     
Ασφαλιστική Επιχείρηση Εγγεγραμμένα ασφάλιστρα κλάδου ζωής, οικονομικό έτος 2008 (εκατομμύρια ευρώ) Μερίδιο αγοράς ασφαλίσεων ζωής, οικονομικό έτος 2008
ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Ανώνυμη Εταιρεία Γενικών Ασφαλειών 205,43 8,21 %

2. Όσον αφορά τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής σε περίπτωση πτώχευσης της οικείας ασφαλιστικής εταιρείας, φαίνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν από τις ελληνικές αρχές, το ελληνικό Δημόσιο δύναται να χορηγήσει υπό προϋποθέσεις εγγύηση υπέρ του αναδόχου του ασφαλιστικού χαρτοφυλακίου ζωής ή, σε περίπτωση απουσίας τέτοιου αναδόχου, εγγύηση απευθείας υπέρ των ασφαλισμένων. Η διάταξη αυτή δεν έχει ενεργοποιηθεί έως σήμερα, ενώ αμφισβητείται η ουσιαστική νομιμότητά της. Για τις ασφαλίσεις κατά ζημιών δεν υπάρχει σχετική πρόνοια.

Όσον αφορά τα ζητήματα που ήγειρε το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου στη δεύτερη πρόταση του σημείου 2 και στα σημεία 3 και 4, παραπέμπουμε στα στοιχεία που παρέχονται στην απάντηση στη γραπτή ερώτηση E-4700/09 της 17ης Νοεμβρίου 2009».

To Γραφείο Τύπου