Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/09/2004

Συνάντηση του Ν.Κωνσταντόπουλου με το Προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία του κόμματος με το Προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας,

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

κ.ΜΠΡΑΤΗΣ (Πρόεδρος της ΔΟΕ): Ζητήσαμε ως Ομοσπονδία να έχουμε συνάντηση με τα πολιτικά κόμματα προκειμένου να αναπτύξουμε τις απόψεις μας για όλα τα θέματα που αφορούν τη δημόσια εκπαίδευση.
Σήμερα ο Συνασπισμός και ο Πρόεδρός του ανταποκρίθηκαν σ΄ αυτό το κάλεσμά μας πρώτοι και θέσαμε βεβαίως τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η δημόσια εκπαίδευση, ξεκινώντας από το ζήτημα αυτών των ημερών, το αυτονόητο δηλαδή, τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στα σχολεία και που δυστυχώς ακόμα δεν έχουν καλυφθεί, και είναι χιλιάδες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Συζητήσαμε για το ζήτημα της υποχρηματοδότησης της παιδείας, που είναι επίσης το υπ΄ αριθμ. ένα ζήτημα για μας, γιατί από κει ξεκινούν όλα. Το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, της επιμόρφωσης και όλα τα άλλα προβλήματα που αφορούν την πρωτοβάθμια κπαίδευση.
Επισημάναμε ότι με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας διάλογος και δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση στα αιτήματά μας.
Θέλω να πω ότι από την πλευρά του Προέδρου είχαμε την αμέριστη συμπαράστασή του, όπως και τις άλλες φορές, στα αιτήματα που διατυπώσαμε.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Φτάσαμε στο 2004 και δεν έχουμε καταφέρει το αυτονόητο. Να ανοίγουν τα σχολεία και να μην υπάρχουν ελλείψεις, κενά και προβλήματα. Ακόμα και με την ημέρα έναρξης του σχολικού έτους ανακοινώνονται διορισμοί από το Υπουργείο, αλλά και μετά απ΄ αυτούς τους διορισμούς της τελευταίας ώρας, υπάρχουν 3000 κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Είναι φανερό ότι με τέτοιες λογικές δεν αντιμετωπίζονται τα χρόνια προβλήματα της παιδείας και της εκπαίδευσης, που έχουν δημιουργηθεί ακριβώς γιατί έχει επιλεγεί λαθεμένη πολιτική.
Η παιδεία στα λόγια είναι προτεραιότητα, αλλά στην πράξη η παιδεία εξακολουθεί και παραμένει φτωχός συγγενής. Μεγάλα λόγια καταναλώνονται για την κοινωνία της γνώσης και της πληροφορίας, αλλά στην πράξη επικρατούν λογικές διαρκούς υποχρηματοδότησης της παιδείας.
Για μας ισοδυναμεί με εθνικό και κοινωνικό έγκλημα να χορηγούνται δαπάνες για την παιδεία, την έρευνα και τον πολιτισμό αυτού του χαμηλού επιπέδου, που επί σειρά ετών χορηγούνται.
Θα ήθελα να επισημάνω προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ότι καμιά αρχή αξιοκρατίας, αξιοπιστίας και εξέλιξης στην παιδεία δεν μπορεί να προωθείται και να δικαιώνεται με προσωπικούς και κομματικούς χειρισμούς. Ο διάλογος για την παιδεία πρέπει να είναι και επιστημονικός, κοινωνικός και πολιτικός και δεν μπορεί να υιοθετούνται πρακτικές που στην ουσία συνεχίζουν από κει που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνητικές πολιτικές.Σήμερα η παιδεία είναι ο μεγάλος ασθενής. Δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα της χώρας.

To Γραφείο Τύπου