Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/04/2010

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του Ν.Τσούκαλη για την ανασυγκρότηση Αχαϊας και Ηλείας

Μέσα στο Μάιο το σχέδιο ανασυγκρότησης, αλλά στα πλαίσια του ΕΣΠΑ.

Στις καλένδες η δέσμευση για Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

Το θέμα υλοποίησης της δέσμευσης για την εκπόνηση ενός ειδικού προγράμματος ανασυγκρότησης των νομών Αχαΐας και Ηλείας έφερε με επίκαιρη ερώτησή του στη βουλή, ο βουλευτής Αχαΐας  του ΣΥΡΙΖΑ  Νίκος Τσούκαλης. Το αίτημα των φορέων αλλά και των τοπικών εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ (πριν τις εκλογές) αφορούσε ένα Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ανεξάρτητο από τα ΠΕΠ των πλαισίων στήριξης με διακριτό φορέα διαχείρισης και με συγκεκριμένες δράσεις και στόχους.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Υφυπουργός Οικονομίας κ. Αρναουτάκης ανέφερε ότι

η Κυβέρνηση  έχει ξεκινήσει από το Φεβρουάριο του 2010 τη διαδικασία επικαιροποίησης της πρότασης νόμου «Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Πυρόπληκτων Περιοχών και Δομές Διαχείρισης», την οποία είχε υποβάλει και ως αντιπολίτευση αμέσως μετά τις πυρκαγιές του 2007. Το συντονισμό της συλλογικής προσπάθειας, επαναπρογραμματισμού της ανάπτυξης των πυρόπληκτων νομών, ανέλαβε το γραφείο της αντιπροεδρίας στο πλαίσιο λειτουργίας του οποίου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις ειδικής ομάδας εργασίας, που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό.

Η πρόταση νόμου, περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις για τις πληγείσες περιοχές με γνώμονα την αποκατάσταση, την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη. Στη διαμορφωθείσα πρόταση νόμου, ελήφθη ειδική μέριμνα για διεύρυνση των δυνητικών πηγών χρηματοδότησης, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των πόρων από τα χρηματοδοτικά μέσα και ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και προβλέπεται η δυνατότητα συνέργειας και συμβατότητας του προγράμματος με τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, του οποίου η αναθεώρηση θα εξεταστεί τον επόμενο χρόνο.

Ο κ. Υφυπουργός καταλήγοντας ανέφερε ότι  «το σχέδιο πιστεύω μέσα στο Μάιο θα είναι έτοιμο, ούτως ώστε να έρθει για διαβούλευση και να εγκριθεί και να γίνει νόμος. Και χρειάζονται πραγματικά, ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα και οι δυο νομοί, γιατί στο σχέδιο νόμου είναι και οι δύο νομοί, και θεωρούμε ότι μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αλλά, μέσα και από ανταγωνιστικά προγράμματα, θα μπορέσουμε να δώσουμε την τόνωση και την ανάπτυξη στις δυο περιοχές που τόσο έχουν ανάγκη».

Ο κ. Τσούκαλης, στην τοποθέτησή του ανέφερε πως «μετά το σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008, υπήρξε σαφέστατη δέσμευση όλων των πολιτικών αρχηγών για την εκπόνηση ενός ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου ανασυγκρότησης των δύο νομών οι οποίοι επλήγησαν ανεπανόρθωτα από τις δύο πιο καταστρεπτικές φυσικές καταστροφές.  Αυτό δεν έχει συμβεί. Το σχέδιο που αιτούμαστε ήταν το ίδιο ακριβώς που έχετε εκπονήσει για τον Πειραιά, με ίδια αιτιολογική βάση, με ξεχωριστό φορέα διαχείρισης, ξεχωριστά κονδύλια, διακριτά από το ΕΣΠΑ και από τα περιφερειακά προγράμματα».

Καταλήγοντας ο κ. Τσούκαλης επεσήμανε πως ένα τέτοιο σημαντικό θέμα έχει «καταχωνιαστεί» από τους τοπικούς φορείς  αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Μέχρι και τις εκλογές του Οκτωβρίου, όλοι οι φορείς οι τοπικοί της Αχαΐας και της Ηλείας πραγματικά είχαν αναγάγει το αίτημα αυτό ως κορυφαίο. Οι επισκέψεις, πιέσεις και οι καταγγελίες προς την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν καθημερινό φαινόμενο. Αλήθεια, αναρωτιέμαι και εγώ και άλλοι στην Αχαΐα και στην Ηλεία, γιατί το θέμα αυτό έχει καταχωνιαστεί μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου;

Γιατί δεν είναι ψηλά στην ατζέντα των πολιτικών της Αχαΐας;  Ο νοών νοείτω.