Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
29/04/2010

Σκανδαλώδης λειτουργία λατομείου στην θέση Κεραμιδέζα Δήμου Μάνδρας

Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Τα λατομεία «ΧΑΛΥΨ» είναι η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής αδρανών υλικών στην Ελλάδα με ετήσια παραγωγή μεγαλύτερη των 20.000.000 τόνων προϊόντων για άμεση εφαρμογή στην παραγωγή σκυροδέματος, ασφαλτικού, τσιμέντου, ασβεστόλιθου, και άλλων προϊόντων. Τα λατομεία λειτουργούν σε έκταση 1.500 στρεμμάτων περίπου, σε απόσταση μικρότερη των 5 χιλιομέτρων από την πόλη της Μάνδρας. Η λειτουργία τους μέσα στο δάσος, στην θέση Κεραμιδέζα, αποτελεί ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος της Δυτικής Αττικής και ένα σκάνδαλο από αυτά που οδήγησαν την χώρα μας στην σημερινή εικόνα σήψης και παρακμής.

Χαρακτηριστική στιγμή της διαδρομής του λατομείου  είναι η έναρξη λειτουργίας του το 1982. Το 1993 όταν οι ιδιοκτήτες ζήτησαν άδεια εκμετάλλευσης 207 στρεμμάτων δάσους για δύο χρόνια. Το υπουργείο Γεωργίας, υπερθεματίζοντας, έδωσε άδεια για αποκατάσταση 500 στρεμμάτων. Τα 500 στρέμματα όμως δεν είχαν λατομευτεί. Έτσι η εταιρία αποφάσισε πρώτα να λατομεύσει τα 500 στρέμματα και ύστερα να τα αποκαταστήσει (πράγμα που ποτέ δεν έγινε).

Και με αυτή τη μέθοδο των διαρκών αδειών για, δήθεν, αποκατάσταση από τα 200 στρέμματα της δεκαετίας του 80, έχουμε φτάσει στα 1.500 σήμερα.

Το λατομείο εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο της χώρας, εφοδιάζοντας με αδρανή υλικά το τσιμεντάδικο «ΧΑΛΥΨ» στον  Ασπρόπυργο (το 1/10 της συνολικής παραγωγής), τις οικοδομές και τα μεγάλα έργα όλης της χώρας, ακόμα και χώρες της Μεσογείου.

Δυστυχώς αυτή η εξόρυξη συνεπάγεται την καταστροφή του φυσικού χώρου που δημιουργήθηκε στη διαδρομή εκατομμυρίων χρόνων και αποτελεί το μοναδικό τοπίο της Αττικής Γης. Ό,τι καταστρέφεται με αυτόν τον τρόπο χάνεται για πάντα, μαζί με το φυσικό κάλλος και την ιστορία που το συνοδεύει. Ακόμα και αν γίνει αποκατάσταση, (πράγμα αμφίβολο) το αποτέλεσμα δε θα έχει καμία σχέση με ό,τι υπήρχε προηγουμένως.

Η ύπαρξη του λατομείου έχει στηριχτεί σε σωρεία χαριστικών πράξεων και μεθοδεύσεων όλων των βαθμίδων της διοίκησης, αφού βρίσκεται σε δασική έκταση και ο παράνομος πολλαπλασιασμός των ορίων του έγινε με την ανοχή τόσο της Νομαρχίας όσο και των αρμόδιων δασικών και άλλων υπηρεσιών.

Ο Δήμος Μάνδρας, στα όρια του οποίου υπάγεται η εν λόγω έκταση, όπως και πλειάδα αυτοδιοικητικών και κοινωνικών φορέων της Δυτικής Αττικής έχουν επανειλημμένα εκφράσει την κατηγορηματική τους αντίθεση στην λειτουργία του.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

•    Με ποιες πρωτοβουλίες θα παύσει άμεσα η λειτουργία των λατομείων «ΧΑΛΥΨ»  στο δασικό χώρο στην Κεραμιδέζα Δήμου Μάνδρας;

•    Με ποιόν τρόπο θα εξασφαλιστεί η, κατά το δυνατόν, άρτια αποκατάσταση του περιβάλλοντος στο λατομείο;

•    Με ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα προστατευθεί το πολύπαθο δασικό περιβάλλον της χώρας από την λειτουργία παράνομων ή , δήθεν, νόμιμων λατομείων και άλλων καταστροφικών ανθρώπινων δραστηριοτήτων;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ