Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/05/2010

Προστασία της δημόσιας περιουσίας

Eρώτηση Αλ.Τσίπρα, Γρ.Ψαριανού προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής - Οικονομικών

Αυτή την περίοδο βρίσκεται  σε εξέλιξη το νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης που περιλαμβάνει 107 δήμους και κοινότητες σε όλη τη χώρα και πιο συγκεκριμένα όλες τις πρωτεύουσες όλων των νομών και όλες τις ΟΤΑ των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, δηλαδή περιοχές όπου οι καταπατητές προσπαθούν με κάθε τρόπο να ιδιοποιηθούν δημόσια περιουσία. Εκτιμάται ότι σʼ αυτές τις περιοχές υπάρχουν περί τα 100.000 καταπατημένα κτήματα συνολικής έκτασης 3.500.000 στρεμμάτων. Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και γενικά όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν δείχνουν ανάλογο ενδιαφέρον να εμπλακούν στη διαδικασία κτηματογράφησης. Από την άλλη πλευρά, το ΥΠΕΚΑ και η «Κτηματολόγιο Α.Ε.» δεν είναι διατεθειμένοι να εμπλέξουν τις Δασικές Υπηρεσίες, αφού ήδη εκτελούν το έργο της οριοθέτησης των δασών και κατάρτισης των δασικών χαρτών, παρακάμπτοντάς τις.

Άλλωστε, στα σενάρια αντιμετώπισης της  δημοσιονομικής κρίσης εντάσσει η  κυβέρνηση και τη δυνατότητα εκποίησης δημόσιας περιουσίας.

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στις περιπτώσεις προσφυγών στα δικαστήρια. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της  Σκύρου, για την οποία  διεξάγεται αυτές τις  ημέρες από την Εισαγγελία Εφετών σχετική προκαταρκτική εξέταση: Με τις  αρ. 123/94 και 124/94 αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας, η Ι. Μ. Μεγίστης Λαύρας αναγνωρίστηκε δικαιούχος αποζημίωσης για την απαλλοτρίωση από το Πολεμικό Ναυτικό 1.935 στρεμμάτων στη Σκύρο, εκτάσεων που, σύμφωνα με το αρ. ΕΠ1/16-2-1994 έγγραφο του Δασαρχείου Αλιβερίου, είναι δασικού χαρακτήρα και ως τέτοιες ανήκουν στο Δημόσιο και αυτό τις διαχειρίζεται.

Στο σκεπτικό και των δύο παραπάνω αποφάσεων όχι μόνο δεν υπάρχει καμιά αναφορά στο έγγραφο του καθʼ ύλην αρμοδίου Δασαρχείου, αλλά και είναι χαρακτηριστική η αναφορά στην ανύπαρκτη από πλευράς του Δημοσίου υπεράσπιση της  περιουσίας του: «Στην προκειμένη υπόθεση το Ελληνικό Δημόσιο με δήλωσή του που καταχωρίσθηκε στα ταυτάριθμα με την παρούσα δίκη πρακτικά, δήλωσε ότι δεν διεκδικεί δικαιώματα επί της απαλλοτριωθείσας εκτάσεως, αλλά επιφυλάσσεται παντός δικαιώματος επʼ αυτής» και πιο κάτω: «Μάλιστα, πέραν του ότι η επιφύλαξη που διατηρήθηκε είναι εντελώς αόριστη, δεν ενισχύεται με κανένα άλλο έγγραφο στοιχείο των Υπηρεσιών του Δημοσίου, από το οποίο να πιθανολογούνται και μάλιστα σφόδρα, τα τυχόν στο μέλλον, άλλωστε σύμφωνα με τη δήλωση, δικαιώματά του στην απαλλοτριωθείσα έκταση».

Κατόπιν αυτών, κλήθηκε το Πολεμικό Ναυτικό, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο, να καταβάλει στην Ι. Μ. Μεγίστης Λαύρας το εξωπραγματικό ποσό των 7,5 δις. Δραχμών για να επανακτήσει αυτά που του ανήκαν. Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι οι αποφάσεις αυτές αποτέλεσαν το εφαλτήριο για την αναγνώριση κυριότητας σε όλο το νότιο τμήμα όλες Σκύρου, δηλαδή σε 38.000 στρέμματα, η αξία των οποίων, όπως αναφέρει στην αγωγή της η Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας, υπολογίζεται στα 38 δις. Δραχμές. Και βέβαια, όλα τα παραπάνω καλύφθηκαν εκ των υστέρων και νομοθετικά με την προσθήκη, την ύστατη στιγμή, σχετικής τροπολογίας στον Ν. 3208/03 «περί δασών» του ΠΑΣΟΚ.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1.    Θα ανακληθούν όλες οι σχετικές αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις αναγνώρισης κυριότητας;

2.    Σκοπεύετε να  αποσύρετε το άρθρο 15 του Ν. 3208/03 που επιτρέπει τέτοιες παραχωρήσεις, αφού έχει αποδειχθεί σε αρκετές περιπτώσεις (Μονή Βατοπεδίου, Μονή Τοπλού και τώρα Μονή Μεγίστης Λαύρας) ότι όχι μόνο δεν προστατεύει  το Δημόσιο συμφέρον, αλλά αντιθέτως το υπονομεύει;

3.    Θα υπερασπιστείτε το τεκμήριο κυριότητας των δημοσίου και δασικού χαρακτήρα εδαφών που κτηματογραφούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ

Γ.ΨΑΡΙΑΝΟΣ