- Για την κριτική που ασκούν στα κόμματα της Αριστεράς για την απουσία τους από τη χθεσινή συνάντηση υπό τον κ.Παπούλια.
Θεωρώ ότι ήταν μια πάρα πολύ σωστή επιλογή. Εναγωνίως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου προσωπικά αναζητούσε τις τελευταίες μέρες μια επικοινωνιακή εικόνα, στη λογική ότι τα μέτρα πέρασαν, τελείωσε το θέμα και τώρα πρέπει να δείξουμε πόσο υπεύθυνος είναι ο πολιτικός κόσμος. Εμείς σʼ αυτή την επικοινωνιακή εικόνα ούτε θα μπορούσαμε να μπούμε ούτε και θα μπούμε. Αυτό είναι το πρώτο σημείο και το δεύτερο είναι ότι η ιστορία με τα «μέτρα» δεν τελείωσε. Τώρα αρχίζουν οι αγώνες σε σχέση με την ανατροπή αυτών των μέτρων. Με το νέο ασφαλιστικό και νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά στη μητέρα των μαχών υπεράσπισης κατακτήσεων δεκαετιών και υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων. Άρα, αυτή είναι η δική μας λογική.
- Για την συζήτηση που έγινε για τον πυρήνα του πολιτικού συστήματος, την βουλευτική ασυλία, τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, το πόθεν έσχες. Γιατί να είναι απούσα η Αριστερά από μια τέτοια συζήτηση;
Θα θυμάστε ότι παρόμοια συζήτηση έχει ξαναγίνει και απλώς επαναλαμβάνεται και υπάρχουν από παλιά δημόσιες εκφωνήσεις. Να σας θυμίσω και τα 84 μέτρα που ανακοίνωσε το Δεκέμβρη ο πρωθυπουργός και στην πράξη δεν έγινε τίποτα. Πάνω σʼ αυτά τα ζητήματα πολύ έγκαιρα η Αριστερά έχει μιλήσει. Θυμόσαστε ότι για το νόμο περί ευθύνης υπουργών έχουμε μιλήσει και έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και μάλιστα για το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ήδη από την προηγούμενη βουλή. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο για την κυβέρνηση. Αυτά είναι λόγια και σημασία έχουν οι πράξεις. Και οι πράξεις φανερώνουν ότι την Παρασκευή έγινε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Ανατέθηκαν στον υπουργό Οικονομικών δυνατότητες και αρμοδιότητες που υπερβαίνουν και το θεσμικό του ρόλο και ουσιαστικά αφαιρέθηκαν σημαντικές αρμοδιότητες από την ίδια τη βουλή. Στους όποιους προβληματισμούς μπορεί και να υπήρχαν στο χώρο της Αριστεράς και στο χώρο του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ περί συμμετοχής στο Συμβούλιο Αρχηγών, αφαίρεσε και το τελευταίο φύλλο συκής. Με ρωτάτε εάν αυτό περιθωριοποιεί την Αριστερά, όμως η κριτική που δεχόμαστε ήταν αναμενόμενη και την αντικρούουμε. Η Αριστερά που αναζητά τον εαυτό της μόνο στα τηλεοπτικά παράθυρα θα αυτοπεριθωριοποιηθεί. Η Αριστερά πρέπει να αναζητά τον εαυτό της σε σχέση με τους αγώνες υπεράσπισης της κοινωνίας.
- Δεν θα ήταν μια καλή ευκαιρία στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών να θέσει η Αριστερά με τον πιο επίσημο τρόπο αυτά που έχει θέσει εδώ και πολύ καιρό;
Αυτή τη στιγμή, κάθε πράγμα έχει τη σημασία του. Και το γεγονός ότι επιλέξαμε να μην πάμε σε αυτή τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών έχει και συμβολική και ουσιαστική σημασία. Αυτά τα ζητήματα, τα θέσαμε και όλο το προηγούμενο διάστημα, τα θέσαμε και με την χθεσινή συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα σταματήσουμε να τα θέτουμε. Δεν μπορούμε όμως να υπηρετήσουμε και σε καμιά περίπτωση δεν θα εξυπηρετήσουμε την επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης. Για όλα αυτά τα σοβαρά ζητήματα και στη βουλή και την κοινωνία αλλά και σε μια πραγματικά σοβαρή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν θα κουραστούμε να τα θέτουμε.
- Καταγράφονται ενστάσεις από την Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ ότι η Αριστερά με την απουσία της αυτοεκτοπίζεται στο περιθώριο της πολιτικής ζωής.
Η δική μου άποψη είναι ότι με τέτοιου είδους κινήσεις, όχι απλώς δεν αυτοεκτοπίζεται στο περιθώριο αλλά μπαίνει στο κέντρο των γεγονότων και δημιουργεί γεγονότα. Στο τελευταίο χρονικό διάστημα είχαμε σημαντικές κινήσεις. Την επιστολή του Προέδρου του ΣΥΝ προς τα άλλα αριστερά κόμματα για κοινό εορτασμό της πρωτομαγιάς, η αλληλέγγυα υπεράσπιση ενάντια στις χυδαίες και προβοκατόρικες αιτιάσεις ενάντια στο ΚΚΕ και την συγκεκριμένη στάση σε σχέση με τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Νομίζω ότι μʼ αυτό τον τρόπο μπαίνουμε στο κέντρο της πολιτικής ζωής και δεν αυτοπεριθωριοποιούμαστε. Διότι η δική μας διαδικασία δεν αφορά μόνο μια συζήτηση αλλά και μια συγκεκριμένη στάση. Η στάση της Αριστεράς και από αγωνιστική πλευρά και από πολιτική πλευρά ήταν η ενδεδειγμένη.
- Θα σας αντιτείνει κάποιος ότι και ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ όταν πήγε στην προηγούμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών τον Δεκέμβρη, συμμετείχε και αυτός στο επικοινωνιακό παιχνίδι.
Κάθε συνάντηση δεν είναι ίδια. Θυμηθείτε την προηγούμενη συνάντηση με τον κ.Παπανδρέου που ήταν για τα ζητήματα της διαφθοράς και βγήκε ο κ.Παπανδρέου μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και ανακοίνωσε ειλημμένα μέτρα. Αυτή η εμπειρία δεν μας κάνει σοφότερους; Εμείς κάνουμε μια πολύ σημαντική κίνηση που έχει να κάνει με τα μέτρα και με το τώρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαξιώνουμε τον άτυπο θεσμό διότι περί άτυπου θεσμού πρόκειται ή ότι δεν σεβόμαστε αυτή τη διαδικασία. Ήταν όμως συγκεκριμένη επιλογή, σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή κα είχε να κάνει και με την στάση της κυβέρνησης, με τις επιδιώξεις της και με τα μέτρα που ισοπεδώνουν κοινωνικές και εργασιακές κατακτήσεις.
- Έχετε αυτό το διάστημα ένα βαρύ πρόγραμμα κινητοποιήσεων. Τι θέλετε να πετύχετε με όλες αυτές τις συγκεντρώσεις;
Καταρχήν, η κοινωνία έχει αγώνες και θα προσκαλούσα σήμερα το απόγευμα μπροστά στη Marfin όλο τον κόσμο στην πρωτοβουλία που έχουν πάρει τα συνδικάτα και σε σχέση με τα μέτρα αλλά και σε σχέση με τη βία που έχει δυο εκφράσεις, την κρατική βία που αφορά την κοινωνία αλλά και την τυφλή βία η οποία χρεοκόπησε και ως ιδεολογία και ως πρακτική και έδωσε άπλετο πεδίο σε αντιλαϊκές πρακτικές. Εμείς επιδιώκουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο γνωστή τη δική μας πρόταση. Επιμένουμε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης δεν είναι μονόδρομος. Ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ έγκαιρα υπέβαλλε προτάσεις που εάν είχαν εφαρμοστεί δεν θα έφτανε η χώρα σʼ αυτή την αυτοπαγίδευσή της από το χρέος, όπως το χειρίζεται η κυβέρνηση.
- Ασκείται έντονη κριτική στο πολιτικό σύστημα και εάν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Καταγράφουμε και ενστάσεις και από τον κ. Δασκαλόπουλο, τον Πρόεδρο του ΣΕΒ που μίλησε για χρεοκοπία του κράτους της μεταπολίτευσης. Πως σας ακούγονται αυτές οι ενστάσεις;
Είναι καθήκον της Αριστεράς να υπερασπίζεται και τις αρχές της δημοκρατίας και τη δημοκρατία στην πράξη. Σήμερα, σε αντίθετη κατεύθυνση υπάρχουν δυνάμεις που έχουν να κάνουν και με πολιτικούς κύκλους και με οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να απαξιώσουν τις δημοκρατικές κατακτήσεις που μέχρι τώρα έχει ο λαός. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι σʼ αυτή τη διαδικασία και τη φθορά του πολιτικού συστήματος. Μέσα σʼ αυτό το νέο πεδίο, το τέλος της μεταπολίτευσης και σε μια νέα χρονική περίοδο, θα προσπαθήσουμε να αναδειχθούμε σε πρωταγωνιστές της υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων αλλά και της υπεράσπισης των βασικών δημοκρατικών αρχών και της διεύρυνσής τους. Νομίζω ότι ο δρόμος διεξόδου βρίσκεται στη διεύρυνση της δημοκρατίας και της συμμετοχής και όχι στην περιστολή της.
- Υπάρχει χώρος για συζήτηση με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είτε προβληματίζονται είτε έχουν ήδη εκδηλώσει την διαφοροποίησή τους από την κεντρική κυβερνητική γραμμή;
Υπάρχει χώρος για συζήτηση και κοινή δράση με όλο τον κόσμο που ψήφισε ΠΑΣΟΚ. Αν ακούσουν αυτό τον κόσμο και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και σʼ αυτή την κατεύθυνση κινηθούν, βεβαίως και είμαστε ανοιχτοί για συζήτηση.
To Γραφείο Τύπου