Το πρόβλημα της υποστελέχωσης και υπολειτουργίας των Επιθεωρήσεων Εργασίας και των Κέντρων Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου συζητήθηκε στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης.
Αναφερόμενος στο θέμα ο Υπουργός Α. Λοβέρδος δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά αρνητικά στη λειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), καθόσον παρέλαβε έναν ελεγκτικό μηχανισμό αρνητικό και μη αποτελεσματικό. Υπάρχουν Επιθεωρήσεις που λειτουργούν ακόμη και με ένα άτομο, οι δε πρόσφατες αποχωρήσεις υπαλλήλων αποδυναμώνουν τη λειτουργία του ΣΕΠΕ, η δε υποστελέχωση σχεδιάζεται να αντιμετωπιστεί με μετατάξεις – μετακινήσεις υπαλλήλων από άλλους οργανισμούς, λόγω του περιορισμού για νέες προσλήψεις.
Απαντώντας ο Φ. Κουβέλης επεσήμανε ότι οι υπάρχουσες και οι επερχόμενες αλλαγές που αποσαθρώνουν τις εργασιακές σχέσεις απαιτούν την ύπαρξη ενός αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού, ο οποίος πρέπει άμεσα να στελεχωθεί. Ο Φ. Κουβέλης δήλωσε ότι:
«Τα όσα είπατε δικαιολογούν απόλυτα όχι μόνο την ανησυχία, αλλά τη βεβαιότητα ότι ο εργασιακός χώρος και με τις μεταβολές που έχουν επέλθει αλλά και με εκείνες που προωθούνται και που στην κυριολεξία θα αποσαθρώσουν σε πολλές περιπτώσεις εργασιακά δικαιώματα, με την απουσία του ΣΕΠΕ διαμορφώνουν ένα ζοφερό τοπίο. Από το έτος 2003 δεν λειτουργούν τα Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου, τα γνωστά ΚΕΠΕΚ. Είχε αποφασιστεί η ίδρυση επτά ΚΕΠΕΚ προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα κινδύνου στην εργασία και από το έτος 2003 δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.
Υπήρξε ο ν. 3762/2009 με τον οποίο συνεστήθησαν μία νέα διεύθυνση και έξι νέα τμήματα στις υπηρεσίες κοινωνικής επιθεώρησης. Και που; Σε κρίσιμους εργασιακούς χώρους ανά περιοχή. Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης στην Ορεστιάδα, Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Σχηματαρίου, όπου εκεί έχουμε πάρα πολλές βιομηχανίες με γνωστές συνθήκες εργασίας και πολλές φορές με γνωστές επίσης τις παραβάσεις που σημειώνονται αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα. Δεν υπάρχει τμήμα κοινωνικής επιθεώρησης στη Θέρμη του Ν. Θεσσαλονίκης όπου και εκεί έχουμε αρκετά μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και βιομηχανιών. Δεν έχουμε τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης στο Μαρούσι, αλλά ούτε και στο Αιγάλεω. Αυτά έχουν αποφασιστεί από το έτος 2009. Δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι τώρα.
Η μεγάλη ανησυχία αναφέρεται κυρίως στα Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου. Σας άκουσα ότι τουλάχιστον αυτό που βλέπετε ως δυνατότητα μιας λύσης με τη μετακίνηση κάποιων υπαλλήλων από άλλους χώρους του δημοσίου στο ΣΕΠΕ να το κάνετε γρήγορα. Η ενίσχυση και η αναβάθμιση της λειτουργίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας».