Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής ο κ. Κουβέλης για τρία λεπτά.
ΦΩΤΙΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, τα όσα είπατε λίγο πριν δικαιολογούν απόλυτα όχι μόνο την ανησυχία, αλλά τη βεβαιότητα ότι ο εργασιακός χώρος και με τις μεταβολές που έχουν επέλθει, αλλά και με εκείνες που προωθούνται και που στην κυριολεξία θα αποσαρθρώσουν σε πολλές περιπτώσεις εργασιακά δικαιώματα, με απουσία του ΣΕΠΕ, διαμορφώνουν ένα ζοφερό τοπίο.
Τι να πω περισσότερο εγώ από αυτά που εσείς συνομολογήσατε; Να πω μόνο, κύριε Υπουργέ, ότι από το έτος 2003, για να διαπιστώσετε ότι δεν είναι μόνο υπόθεση του τελευταία επταμήνου, δεν λειτουργούν τα Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου, τα γνωστά ΚΕΠΕΚ. Είχε αποφασιστεί η ίδρυση επτά ΚΕΠΕΚ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα, κύριε Πρόεδρε, αντιμετώπισης του κινδύνου στην εργασία και από το έτος 2003 δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις. Όπως, επίσης υπήρξε ο ν. 3672/2009 με τον οποίο συνεστήθησαν μια νέα Διεύθυνση και έξι νέα τμήματα στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Επιθεώρησης. Που; Σε κρίσιμους εργασιακούς τομείς, κύριε Υπουργέ, ανά περιοχή εννοώ.
Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης στην Ορεστιάδα. Η Ορεστιάδα από την Αλεξανδρούπολη απέχει εκατόν πενήντα χιλιόμετρα περίπου.
Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Σχηματαρίου, όπου εκεί στο Σχηματάρι έχουμε, κύριε Υπουργέ, παρά πολλές βιομηχανίες με γνωστές συνθήκες εργασίας και πολλές φορές με γνωστές επίσης τις παραβάσεις που σημειώνονται αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα.
Δεν υπάρχει Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης στη Θέρμη του Νομού Θεσσαλονίκης, όπου και εκεί έχουμε -το γνωρίζει το παρακαθήμενος Υπουργός ο κ. Μαγκριώτης- αρκετά μεγάλο αριθμός επιχειρήσεων και μικρών και μεσαίων βιομηχανιών.
Βεβαίως δεν έχουμε Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης στο Μαρούσι, αλλά ούτε και στο Αιγάλεω.
Αυτά, κύριε Υπουργέ, έχουν αποφασιστεί από το έτος 2009. Δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι τώρα και κυρίως η μεγάλη ανησυχία αναφέρεται στα ΚΕΠΕΚ, δηλαδή στα Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου.
Σας άκουσα με μέγιστη προσοχή και εκτιμώ την πολιτική σας ειλικρίνεια. Τουλάχιστον αυτό το οποίο βλέπετε ως δυνατότητα μιας λύσης για την μετακίνηση κάποιων υπαλλήλων από τους χώρους στους οποίους αναφερθήκατε προς το ΣΕΠΕ να το κάνετε γρήγορα.
Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες προτεραιότητες, άλλα θεωρώ ότι θα συμφωνήσετε, θα συνομολογήσετε ότι και αυτό αποτελεί άμεση προτεραιότητα, δηλαδή η ενίσχυση και η αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.