Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βʼ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση των τιμών αγαθών και υπηρεσιών.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, κλήθηκε να απαντήσει ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μπόλαρης. Ο Δ. Παπαδημούλης επεσήμανε ότι η ερώτηση απευθύνεται προς την Υπουργό κ. Κατσέλη και ότι στο προεδρικό διάταγμα με τις αρμοδιότητες του κ. Μπόλαρη που εκδόθηκε μόλις στις 6 Μαΐου, δεν αναφέρεται η μείωση των τιμών. Τόνισε εξάλλου: «Επειδή θεωρώ την απουσία της αρμοδίας Υπουργού υποτίμηση της Βουλής, επειδή θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο ο αρμόδιος Υπουργός να κρύβεται και να στέλνει στη θέση του ένα Υφυπουργό, ο οποίος δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί του θέματος, να διαβάσει ένα έτοιμο κείμενο, θα ήθελα παρακαλώ το Προεδρείο να φροντίσει μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο της υποτίμησης της Βουλής και του κοινοβουλευτικού ελέγχου.»
Στην ερώτησή του ο βουλευτής επεσήμανε ότι ο πληθωρισμός σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έφτασε στο 4,8%, παρότι στο μνημόνιο συνεργασίας με το ΔΝΤ και την ΕΕ φέρεται να βρίσκεται στο 1,9%, καθώς και ότι η ύφεση αναμένεται να φτάσει το 4%. Ζητούσε να πληροφορηθεί γιατί δεν έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα μέτρα μείωσης των τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών, υπηρεσιών Δ.Ε.Κ.Ο. και αμοιβών ελευθέρων επαγγελματιών, πώς θα εμποδιστεί η ανεξέλεγκτη κυριαρχία καρτέλ σε είδη πρώτης ανάγκης και η λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα γίνει περισσότερο αποτελεσματική.
Ο κ. Μπόλαρης συμφώνησε με τις επισημάνσεις της ερώτησης, υπογραμμίζοντας ότι «όπως κινείται σήμερα η αγορά, υπάρχει κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού» και ότι «πραγματικά υπάρχουν έντονα φαινόμενα ολιγοπωλιακά και εναρμονισμένων πρακτικών στην ελληνική αγορά, τα οποία δημιουργούν τεράστια προβλήματα.»
Παρέπεμψε στα «δέκα συν ένα μέτρα» τα οποία ανακοίνωσε η κ. Κατσέλη για μείωση των τιμών και στη δευτερολογία του ανέφερε ότι είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να εκσυγχρονίσει το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αναγνωρίζοντας ότι χρειάζεται βελτίωση.
Ο Δ. Παπαδημούλης στην παρέμβασή του τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Πού είναι η μείωση τιμών στις τιμές που καθορίζει το κράτος, στα τιμολόγια των Δ.Ε.Κ.Ο., σε προκαθορισμένες αμοιβές και περιθώρια κέρδους; Πού είναι η ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού; Η Ελλάδα είναι το βασίλειο των καρτέλ. Εσείς όμως, και η αρμόδια Υπουργός, που την βλέπω στις τηλεοράσεις να περιγράφει το φαινόμενο ως τηλεθεάτρια, είστε υπεύθυνοι για να τα καταπολεμήσετε.
Στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Μεγάλη Βρετανία, μπορεί να δει κανείς ανά πάσα στιγμή όλες τις υποθέσεις που εξετάζονται: Σε ποιες υποθέσεις μπήκαν ποινές, πρόστιμα, για ποια παραβίαση του νόμου και τί εισπράχτηκε. Στην Ελλάδα, αν πάει κανείς στο site της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δεν θα βρει στοιχεία μετά το 2008. Και αν δει τα δημοσιευμένα στοιχεία, δεν υπάρχει ούτε μία υπόθεση για θέματα τροφίμων, εκεί που οργιάζει η ακρίβεια. Προσθέστε: Καρτέλ στα τρόφιμα, καρτέλ στη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, καρτέλ στα καύσιμα, καρτέλ στο γάλα, καρτέλ στις τράπεζες. Πού είναι η αντιμονοπωλιακή σας πολιτική;
Η ακρίβεια, ο πληθωρισμός είναι η πιο άγρια μορφή αναδιανομής σε βάρος των ασθενέστερων. Τί κάνετε για να μειωθούν οι τιμές; Τί κάνετε για να σπάσουν τα καρτέλ; Τί κάνετε για να ενεργοποιηθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού; Τί κάνετε για να σταματήσει να μειώνεται το εισόδημα των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων, όχι μόνο μέσω της άγριας εισοδηματικής πολιτικής που έχετε επιβάλει, αλλά και μέσω της ακρίβειας; Η ακρίβεια διαβρώνει και το λαϊκό εισόδημα και την ανταγωνιστικότητα προϊόντων και υπηρεσιών.»