Έχουν περάσει εφτά μήνες μετά την έναρξη ισχύος του νόμου 3801/09 που προβλέπει την αυτοδίκαιη κατάταξη σε οργανικές θέσεις του, εκτός οργανικών θέσεων, προσωπικού αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου και πέντε μήνες μετά την τελευταία μας ερώτηση (Α.Π. 2660/15.12.09) για την οποία δεν έχουμε λάβει ακόμα κάποια απάντηση από την κ. Υπουργό.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. που προέρχονται από το πρώην Ι.ΘΑ.ΒΙ.Κ. τόσο ατομικά με αιτήσεις τους, όσο και συλλογικά με επανειλημμένα γραπτά και προφορικά αιτήματα προς τη διοίκηση του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., τη Γ.Γ.Ε.Τ. και τα συναρμόδια Υπουργεία έχουν ζητήσει να ενταχθούν σε οργανικές θέσεις μέσω των διατάξεων του Ν.3801/09 (παρ.3 και 4 του άρ.12).
Η διοίκηση του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. εξακολουθεί να αρνείται την κατάταξη του παραπάνω προσωπικού σε οργανικές θέσεις, ακόμη και μετά από το υπʼ αρ. ΔΙΠΙΔΔ/Α20/718/ΟΙΚ.6995 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προς το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., που αναφέρει ρητά πως μπορεί να γίνει η κατάταξη σε οργανικές θέσεις πριν από την κατάταξη στους βαθμούς του άρθρου 3 του παραπάνω νόμου.
Δυστυχώς, το όλο πρόβλημα της ένταξης των εργαζομένων του πρώην Ι.ΘΑ.ΒΙ.Κ. στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. ανάγεται στο ότι δεν έγινε ομαλή και υπό ίδιο εργασιακό καθεστώς ένταξή τους με τους εργαζόμενους του πρώην Ε.Κ.Θ.Ε. στο νέο ενιαίο φορέα. Αντίθετα, οι μεν δεύτεροι εντάχθηκαν ως τακτικοί υπάλληλοι, λόγω της προέλευσής τους από Δημοσίου Δικαίου Φορέα, οι δε πρώτοι εντάχθηκαν με μια απροσδιορίστου τύπου, πλην όμως αναγκαστική, εργασιακή σχέση αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου δεύτερης ταχύτητας και με διαρκή αμφισβήτηση και περικοπή από τη διοίκηση του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και αποδοχών που προβλέπονταν στο άρθρο 34, του Π.Δ. 164/03 ίδρυσης του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.
Ήδη αμφισβητούνται τα μισθολογικά κλιμάκια καθώς και η προϋπηρεσία εργαζομένων που προέρχονται από το Ι.ΘΑ.ΒΙ.Κ. ακόμη και στην περίπτωση της καταβολής αποζημίωσης σε εργαζόμενο που συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα για λόγους υγείας.
Η ουσιαστική, οριστική και χωρίς πρόσθετο κόστος επίλυση του παραπάνω ζητήματος εξασφαλίζεται με μία σαφή νομοθετική ρύθμιση, ωστόσο το θέμα της κατάταξης σε οργανικές θέσεις του παραπάνω προσωπικού μπορεί να γίνει άμεσα μέσα από τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος 3801/09.
Επειδή η συνεισφορά του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε στην επιστήμη, στην εκπαίδευση και στην έρευνα είναι τεράστια και θα έπρεπε με κάθε τρόπο να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του και η διασφάλιση αξιοπρεπών εργασιακών συνθηκών
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Για ποιο λόγο η διοίκηση αρνείται μέχρι σήμερα να εκδώσει την προβλεπόμενη διαπιστωτική πράξη για την κατάταξη του προσωπικού του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. που υπηρετεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου εκτός οργανικών θέσεων, είτε σε κενές θέσεις ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας και ειδικότητας με αυτή που ανήκει, είτε σε περίπτωση μη ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις;
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο για την εφαρμογή από τη διοίκηση του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. των παρ.3 και 4, του άρθρ.12, του ν.3801/09;
3. Υπάρχει πρόθεση και με ποιο τρόπο, να λυθεί συνολικά και οριστικά το χρονίζον πρόβλημα ομαλής ένταξης στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. των εργαζομένων που προέρχονται από το πρώην Ι.ΘΑ.ΒΙ.Κ.;
Ο ερωτών Βουλευτής
Κριτσωτάκης Μιχάλης