Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/05/2010

Ομιλία Θ.Λεβέντη στο σχέδιο νόμου «Νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης

Ο κ. Θανάσης Λεβέντης, στην ομιλία του για τον Καλλικράτη τόνισε ότι ανέκαθεν η αριστερά ζητούσε την αποκέντρωση του Κράτους, με μια αυτοδιοίκηση με αυτοτελείς και επαρκείς πόρους και με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη, που προφανώς δεν τα προσφέρει το παρόν νομοσχέδιο.

Έκανε μνεία της αναφοράς του Πρωθυπουργού στο πολυδαίδαλο, άδικο και πελατειακό κράτος, για το οποίο μεγάλες είναι οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και κυβερνητικών παραγόντων μη εξαιρουμένου και του ιδίου. Για αυτό είναι ανακόλουθο να κατηγορείται η Αυτοδιοίκηση και η Αντιπολίτευση ότι δεν στηρίζει τον Καλλικράτη τη στιγμή που η κυβέρνηση τον προωθεί αγνοώντας τις απόψεις και τις προτάσεις τόσο της Αυτοδιοίκησης όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι ο ίδιος ουδέποτε συμμετείχε σε κάποια ανάλογη συζήτηση για την Αττική, ενώ πληροφορήθηκε ότι η μόνη συζήτηση που έγινε για την περιφέρεια εκλογής του ήταν με τους βουλευτές Αττικής του ΠΑΣΟΚ ,που και αυτών μάλιστα οι προτάσεις δεν έγιναν σεβαστές.

Η εσπευσμένη προώθηση του Καλλικράτη στοχεύει πρώτον, στον περιορισμό δαπανών, με τον περιορισμό των αυτοδιοικητικών αρχόντων όλων των βαθμίδων και προπαντός, στη μεγάλη μείωση του αυτοδιοικητικού προσωπικού. Το λιγότερο τριάντα πέντε χιλιάδες άτομα θα απολυθούν και έπεται και συνέχεια. Ένας δεύτερος στόχος, είναι το εκλογικό σύστημα και οι μονοεδρικές περιφέρειες οι οποίες προετοιμάζονται όπως τις έχει διακηρύξει η Κυβέρνηση.

Επιπλέον δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρο ότι οι μεγαλύτεροι δήμοι θα λειτουργήσουν καλύτερα και έχει την εντύπωση ότι θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα θυμίζοντας το παράδειγμα του κ. Αβραμόπουλου που συγκέντρωσε όλες τις φαρμακευτικές και δαπάνες υγείας στο Υπουργείο του και όχι μόνο δεν εξοικονομήθηκαν τα 500 εκ. ευρώ που υποσχόταν αλλά οι δαπάνες αυξήθηκαν.

Τέλος κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε ,παρουσιάζοντας μάλιστα τους αντίστοιχους χάρτες ,στους μη λειτουργικούς και ς τεράστιους σε έκταση δήμους που δημιουργούνται στην Αττική, το νέο δήμο Ωρωπού με έκταση κοντά στα 500χιλ. στρέμματα και το νέο δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας με 450χιλ. στρέμματα. Μάλιστα ο νέος δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας περιλαμβάνει και τους ορεινούς δήμους Βιλλίων , Ερυθρών και την κοινότητα Οινόης που θα μπορούσαν όπως και σε άλλα μέρη της Ελλάδας να είχαν μια διαφορετική αντιμετώπιση.

Το προεκλογικό σύνθημα της κυβέρνησης κοντά στον πολίτη για τον πολίτη,  σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.