Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/05/2010

Αδυνατούν να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις του ΕΑΚ Λάρισας

Ερώτηση Η.Διώτη προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

Στην πράξη είναι έτοιμος να καταργηθεί ο κύριος σκοπός λειτουργίας του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου (ΕΑΚ) Λάρισας, που δεν είναι άλλος, από τη στήριξη του αθλητισμού ως κοινωνικό δικαίωμα και δικαίωμα ίσων ευκαιριών για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες και μάλιστα χωρίς διακρίσεις, μέσα από την υποστήριξη α) του Μαζικού αθλητισμού, β) του Σωματειακού αθλητισμού, (γ) του Σχολικού, Πανεπιστημιακού, Στρατιωτικού και Εργοστασιακού αθλητισμού καθώς και τη στήριξη ψυχαγωγικών, πολιτιστικών, πολιτικών, επιστημονικών, συνεδριακών εκδηλώσεων και των ΑμεΑ.

Το ΕΑΚ Λάρισας, ως ΝΠΔΔ, λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, και διαθέτει 6 εγκαταστάσεις ανοικτού και κλειστού τύπου στην περιοχή Αλκαζάρ, όπου φιλοξενούνται σύλλογοι και προγράμματα υποστήριξης αναπτυξιακού και κοινωνικού αθλητισμού, ένα Κλειστό Γυμναστήριο στον Πυρήνα Βʼ στη Νεάπολη, όπου μεταξύ άλλων διατίθεται και για την υλοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς και το Κλειστό Γυμναστήριο Αγ. Θωμά, στην ομώνυμη περιοχή.

Παρά και τον εκπεφρασμένο σκοπό της Γ.Γ. Αθλητισμού για συστηματική καλλιέργεια, διάδοση και εμπέδωση στην κοινωνική συνείδηση του αθλητικού πνεύματος, καθώς και την επιστημονική διάγνωση και τεκμηρίωση των αθλητικών αναγκών της χώρας και την αποτύπωση τους σε στρατηγική αθλητική πολιτική, στην παρούσα φάση το ΕΑΚΛ λειτουργεί οριακά και χάρη στον υπερβάλλοντα ζήλο των εναπομεινάντων 19 υπαλλήλων (5 διοικητικοί, 9 τεχνικοί και 5 εργάτες γενικών καθηκόντων), όταν οι ανάγκες για την κάλυψη των ωραρίων και της επίβλεψης των χώρων, που πρέπει να λειτουργούν από 7η πρωινή έως και την 11η βραδινή απαιτούν πολλαπλάσιο αριθμό.

Στο υφιστάμενο πρόβλημα, προστίθεται και η δεδηλωμένη αδυναμία της ΓΓΑ να συντάξει τους προϋπολογισμού των Εθνικών Γυμναστηρίων, καθιστώντας την κατάσταση αδιέξοδη.

Ήδη το ΕΑΚ Λάρισας κάνει λόγο για επιβεβλημένη διακοπή λειτουργίας όλων των εγκαταστάσεων στα Κλειστά Γήπεδα της Νεάπολης και του Αγ. Θωμά και την υποτυπώδη, μόνο, λειτουργία των εγκαταστάσεων στο Αλκαζάρ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μαζικό, ερασιτεχνικό, σχολικό αθλητισμό και την άσκηση των ΑμεΑ.

Επειδή οι συνολικές δαπάνες για τον αθλητισμό, διαχρονικά, δεν ξεπερνούν ετησίως το 0,4% του ΑΕΠ και μάλιστα δεν πρόκειται για αναπτυξιακές αλλά στην πλειοψηφία τους για ανελαστικές δαπάνες. Μάλιστα, η συρρίκνωση των δαπανών είναι ακόμα εντονότερη στην περιφέρεια, όπου δεν καλύπτονται ακόμα και οι πιο βασικές ανάγκες, όπως η ανάπτυξη στοιχειωδών προγραμμάτων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υπό το βάρος, πλέον, και της προσφυγής της χώρας στο μηχανισμό του ΔΝΤ και της ΕΕ, η κατάσταση γίνεται τουλάχιστον ασφυκτική.

Επειδή τη στιγμή που οι κοινωνικές δαπάνες για τον αθλητισμό συνεχώς συρρικνώνονται και ο αθλητισμός αποκλείεται από τις πολιτικές της κοινωνικής πρόνοιας, η κυβέρνηση συνεχίζει να χρησιμοποιεί το μοντέλο πρωταθλητισμού και υψηλού αθλητισμού ως μέσο κερδοφορίας και μάλιστα μέσα από την αύξηση του αθλητικού τζόγου, που αποφέρει τεράστια έσοδα στο υπουργείο Οικονομικών.

Επειδή, αντίθετα με τις πραγματικές ανάγκες, η Πολιτεία φαίνεται αποφασισμένη να ξοδέψει με αμφίβολη ανταποδοτικότητα, πάνω από 80 εκατ. ευρώ για τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

•    Σε ποια άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες θα προβεί προκειμένου να εξευρεθεί άμεσα λύση και να αποφευχθεί το κλείσιμο των εγκαταστάσεων;

•    Ποια άμεσα μέτρα θα ληφθούν για την ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό των εν λόγω εγκαταστάσεων, ώστε να πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές και να ενταχθούν σε ένα σχεδιασμό για άλλου τύπου κοινωνικό αθλητισμό;

•    Ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου και η στρατηγική του για τη διασφάλιση της βιώσιμης λειτουργίας και των τριών εγκαταστάσεων την επόμενη αγωνιστική χρονιά;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ηρώ Διώτη