Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/05/2010

Ν.Χουντής: Να σφραγιστεί και να αναμορφωθεί το εγκαταλειμμένο μεταλλείο στην περιοχή της Κίρκης Έβρου

Ερώτηση- παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Με ερώτηση - παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντής έθεσε υπόψη της Κομισιόν τον κίνδυνο για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία από το εγκαταλειμμένο μεταλλείο μολύβδου-ψευδαργύρου στην περιοχή της Κίρκης στον νομό Έβρου και ζητούσε αναμόρφωση του χώρου.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο Ν.Χουντής αναφερόταν στα αποτελέσματα έκθεσης του Πανεπιστημίου Θράκης στην οποία επισημαίνονται οι κίνδυνοι για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία από τις συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων στο παλιό μεταλλείο της Κίρκης, ζητούσε από την Επιτροπή να παρέμβει για να προστατέψει την υγεία των κατοίκων και ρωτούσε αν έχει εγγραφεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας/Θράκης έργο, που νʼ αφορά στο σφράγισμα του μεταλλείου, την υγειονομική ταφή των τοξικών αποβλήτων και την αναμόρφωση του χώρου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θράκης παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα έρευνα σχετικά με την ρύπανση από εγκαταλειμμένο μεταλλείο μολύβδου-ψευδαργύρου στην περιοχή της Κίρκης.

Το μεταλλείο κατασκευάστηκε κατά τον Βʼ Παγκόσμιο Πόλεμο, λειτούργησε έκτοτε μόνο 13 χρόνια κι από το 1997 εγκαταλείφθηκε εντελώς. Σήμερα μεταλλευτικά τέλματα βρίσκονται στις κατεστραμμένες λεκάνες εναπόθεσης και τους χώρους του εργοστασίου ενώ ακατέργαστο μετάλλευμα παραμένει εκτεθειμένο. Στην έκθεση διαπιστώνονται συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων στα ιζήματα του ποταμού Ειρήνη, που εκβάλει στο θρακικό Πέλαγος, κοντά στο μεταλλείο και διασπορά τοξικών στοιχείων στις παρακείμενες καλλιέργειες. Σημειώνεται, επίσης, ότι η ρύπανση μπορεί να μεταφερθεί από τον αέρα, τη σκόνη ή το αρδευτικό σύστημα ωστόσο αναφέρεται ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος έκθεσης στα τοξικά απόβλητα του μεταλλείου για τους αγρότες και τους κατοίκους της περιοχής. Παρότι δεν προκύπτει άμεσος κίνδυνος φορείς και κάτοικοι της περιοχής ζητούν το σφράγισμα του μεταλλείου, την υγειονομική ταφή των τοξικών αποβλήτων, την αναμόρφωση του χώρου και την δημιουργία θεματικού πάρκου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

Γνωρίζει την εν λόγω μελέτη; Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για να προστατέψει την υγεία των κατοίκων της περιοχής; Γνωρίζει εάν έχει εγγραφεί στο ΠΕΠ Μακεδονίας/Θράκης έργο, που νʼ αφορά στο σφράγισμα του μεταλλείου, την υγειονομική ταφή των τοξικών αποβλήτων και την αναμόρφωση του χώρου;»

To Γραφείο Τύπου